Tarihi eser kaçakçılığına karşı ‘dizi’ desteği istedi

TURİSTİK Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin (TUROB) “Yurtdışında En Çok İzlenen Diziler” ödül töreninde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a sordum:

Haberin Devamı

- Televizyon dizilerini izleyebiliyorsunuz?

- Günde ortalama iki kez uçağa biniyorum. Yani, aslında televizyon izlemeye pek vaktim yok. Ancak, dikkat ettim, törende ödül alan dizilerin hiçbiri bana yabancı gelmedi. Demek ki bir şekilde ben de toplumumuz gibi onları içselleştirmişim.

Kürsüde konuşurken bazı dizileri dış seyahatlerinden sonra farkettiğini vurguladı:

- Gerek ben, gerek diğer bakan arkadaşlarımız, dış seyahatlerimizde Orta Asya’dan Avrupa’nın ortalarına, Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya birçok ülkelere gittiğimizde mevkidaşlarımız, “Toplantılarımızı Türk dizilerinin yayın saatlerine göre ayarlıyoruz” diyor. Bazı televizyon dizilerini dış seyahatler sonrası farkettiğimi söylemeliyim.

Sonra dizilerin Türkiye’nin tanıtımına etkisinin altını çizdi:

- Biz bakanlık ve sektör olarak ülkemizin tanıtımı için çok çaba harcıyoruz. Dizilerin ise kendiliğinden Türkiye’yi öne çıkardığını görüyoruz. Türkiye, 2012’de dünyanın en çok turist çeken ülkeleri arasında İngiltere’yi de geçip 6’ncı sıraya çıktı. 32 milyon turist geldi, gelirimiz 25 milyar doları aştı.

Dizilerin etkisine bir de örnek verdi:

- Arkadaşlarım Müze Kart’ın tanıtımı için bir diziden yararlanmamızı önermişlerdi. Çocuklar Duymasın adlı dizide birkaç dakika görünüp Müze Kart’ı anlatmıştım. Bunun çok büyük faydasını gördük. Müze Kart’a ilgi anında arttı.

Ardından dizi yapımcılarından bir yardım daha istedi:

- Topraklarımızdan yurtdışına götürülmüş olan tarihi eserlerimizi ülkemize getirebilmek için son yıllarda çabalarımız arttı. Önemli eserlerimizi de ülkemize getirmeyi başardık. Ancak, bu konuda gideceğimiz daha çok yol var. Yapımcılardan ricam, tarihi eser kaçakçılarıyla mücadelede bize destek olmaları. Dizilere ustalıkla bu konuyu da yerleştirebilirsiniz.

Ertuğrul Günay, Türk sinemasıyla ilgili yeni yasa hazırlıklarına da değindi:

- Sinemamızı Batı’daki doğru örnekleriyle aynı düzeye çıkaracak bir yasa tasarısı hazırladık. Bakanlar Kurulu’na da gönderdik. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’nda sunum yapacağım. Yasa, dizilerle ilgili de fikir haklarını, oyuncuların, yapımcıların, tüm emek verenlerin haklarını korumaya dönük düzenlemeler de içeriyor.

Türk sinemasına 2006’dan buyana 110 milyon liralık destek sağladıklarını anımsatıp ekledi:

- Yeni yasayla birlikte dizileri de destek kapsamına alacağız.

Dizilerin yurtdışına ihracında rol oynayanlar arasında yer alan Kalinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülgen, bundan 6-7 ay öncesiki bir görüşmemizde şu rakamı vermişti:

- Dizi ihracatından sağlanan döviz geliri 60 milyon dolar dolayında.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, televizyon dizilerinin ihracattaki doğrudan ve dolaylı rolüne sık sık dikkat çeker oldu:

- Diziler doğrudan ihracat geliri sağlarken, ürünlerimizin tanıtımına da önemli katkı yapıyor.

Bırakın içerdeki izlenme oranlarını, eğer dizilerin turizme ve ihracata katkısı görüşbirliği yaratmışsa, o zaman Muhteşem Yüzyıl’ın başarılı oyuncusu Halit Ergenç’in şu çağrısına kulak verelim:

- Umarım bizden sonra tarihi diziler yapacaklar için ortam korkutucu, ürkütücü ve vazgeçirici olmaz. Sadece bölgemizde değil, dünyanın her noktasında izlenecek eserler ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Diziler sayesinde Türkçe öğrenen yabancılar var

Haberin Devamı

TURİSTİK Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Türk dizilerini hiç izlemediğini belirtti:

- Benim izlemiyor olmam, dizilerimizin ülkemizin tanıtımına etkisini, turizme katkısını görmemize engel değil. Arap ülkelerinden 1.5 milyon turist geliyorsa, İstanbul 10 milyon turiste yaklaşıyorsa, bunda dizilerin büyük rolü var.

Gecenin organizasyonunu üstlenen dDf’in Almanya, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde gerçekleştirdiği sokak röportajlarının anımsattığı anekdotu aktardı:

- Bundan 2-3 yıl önce Sırbistan’da Dünya Otelciler Birliği Kongresi’ne katıldım. Orada turizm eğitimi gören bir genç kız bana rehberlik yaptı. Bir yıl sonra Belgrad’a fuara gittim. O genç kızı standlardan birinde gördüm. Hemen yanıma geldi, “Hoşgeldiniz Timur Bey” dedi. Türkçe’yi nereden öğrendiğini sordum.

Türk dizilerinden öğrendiğini, öğrenmeyi de sürdürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Çin’de bir hazır giyim şirketinin danışmanıyız

TUROB’un “Yurtdışında En Çok İzlenen Televizyon Dizileri” ödül töreninin organizasyonunda görev alan dDf’in ortakları Prof. Esra Ekmekçi ve Arhan Kayar’la sohbet ederken gecenin konukları arasında Dice Kayek markasının yaratıcıları Ece Ege-Ayşe Ege kardeşleri gördüm.

Ayşe Ege, son dönemlerde sıklıkla Çin’e gittiklerini vurguladı:

- Türkiye’de Ayaydın-Miroglio Grubu’yla yarattığımız Machka markasının benzeri bir işi Çin’de de gerçekleşitrdik. Çinli bir hazır giyim markasına tasarım danışmanlığı hizmeti veriyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları