Tarih böyle yazılır

Güncelleme Tarihi:

Tarih böyle yazılır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2003 01:55

Futbol Milli Takımımız, 48 yıl aradan sonra katıldığı Dünya Kupası'nda 3.oldu. Hakan Şükür, G.Kore'ye 10.8. saniyede attığı golle rekor kırdı.

Pistlerin altın kızı Süreyya Ayhan, Avrupa Şampiyonu olurken, Dünya Kupası’nı kazındı. Golden Leaugue de iki kez birinciliğe koştu. Basketbolcularımız Dünya şampiyonasında 9'uncu olurken, Genç Bayan Voleybol Takımımız Avrupa’da beşinci sırada yer aldı.

* 2002 yılı Türk Futbolu'nda altın harflerle yazılacak tarihi başarılara sahne oldu. Milli Takımımız 48 yıl aradan sonra 2. kez katıldığı Dünya Kupası finallerinde bir ilki gerçekleştirerek üçüncü olma başarısı gösterdi.

* Hakan Şükür’ün Dünya Kupası finallerinde G.Kore'ye 10.8’inci saniyede attığı gol, en kısa sürede atılan gol olarak tarihe geçti.

* G.Kore ile oynanan üçüncülük maçı sonrası futbolcularımızın, G.Koreli rakipleri ile birlikte el ele tutuşarak Koreli seyircileri selamlamaları dünya futbol tarihine unutulmayacak bir Fair Play örneği olarak geçti.

* Cumhurbaşkanı A.Necdet Sezer, Milli Takım futbolcularını, teknik yönetimi ve federasyon başkanını Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirdi.

İlhan Mansız turizmi

* Senegal'e attığı golle takımımızı yarı finale taşıyan İlhan, binlerce Japon ve G.Koreli hayran kazanıp, Uzakdoğu ülkelerinden İstanbul'a bir İlhan Mansız Turizmi başlattı.

* 2008 Avrupa Şampiyonası için Türk-Yunan ortak ev sahipliği adaylığı final oylamasında kıl payı kaçarken, büyük dostluk örneği sergilendi.

* Ümit Milli Takımı İtalya'daki özel maçta İtalya Ümit Milli Takımı'nı 3-0 yenerek bir ilki gerçekleştirdi.

* G.Saray-Olimpiakos maçı ile deneme açılışı yapılan Atatürk Olimpiyat Stadı'nın yollarının tamamlanamaması üzerine 80 bin seyirci stada giriş ve çıkışta yollarda perişan oldu

3 yıldızlı şampiyon: Galatasaray...

* 2001-2002 Futbol sezonunda Türkiye Ligi Şampiyonluğu’nu Galasaray, Türkiye Kupası'nı ise Kocaelispor kazandı. Sarı kırmızılılar 15’inci kez şampiyonluğu kazanırken formalarına üç yıldız takma hakkını da elde ettiler.

* Lucescu’lu Galatasaray, 2001-2002 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde ikinci tura çıkarken, Fatih Terim'li Galatasaray 2002-2003 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde gurubunda sonuncu olarak sürpriz yaptı. F.Bahçe ise ön elemede elendi.

* UEFA Kupası'nda yüzümüzü çeyrek finale adlarını yazdıran Beşiktaş ve Denizlispor güldürdü.


10


ERKEK SPORCU


Mehmet ÖZAL (Güreş)

Nihat KAHVECİ (Futbol)

Rüştü REÇBER (Futbol)

Emre BELÖZOĞLU (Futbol)

İbrahim KUTLUAY (Basketbol)

Hamza YERLİKAYA (Güreş)

Şeref EROĞLU (Güreş)

Bahri TANRIKULU (Tekvando)

Iraklı UZNADZE (Judo-Kuraş)

Oğuzhan TÜZÜN (Atıcılık)


10


BAYAN SPORCU


Süreyya AYHAN (Atletizm)

Elvan ABEYLEGESSA (Atletizm)

Tuğçe SUBAŞI (Yelken)

Hamide BIÇKIN (Üni.Sp.Fed)

Belkis Zehra KAYA (Kuraş)

Yıldız ARAS (Karate)

Şule ŞAHBAZ (Halter)

Nurcihan GÖNÜL (Bilek Güreşi)

Ayşenur TAŞBAKAN (Tekvando)

Neslihan DEMİR (Voleybol)


10


BAŞARILI TAKIM


FUTBOL A MİLLİ TK

VOLEYBOL GENÇ MİLLİ TK

BASKETBOL A MİLLİ TK

GALATASARAY FUTBOL TK

BEŞİKTAŞ FUTBOL TK

DENİZLİSPOR FUTBOL TK

TEKVANDO MİLLİ TK

TEKER. SAND. BASKET GENÇ MİLLİ TK

HALTER BAYAN MİLLİ TK

İZM.B.Ş. BLD TEKER. SAND.BASKET TK


10


ANTRENÖR


Şenol GÜNEŞ (Futbol)

Yücel KOP (Atletizm)

Salih BORA (Güreş)

Adnan KISTAK (Voleybol)

Aydın ÖRS (Basketbol)

Ertan HATİPOĞLU (Atletizm)

Ali ÜREDİ (Zihinsel Eng)

Sefa NAR (Boks)

Kadir YAĞIZ (Tekvando)

Rıfat ATAMER (Tekerl. Sand.Bask.Tk)


10


BAŞKAN


Haluk ULUSOY (Futbol)

Hüsnü CAN (Voleybol)

Turgay DEMİREL (Basketbol)

Mümtaz TAHİNCİOĞLU (TOMSFED)

Tarık BİTLİS (Zihinsel Eng)

Demirhan ŞEREFHAN (Beden. Eng)

Halil KILIÇOĞLU (Triatlon)

Nazlı İMRE (Yelken)

Çetin ÖZTÜRK (Kürek)

Cengiz YAĞIZ (Tekvando)


YELKEN


2002 Türk Yelken sporu için altın bir yıl olarak geride kaldı. Türk yelkenin altın kızı Tuğçe Subaşı, Hollanda'da yapılan Dünya Laser Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak tarih yazdı.


HALTER


omuzundaKİ ciddi sakatlığı ve geçirdiği operasyonlar nedeniyle yılı 'pas' geçen Halil Mutlu'suz Dünya Şampiyonası'ndan altınsız döndük. Derya Açıkgöz, Şule Şahbaz, Aylin Taşdelen ve Nurcan Taylan gururumuz oldu.


BOKS


BOKSTA son dönemlerin en başarısız yılını yaşarken, başkan Caner Doğaneli, AIBA Genel Sekreterliğine seçildi. Profesyonel boksörümüz Sinan Şamil Sam, Avrupa Şampiyonu oldu.


OTOMOBİL


TOMSFED, bir ilke imza attı. Mümtaz Tahincioğlu federasyonunun yoğun çalışmaları sonucu, 2005 yılından itibaren Formula 1 yarışlarının bir ayağının Türkiye'de ve İstanbul'da yapılmasına karar verildi.


TENİS


16 Yaş Erkek Tenis Milli Takımımız Avrupa Takım Şampiyonası grup maçlarından birinci çıkıp finallerde 7. olma başarısı gösterdi. Ergün Zorlu Romanya'da ITF Gençler Turnuvası'nda 1.olarak bir ilke imza attı.


TRİATLON


TRİATLON, ilk başkanı Halil Kılıçoğlu ile uluslararası düzeyde turnuva başarılarıyla ilklere imza attı. Balkan Şampiyonası'nda Milli Takımı’mız şeref kürsüsüne çıktı.


KÜREK


SON iki yılda Çetin Öztürk Federasyonu ile iyi bir çıkış yakalayan takımımız Balkan Kürek Şampiyonası‘nda ise 1 altın, 2 gümüş ve 7 bronz madalya kazanarak üçüncü sırayı aldı.


KARATE


2002 yılında Karate de parlayan yıldız yine Yıldız Aras'tı. Yılın büyüklerde tek Avrupa Şampiyonu Yıldız Aras gururumuz oldu.


TEKVANDO


TEKVANDODA tekme ve yumruklarımız yine madalyaya vurdu. Samsun'da düzenlediğimiz Avrupa şampiyonası'nda altı altın sporcumuz gururumuz oldu.


BİSİKLET


2002 yılında Bisiklet'te BRİSA Spor fırtınası esti. Bu takımımız, 38.Cumhurbaşkanlığı ve Mısır’da birinciliği kazandı.


HENTBOL


BAYAN takımımız İspanya'daki Avrupa Şampiyonasın'nda ikinci olma başarısı gösterdi. Erkekler Karpatlar Turnuvasında takımımız yenilgisiz şampiyon oldu. Avrupa Kupası'nda Beşiktaş, çeyrek finale çıktı.


12 Dev Adam güldürdü

12 Dev Adam ABD'nin Indianapolis kentinde ilk kez katıldıkları 14.Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası'nın finallerinde 4'er galibiyet ve yenilgi alarak dokuzuncu oldu. A Milli Takım yıl içinde 26 maçın 14'ünü kazanırken, rakip potalara 2.076 sayı bıraktı, potasında 2.022 sayı gördü. En skorer oyuncu İbrahim Kutluay, 26 maçın 18'inde forma giydi ve potalara 304 sayı attı. Takımımız Avrupa Şampiyonası grup elemelerinde 5 maçın 3'ünü kazandı. Belgrad Zepter ve ABD Detroit Turnuvalarında üçüncü oldu.


Azmin rekoru

BEDENSEL Engelliler Federasyonu’na bağlı Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız, Avrupa ikincisi olarak bu tarihi madalyayı ülkemize getirme başarısı gösterdi. Yürekleri spor aşkı ile dopdolu bu sporcularımız Türk sporunun gurur kaynağı olurken, İzmir B.Şehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı da bir dünya rekorunun sahibi oldu. Bu takımımız ABD'nin 58 maçlık üst üste kazanma rekorunu kırıp 61'e taşıdı. Bu takımımız 60 maçta 5000 sayıyı geçerek ayrı bir rekora daha imza attı.


Filede gurur yılı


TÜRK Voleybolu Prof. Dr. Hüsnü Can Federasyonu ile yine ilklere imza atıp Milli Takımlar düzeyinde altın bir yıl yaşadı. Yılın en başarılı antrenörü Adnan Kıstak yönetiminde Genç kızlarımız Hırvatistan'daki finallerde tarih yazdı.. Kızlarımız Avrupa voleybolunun impa

ratoriçeleri Rusya ve İtalya takımlarını yenerek beşinci oldu. Kıstak'ın ekibi, Tokat'ta ülkemize Balkan Şampiyonluğu’nun gururunu da yaşatırken, Genç Erkek Milli Takımımız da aynı başarıyı gösterdi. Büyük Bayanlarımız, Hırvatistan'da Bahar Kupasını kazandılar.

1490 MADALYA

SPORCULARIMIZ 2002 yılında 478 altın, 479 gümüş, 533 bronz olmak üzere toplam 1490 madalya kazandılar. Dünya Şampiyonaları’nda 135 madalya (23 altın, 44 gümüş, 68 bronz), Avrupa Şampiyonaları’nda 161 madalya (55 altın, 61 gümüş, 45 bronz), Balkan Şampiyonaları’nda 364 madalya (112 altın, 106 gümüş, 146 bronz), turnuvalarda ise 830 madalya (288 altın, 268 gümüş, 274 bronz) kazandık. En çok madalyayı 95 altın, 78 gümüş, 80 bronz toplam 253 ile güreş kazandı. Dünya Şampiyonaları’nda en çok madalyayı (57) halter, Avrupa Şampiyonaları’nda (72) yine halter, Balkan Şampiyonaları’nda (92) karate, uluslararası turnuvalarda (220) güreş aldı.

Minder’in Özal’ı...

GÜREŞTE 2002 yılında lokomotifliği grekocular yaptı. Rusya'da Mehmet Özal'ın Dünya, Finlandiya'da Şeref Eroğlu ile Hamza Yerlikaya'nın Avrupa şampiyonlukları ile mutlu olurken, serbestte hayal kırıklığına uğradık. Azerbaycan'daki Avrupa Şampiyonası'nda Arif Kama'nın altın madalyası ile umutlanırken, İran'daki Dünya Şampiyonası yüzümüzü kızarttı. Harun Doğan'ın altın, Ahmet Gülhan'ın bronz madalyası ile sevinip umutlandığımız bir sırada bu iki güreşçimizin dopingli çıkması hayallerimizi yerle bir etti. Kahire'de yapılan Grekoromen Dünya Kupası'nda takımımız birinci oldu. 641'inci Tarihi Kırkpınar Başpehlivanlığını ilk kez kazanan Savaş Yıldırım dopingli çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!