Takıntılıyız biz! Ya siz?

Ana-oğul takıntıdan öleceğiz. Bu konu yüzünden birbirimizi yiyeceğiz.

Bakınız Emo’nun odasında, dolabının resimleri...

İnanın milim oynasa yakar hepimizi...

Makasın nerede dersin, eliyle koymuş gibi bulur getirir. Tornavida ararsın "Ben alet çantasından aldım, ikinci çekmecemde" diye cevap verir.

Ben sağdan soldan geldikçe, sinir stres arttıkça "Toplayıp çöp atmaya" başlarım. O stres olduysa "Gidiyim odamı değiştiriyim anne" der.

Ben sabah ekmeği alınca mutlaka bir parça yemek isterim iki parça...

Önce gazeteyi ben okuyacağım evde...

Önce eve gelen çantaları açıp o bakacak içine, nedense?

Film izlerken sessizlik isterim.

Çizgi film izlerken "Aaaa susun duyamıyorum" der niyeyse!

Kütüphanede hangi kitap kaçıncı rafta bana sorun, gözüm kapalı söylerim. Emo filmlerinin sırasını bilir, o yokken biri yanlışlıkla karıştırmasın, hemen anlayıverir.

En kıymetlim ayakkabılarımı özel yerlerde saklarım, alışverişe çıkmayagöreyim bir bakarım yine ayakkabıcıdayım. Emo da aynı benim gibi oldu, en sevdiği giysilerini sorun "Ayakkabılarım" diyor. Spor mağazalarının önünden geçerken bana "Yeni bir şey var mı anne, bakalım mı acaba?" diye soruyor.

Yeni aldığım bir şeyi hevesim geçene kaçar bıraksalar yanımda taşıyabilirim.

Yeni aldığı bir şeyi günlerce yanında taşır.

Es kaza bir yere gidecek olayım, elimden gelse tüm evi beraberimde taşırım.

Oğlum da aynen böyle.

Bir de...

Ben bir şeyi ancak kendim ister ve inanırsam yaparım.

O da...

Aman iyiliğime olsa bile bana ne yapacağımı söylemeyin, fikrimi sorun, işte onu hemen söylerim.

O da...

Takıntılarımız bile aynı olma yolunda...

Gen dedikleri şey bu olsa gerek, değil mi ama?

Sevgilerimle

Pınar Anne

Not: İşin esprisi bir yana, çocuklardaki takıntılarda tedavinin daha zor olabileceğini ve uzun bir süreyi kapsayabileceğini bilmelisiniz. Çünkü onların inançlarını değiştirmek ve yerine yeni düşünce kalıpları oturtmak zaman ve sabır isteyen bir iştir. Bu nedenle çocuğunuzun takıntısı olduğunu fark ettiğiniz anda bir uzmana danışmanız gerekir. Unutmayın, erken tanı ve teşhis, tedaviyi kolaylaştıran en önemli etkendir.

Çocuklarda D vitamininin önemi

Her gün, belirlenen D vitamini miktarını çocuğunuza vermelisiniz, ancak arada sırada unutursanız kendinizi üzmeyin. Çünkü D vitamini aynı zamanda vücutta depolanan bir vitamin ve gerektiğinde vücut ihtiyacını buradan kısa süreler için karşılayabiliyor. D vitamini veriyor olmanız, emzirmeniz için de bir engel değil.

D vitamini güçlü kemiklerin gelişimini sağlıyor. D vitamini eksikliğinde ise kemikler zayıflıyor, yani raşitizm hastalığı ortaya çıkabiliyor. Normalde annelerin bebeklerini en azından 12 ay emzirmeleri istenir, ancak anne sütünde de raşitizmi tamamen önleyecek derecede D vitamini bulunmuyor.

Güneş ışığı da ciltte D vitamini üretiyor. Ancak dünyanın her yerinde, her mevsimde, bir bebeğin vücudunda gerektiği kadar D vitamini üretilmesine yetecek güneş ışığı olmayabiliyor. Bununla birlikte güneş ışığının miktarını ölçmek de kolay değil. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan N. Mamur, konuyla ilgili şunları söylüyor:

"Güneş ışığının ne kadar D vitamini oluşturacağı, cilt renginin koyuluğu ve güneş ışığı miktarı ile orantılıdır. Kış mevsiminde kuzey ülkelerinin güneş ışığı hiçbir bebek için yeterli değildir. Bununla birlikte küçük çocukların çok fazla güneş ışığına maruz kalmaları da ileride cilt kanserine yol açabilir. Güneş kremleri kullanılsa bile, altı ay altındaki çocukların doğrudan güneş ışığına maruz kalmaları bu nedenle önerilmemektedir. Güneş kremleri tüm çocuklarda kullanılmalı, ancak bu durum D vitamininin oluşmasını engeller. Bu nedenlerle yaşamın ilk iki ayından itibaren D vitamini ağız yoluyla çocuklara verilmeli. Bir çocuk günde 500 ml.’den fazla mama veya inek sütü tüketiyorsa, o zaman günlük D vitamini ihtiyacını buradan yeterli bir şekilde alır. Ancak unutmayın, bebeğinizin yaşamın ilk 12 ayında anne sütü alması kesinlikle tavsiye edilmektedir."

D vitamini ağız yoluyla damla şeklinde veriliyor. Çocuklar ve ergenlerde raşitizmi önlemek için asgari günlük D vitamini gereksinimi 200 IU birim. Bu halde yalnızca D vitamini içeren damlalardan günde bir kere 3 damla vermek genelde yeterli olmakta... Ancak unutmayın ki, doktorunuzun size önerdiği D vitamini miktarı en doğru olanıdır.

Her gün belirlenen D vitamini miktarını çocuğunuza vermelisiniz, ancak zaman zaman unutursanız kendinizi üzmeyin. Çünkü D vitamini aynı zamanda vücutta depolanan bir vitamin ve gerektiğinde vücut ihtiyacını buradan kısa süreler için karşılayabiliyor. D vitamini veriyor olmanız, emzirmeniz için de bir engel değil.

Raşitizm hastalığı, zayıf kemiklere neden oluyor. Bu durumda, çocuk yürümeye başladıktan sonra bacaklarında yay şekli gelişiyor. Bunun haricinde el veya ayak bileklerinde şişlik oluyor ve büyüme-gelişme geriliği gözlemlenebiliyor. Bazı çocuklarda solunum ve kalp rahatsızlıkları da görülebiliyor.

Unutmayın; D vitamini kullanımı bebek, çocuk, ergen ve erişkinlerin kemik gelişiminde son derece önemli bir rol oynamakta. Bu nedenle eğer günde 500 ml. süt tüketmiyorsanız, o zaman D vitamini takviyesi yapmanız tavsiye ediliyor.

23 Nisan’da Anneyiz.Biz odası renkleniyor

Sevgili anneler, anne adayları... 23 Nisan’da, sizler için yenilediğimiz Kanyon’daki Anneyiz.Biz Odası’nda buluşuyoruz. 11.00 ile 13.30 saatleri arasında Pınar Reyhan "Anne Pınar", Özlem Aysoy "Neden Ben!" isimli kitaplarını imzalayacak, saat 14.00 ile 16.00 arasında da okur-yazar buluşması gerçekleştireceğiz. Katılmak isteyen herkesi Kanyon’a, Anneyiz.Biz odasına davet ediyoruz.

"Atatürk ve Çocuk" sergisi açılıyor

Rezan Has Müzesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlediği "Atatürk ve Çocuk" adlı fotoğraf sergisinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün çok sevdiği ve çevresinden hiç eksik etmediği çocuklarla olan anlarından çarpıcı kareler sunuyor. Sergide, Atatürk’ün çok bilinen askeri kimliğinin dışında, çocuklarla birlikte geçirdiği sosyal yaşamından kesitler görülebilecek.

Bilgi için: (0212) 533 65 32

Astoria’da eğitici ve eğlendirici etkinlikler

Astoria’da 23-27 Nisan tarihleri arasında kurulacak sanat köşesinde, çocuklar ebru sanatı ile tanışacak ve uygulama yapma imkanı bulacaklar. Çocuklar, Adel tarafından hazırlanan özel alanda en güzel resimlerini yapacaklar. Astoria’nın 5 katına yayılan yüz boyama etkinliği ve şekilli balonlarla beş gün boyunca keyifli vakit geçirecek olan çocuklar, macun şeker, pamuk helva ve patlamış mısırla bayram coşkusunu yaşayacaklar.

Kanyon’da çok özel bir etkinlik

Disney, Türkiye’de çocuk bayramını ve aynı zamanda Disney Channel’ın 1. yıldönümünü kutlamak amacıyla; 23-27 Nisan tarihleri arasında, Kanyon Alışveriş Merkezi’nde beş gün boyunca sürecek çok özel bir etkinlik sunuyor. Tüm aile bireyleri için heyecan verici aktivitelerle dolu büyülü eğlenceye siz de katılın!

Ülker’den çocuklara sinema hediyesi

Çocuklar, "Macera Adası" filmini 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Ülker’in sponsorluğunda 33 ilde ücretsiz izleyecek. Filmin başrollerini ünlü aktrist Jodie Foster, Gerard Butler ve Abigail Breslin paylaşıyor.

Çocuklar bayramda Beşiktaş’ta coşacak

Beşiktaş Belediyesi’nin bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlediği renkli karnaval, binlerce çocuğu bir araya getirecek. 13.00’te başlayacak etkinlikler için Çilekli Spor Tesisleri’ne üç oyun parkı, tırmanma duvarı, dev çadır, basket potaları, tenis filesi kurulacak. Alanda ayrıca şişme karakterler, trambolin, minderler ve jimnastik aletleri de yer alacak. Beşiktaş Belediyesi 23 Nisan Çocuk Karnavalı’nda sevilen müzik grubu Dört Yüz’ün konseri, illüzyonist, jonglör, ritmik jimnastik ve halk oyunları gösterileri de gerçekleştirilecek.
Yazarın Tüm Yazıları