Tablet satın alırken bunlara dikkat edin!

5dk okuma

Günümüzün en popüler cihazlarından biri tablet ve henüz sahip olmayanlar bir tane edinmek istiyor veya sahip olanlar da yenileme düşüncesinde.

Haberin Devamı

 

Daha sonra pişman olmamak için, satın alma kararını verirken bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekiyor. Bu kısa rehber sayesinde, kendiniz için doğru tablette karar kılmanız kolaylaşacak.


Marka ve modelin yanı sıra işletim sisteminin de önem kazandığı tabletler günümüde iOS (iPad) ve Android olarak genelde iki tür görülüyor. Fakat gümbür gümbür gelen Windows 8 tabletleri de göz ardı etmemekte fayda var.

 

Kendiniz veya sevdiğiniz biri için ideal tabletin hangisi olduğuna karar vermek yine sizin elinizde. Ben size şu modeli alın diyemem. Fakat karar vermenizi kolaylaştıracak bazı ipuçlarını paylaşabilirim. /images/100/0x0/563d3b8cf018fb32c8ee2281

 

Haberin Devamı

Şimdi adım adım tablet satın alma rehberine geçelim:


 

-Ekran ne kadar büyük?

 

Ekran boyutu, ihtiyacınız olan tableti seçmeniz konusunda ilk karar vereceğiniz konu olmalı.
Açıkçası tablet boyutu kişisel bir tercihtir ve ne kadar portatif bir alet aradığınızla ilişkilidir.

 

Yeni iPad’in 9,7 inçlik ekranı ilk iPad’e çok benziyor, ancak sonradan daha küçük seçenekler de çıktı. Örneğin 7 inç de popülerleşen bir ekran boyutu ve GALAXY Tab 7.0 ile BlackBerry PlayBook da bu boyutta.

 

Apple’ın kısa süre önce piyasaya sürdüğü iPad mini ise 7,9 inç ekran boyutuyla bu kategoride rekabet ediyor. Bu yazıyı size Barselona’dan yazıyorum. Çünkü dünyanın en büyük teknoloji gösterilerinden Mobile World Congress’i takip ediyorum. Dünkü lansmanda, Samsung, 8 inçlik tabletini duyurdu. Gördüğünüz gibi tablet pazarında boyut seçenekler giderek zenginleşiyor. /images/100/0x0/563d3b8df018fb32c8ee2283

 

Haberin Devamı

Akıllı telefonlarda ise 4 inçlik ekran boyutu nereydeyse standart halini aldı.

 

-Hangi işletim sistemine sahip olmalı?

 

Tablet bilgisayar ve akıllı telefonlarda birçok farklı işletim sistemi mevcut. Açık ara farkla en popüler olan ise iPad ve iPhone’da kullanılan iOS.

Geçtiğimiz yıl pek çok tablet, Google’ın tabletler için geliştirdiği Android ile piyasaya sürüldü ve 2013’te de devamı gelecek. Geçen senenin en büyük yeniliklerinden biri ise Microsoft cephesinden geldi.

 

Windows 8 işletim sistemiyle birlikte piyasaya sürülen Surface, tablet pazarındaki dengeleri değiştirmeye aday. Windows 8 yüklü tabletlerde geleneksel bilgisayarda çalıştırabildiğiniz tüm programları ekrana daha az dokunarak kullanabilirsiniz.

 

Haberin Devamı

 Microsoft dışında üreticiler de Windows 8’li tablet modellerini pazara sunmaya başladılar.
Akıllı telefonlarda da iOS ve Android’in karşısında Windows Phone 8 çok yol kat etti ve şu an piyasadaki en iyi işletim sistemlerinden biri olarak gösterilebilir.

 

-Depolama alanı ne kadar?


Ne kadar depolama kapasitesine ihtiyaç duyacağınız, tableti ne için aldığınızla ilişkilidir. 16 GB’lık alan, fazla sayıda müzik ve fotoğraf depolamanız için yeterli gelebilir ama büyük uygulamalar ve yüksek çözünürlüklü videolar daha fazla yere ihtiyaç duyar.

 

Eğer çok fazla müzik ve video saklamayacaksanız düşük kapasite yeterli olacaktır. Apple ürünleri bellek kartını desteklemiyor, ancak diğer firmaların ürettiği tabletlerin çoğu microSD/microSDHC girişlerine sahip. Böylece tabletiniin kapasitesini kolaylıkla artırabilirsiniz.

 

Haberin Devamı

-3G desteğine ihtiyacınız var mı?/images/100/0x0/563d3b8df018fb32c8ee2285


Bütün tabletler Wi-Fi teknolojisini destekliyor. Bu sayede internete kablosuz bağlanabilirsiniz. Ancak birçok tablet iki versiyonla piyasaya çıkıyor. Birinde sadece Wi-Fi bağlantısına izin verirken diğerinde 3G’yi de destekliyor. Böylece SIM kart takarak hareket hâlindeyken de internete bağlı kalabiliyorsunuz.

 

3G’li versiyonlar genellikle daha pahalı oluyor ve hat aboneliği de almanız gerekiyor. Şayet çok dolaşan biriyseniz ve her an “bağlı” olmak istiyorsanız 3G desteği size gerekecek.

 

-Hangi uygulamalarla uyumlu?


Konu uygulama olduğunda genelde rakamlar konuşuyor. Fakat mağazayı değerli kılan bence toplam uygulama sayısı değil, nitelikli uygulama sayısı... Apple, Google ve Microsoft harıl harıl uygulama zenginliğini artırmak adına çalışmalar yapıyor. Kullanıcı sayısının artmasına paralel olarak uygulama geliştirme konusunda şirketlerin ve kişilerin hevesi de artıyor.

 

Haberin Devamı

iOS’in uygulama mağazası konusunda zengin olduğunu ve iPad uygulamalarının rakiplerine göre avantajlı olduğunu kabul etmek gerekir. Android’de ne yazık ki çerçöp olarak nitelendirebileceğim uygulama sayısı çok fazla ve nitelikli olanları ayırmak giderek güçleşiyor.

 

En çok indirilenler arasında bile pek çok gereksiz ve yanıltıcı uygulama bulunuyor. Windows 8 cephesinde ise heyecan dorukta. Microsoft bu konuda emin adımlarla ilerliyor.

 

-Ne kadar kalın, ne kadar ağır?


Retina ekranlı yeni iPad’in 652 gram ağırlığında ve 9,4 milimetreyle oldukça ince bir tablet olmasından çokça bahsedildi, ancak diğer tabletleri de gözden geçirmek lazım. Giderek incelen ve hafifleyen tabletleri taşımak zahmet olmaktan çıktı.


/images/100/0x0/563d3b8df018fb32c8ee2287

 

Akıllı telefonların kalınlığı ve ağırlığı genellikle estetik kaygılarla düşünülüyor. Eğer çantanızda veya cebinizde taşıyacaksanız bir süre sonra ağırlığı hissetmeye başlayacaksınız.

Metal kasalar genellikle ekstra ağırlık eklese de kaliteli görünüm kazandırmaları tercih sebebi olabiliyor. Bu konuda emin olmak için önce bir mağazada deneyip sonra alabilirsiniz.

 



-Kamerası var mı?


Bütün akıllı telefonların ve çoğu tabletin anılarınızı kaydetmek için kamerası var. Tabletlerin genellikle Skype ve benzeri programlarda görüntülü görüşmeye imkân vermek için ön yüzünde kamera bulunuyor.


Ayrıca akıllı telefonlarda artık oldukça yüksek kaliteli kameralar bulunuyor, neredeyse profesyonel görünen çekimler yakalanabiliyor.

 

-Televizyona bağlanıyor mu?


Birçok tablet ve kaliteli akıllı telefon, HDMI kablosuyla monitör ve televizyona bağlanabiliyor. Cihazınızda videolarınız varsa bu muhteşem bir özellik olarak karşınıza çıkıyor. Büyük ekrana bağlayıp arkadaşlarınız ve ailenizle izleyebiliyorsunuz.
Bu sizin için önemli bir özellikse tam boyutlu veya mini HDMI çıkışı olan Motorola Xoom gibi birçok tablet ve akıllı telefon arasından seçenekleri
değerlendirebilirsiniz./images/100/0x0/563d3b8df018fb32c8ee2289

 

-Ve tabii ki fiyat ...



Bahsettiğimiz kriterler tamamen ürünlerin donanımları ve yazılımlarına ilişkin. Fakat tüketicinin en önemli kriterlerinden biri elbette fiyat. Size içten tavsiyem, fiyat kriterini biraz altlarda tutmanız.

 

Adını sanını duymadığınız, üreticisi güven vermeyen, televizyon kanallarında yarım saat boyunca ballandıra ballandıra anlatılan tabletler konusunda biraz kuşkulu davranmanızda fayda var.

 

Her üründe belli malzeme ve üretim şartları var. İçindeki uygulamaları bile sanki ekstra özellikmiş gibi sunan, şarj cihazını dahi sanki bir hediyeymiş gibi anlatan reklamlara dikkat etmelisiniz. Fiyat avantajı elde etmek uğruna “çakma” tabletlere kanmayın. Birkaç ay kullandıktan sonra kenara kaldıracağınız tablet yerine, birkaç katı para verip yıllarca kullanacağınız tablet almanız hayrınıza olacaktır.


E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter: https://twitter.com/kaplanseren

Yazarın Tüm Yazıları