Suyun bu yakasından içki manzaraları

2dk okuma

Bırakın müzikholleri ve barları, hastane kantinlerinden kiliselerin yanı başındaki kiosklara, statların kantinlerine kadar kadar her yerde içki satılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’deki üniversitelerde öğretim üyeliği yapan Yunan akademisyenler bu dönem Atina’da pek revaçta. Sık sık Türkiye’deki siyasi, ekonomik ve sosyal gelişmelerle ilgili değerlendirmelerine rastlıyorum. Son olarak birkaç gün önce, Bilkent Üniversitesi öğretim üyelerinden Yiannis Grigoriadis’in alkollü içki satışlarındaki yeni düzenlemelerle ilgili tespitlerini okudum.
Grigoriadis, saygın Kathimerini gazetesinde yayımlanan ‘Türkiye’de içki yasağına doğru’ başlıklı yazısına “Yunanistan, Eurovision şarkı yarışmasına ‘Alcohol is free’ (İçki serbest) şarkısıyla katılırken, Türkiye’de işler tam aksi  istikamete doğru gidiyor” şeklinde bir giriş yaptıktan sonra şöyle dedi:
“AB ülkelerinde kişi başına yıllık alkollü içki tüketimi 10.7 litreyken Türkiye’de sadece 1.5 litre. Dünya çapındaki tüm istatistiklere göre

Haberin Devamı

KAMU SAĞLIĞI BAHANE

Türkiye’nin hiçbir zaman aşırı alkol tüketimi yoktu ve hâlâ da öyle. Dolayısıyla, anayasanın kamu sağlığının korunmasına ilişkin hükmüne atıfta bulunmak muhtemelen bahane”.
Grigoriadis’e göre, Başbakan Erdoğan’ın alkol tüketimi gibi sembolik bir konuda tavrını sertleştirmesinin arkasında, seçmen tabanındaki muhafazakâr refleksleri tatmin etmek yatıyor.
Bu tavrın, dindar ve laik değerlere önem veren kitleler arasındaki mesafeyi daha da açtığını belirten Yunan akademisyen, yazısını Türkiye’de gerçek bir liberal demokrasinin hâlâ yerleşmediği yorumuyla noktalıyor.�
Söz alkollü içkiden açılmışken bir de suyun bu tarafında neler oluyor bir bakalım.�
Yunanistan alkol tüketiminde Avrupa ortalamasının biraz gerisinde. Bira, şarap ve uzo tüketimi, diğer alkollü içkilere oranla çok daha fazla.

SARHOŞ GÖREMEZSİNİZ

Hemen her yerde alkollü içki satılıyor. Hastanelerin kantinlerinden, kiliselerin yanı başındaki kiosklara kadar her yerde. Bazen kâğıt üzerinde “17 yaşındaki küçüklere içki satılmaz” diye yazıldığını görüyorum ama kâğıt üzerinde işte.
Bu diyarın insanı evde pek içmez. İçkiyi dışarıda tüketir genellikle. Bırakın müzikholleri ve barları, işkembecide bile bira, şarap servisi vardır. Maçlarda, statların kantinlerinde plastik bardakla bira satılır.
Şimdi dikkat. Alkollü içkinin her yerde kolaylıkla bulunabilmesine rağmen bu diyarın sokaklarında pek sarhoş göremezsiniz. İnsanlar alkole özellikle dayanıklı filan değil. Sadece ne kadar içebileceklerinin bilincindeler.

Yazarın Tüm Yazıları