Süreyya atletizm tarihinde ben Türk tarihinde bir ilkim

Güncelleme Tarihi:

Süreyya atletizm tarihinde ben Türk tarihinde bir ilkim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2004 01:35

3 dünya, 5 olimpiyat rekoru kıran haltercimiz Nurcan Taylan, 'Süreyya atletizmde ilkti. Ben Türk tarihlinde bir ilkim' dedi.

Haberin Devamı

Olimpiyat şampiyonu ilk Türk kadın sporcu olarak adını spor tarihine altın harflerle yazdıran 20 yaşındaki Nurcan Taylan, ‘Olimpiyat şampiyonu olarak Süreyya Ayhan’ın bir adım önüne geçmiş oldum’ diye ekledi.

Olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk kadın sporcumuz olan 21 yaşındaki Nurcan Tayan, bu şampiyonlukla hayatının büyük ölçüde değişeceğine inanıyor. Atina’da, Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Nurcan Tayan, 2012 Olimpiyatları’na da katılmayı ve madalya kazanmayı hedefliyor.

Nurcan Tayan sorularımızı şöyle cevaplandırdı:

Hayatınızda neler değişecek?

- Umarım bu şampiyonluk, işsiz olan ağabeyime bir iş bulmama yardımcı olur. Ailenin en küçüğü benim. Onların artık evlilik çağları geldi. Evlenmeleri, hayatlarına bir yön vermeleri gerekiyor, ama bu kolay değil.

Sizin evlilik planınız, erkek arkadaşınız var mı?

- Yok. Belki uzun bir süre de olmayacak. Çünkü yapmam gereken, başarmam gereken çok şey var.

Bu başarının bir sırrı olmalı?

- On yıldan beri halter yapıyorum. Benim bu noktaya gelmemde antrenörüm Mehmet Üstündağ’ın payı büyük. Beni ortaokulda buldu ve yetiştirmeye başladı. Beden eğitimi öğretmenimdi. Tabii bu başarıda tüm spor ailemizin payı var ama Üstündağ’ın yeri ayrı.

Yarışırken attığınız o çığlıklar için ne diyeceksiniz?

- Kendimden geçiyorum. Öyle konsantre oluyorum ki, neler yaptığımın ve neler söylediğimi farketmiyorum.

Çinli Zhou Li için ne diyeceksiniz. En büyük rakibinizdi. 112.5 kiloyu kaldıramadığında, ‘Bitti bu iş’ dediniz mi?

- Aslında silkmede ikinci hakkımda 112.5 kiloyu kaldıramayışım benim için çok iyi oldu. Bu hem rakibimi etkiledi hem de beni motive etti. Içeri girdiğimde herkes kaldıracağımı söylüyordu. Ben de bu hırsla gittim ve kaldırışı yaptım.

Süreyya Ayhan Atina’da yarışsaydı, o da altın madalya kazanabilirdi. Süreyya için ne diyeceksiniz?

- Süreyya Ayhan, Avrupa Şampiyonu olan ilk kadın atlet olarak atletizm tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Dünya ikincisi olarak da bir ilke imza attı. O da bir ilkti. Ancak ben, olimpiyat şampiyonu ilk kadın olarak Türk tarihinde bir ilkim. Olimpiyat şampiyonluğuyla ondan bir adım önde olmuş oldum. Onun da 2008’i görmesini temenni ederim.

HEM SÜPER YILDIZ, HEM SÜPER ZENGIN OLDU

Fransız Haber Ajansı AFP, sporcumuzdan, ‘Altın madalyalı kahraman Nurcan Taylan, bir gecede süper yıldız ve süper zengin oldu’ diye söz etti. ‘20 yaşındaki öğrenci, vücut ağırlığının iki katı kadarını kaldırıp yeni dünya rekorları kırarken heybetli bir görüntü çizdi’ diye yazan AFP, Nurcan’ın, dört altın madalya birden kazanarak Sydney Olimpiyatları’ndaki başarıyı yinelemek isteyen Çin’in planlarını bozduğunu kaydetti. Türk haltercilerin Atina’daki en iyi dostları ise Yunan Halter Milli Takımı sporcu ve yöneticileri. Nurcan’ın zaferi sonrası ona Atina’yı gezdiren Yunan Halter Milli Takım antrenörü Hristo Yakau, röportajı gerçekleştirdiğimiz Filipoipou Tepesi’ne de çıkardı.

Atina Olimpiyat Oyunları’nda halterde bayanlar 48 kiloda Nurcan Taylan’ın, büyük bir başarıya imza atarak üç dünya, beş de olimpiyat rekoru kırarak altın madalya kazanması, Ankara’daki evinde sevinç gözyaşlarıyla karşılandı. 21 yaşındaki Nurcan, Atina’daki zaferden sonra telefonla babası Süleyman Taylan’ı arayarak, ‘Baba işte başardım’ dedi.

Önce ailesini aradı

‘Baba işte başardım’

‘SIZE söylüyordum. Ailemi ve bana güvenenleri mahcup etmedim. Ben burada sevinç gözyaşları döküyorum. Ama siz ağlamayın. Sizin ağlamanıza dayanamam.’

Bu sözler, Atina’da tam sekiz rekor kıran şampiyon haltercimiz Nurcan Taylan’a ait.

Nurcan, Sivas’ın Zara ilçesinden Süleyman-Zülfiye çiftinin üç çocuğundan en küçüğü. Ankara doğumlu olan Nurcan, Mamak Ortaokulu’nda okurken, beden eğitimi öğretmeni Mehmet Üstündağ tarafından 1993 yılında kurulan halter takımına seçildi. Ancak babası Süleyman Taylan, ‘Halter erkek işi, sen kızsın, bu sporu yapamazsın’ diyerek karşı çıktı. O zaman 11 yaşında olan Nurcan, babasını zor da olsa ikna ederek takıma katıldı. Arkasından da, okul harçlığını spor malzemelerine yatırarak sürekli çalıştı. Nurcan Taylan, önce dünya ikinciliği ardından da Avrupa Şampiyonu olarak adından söz ettirmeye başladı.

Kendisine ödül olarak verilen Cumhuriyet altınlarıyla ilk yaptığı iş, ailesine bir daire almak oldu. Iki ay önce de Taylan ailesi gecekondudan Nurcan’ın aldığı daireye taşındı. Nurcan’ın yeni evini, 30’u altın, 6’sı da gümüş ve bronz olmak üzere toplam 36 madalya süslüyor. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksek Okulu öğrencisi Nurcan Taylan, okuldaki başarısıyla da takdir topluyor.

Nurcan Taylan’ın ablası Nuray, kardeşinin madalyalarla dolu odasını göstererek, ‘Artık madalya koyacak yerimiz kalmadı. Herkes beni kardeşim Nurcan ile karıştırıyor. Şimdi benden imza bile isterler’ dedi.

Şampiyon Nurcan, Yıldız Tilbe hayranı

Titizliği ve temizliğiyle bilinen Nurcan Taylan, antreman ve kamplar dışında evde geçirdiği zamanlarda annesine temizlik konusunda yardımcı oluyor. Yarışlardan sonra kazandığı başarılarını Ankara oyun havası olan misket oynayarak kutlayan Taylan’ın en çok beğendiği şarkıcı Yıldız Tilbe. Taylan, boş zamanlarında odasına çekilerek hayranı olduğu Tilbe’yi dinliyor. Alışverişi çok seven Taylan’ın en iyi arkadaşı ise kendisine benzeyen ablası Nuray Taylan.

Kızını televizyonda seyrederken çok heyecanlandığını belirten baba Süleyman Taylan, ‘Müthiş bir duyguydu. Bir an kalbimin duracağını zanettim. Ancak kızıma inanıyordum ve içim rahattı. Altın madalyaya ulaştığında evde herkes sevinç gözyaşı döküyordu’ dedi.

Baba Taylan, müsabakadan sonra telefonlarının susmadığını ve kızının başarısını duyan komşuları ile yakınlarının evlerine akın ettiğini söyledi.

Anne Zülfiye Taylan, kızını televizyonda izlerken kızının başarısı için dua ettiğini belirterek, ‘Sakatlığı vardı. Bir an Çinli rakibinin onu zorlayacağını düşündüm. Çok heyecanlandım. Sakinleşmek için su içip dua ettim. Kendisine güvenenleri mahcup etmedi. Onunla ne kadar gurur duysam az’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!