Sultanların yılı

Güncelleme Tarihi:

Sultanların yılı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2004 01:42

Türkiye ‘‘Filenin Sultanlarının’’smaçlarını, Süreyya Ayhan ve Elvan Abeylegesse'nin fulelerini, Hülya Şahin ve Nurcan Çarkcı'nın yumruklarını, Süreyya Ayçe'nin bileklerini, Begül Löklüoğlu'nun okunu, Aylin Daşdelen ile Nurcan Taylan'ın güçlü kollarını konuştu.

2003 Türk sporunda bayanların yılı oldu... Türkiye yıl içinde ‘‘Filenin Sultanlarının’’smaçlarını, Süreyya Ayhan ve Elvan Abeylegesse'nin fulelerini, Hülya Şahin ve Nurcan Çarkcı'nın yumruklarını, Süreyya Ayçe'nin bileklerini, Begül Löklüoğlu'nun ok'unu, İpek Şenoğlu'nun raketini, Aylin Daşdelen ile Nurcan Taylan'ın güçlü kollarını, Yıldız Aras, Gülderen Çelik ile Kıymet Karpuzoğlu'nun tekme ve yumruklarını, Ayda Ünver'in yelken dünyasını konuştu. Onlar dünyanın zirvesindeki başarılarıyla övündü. Kızlarımız yürekleri ve madalyaları ile yıla damgasını vurdu.

23. Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda kızlarımız bir mucizeyi gerçekleştirdi. 5 galibiyet, 2 yenilgi ile finalde Polonya'ya yenilip Avrupa ikincisi olan kızlarımız kimsenin böylesine bir başarıyı beklemediği bir sırada tarih yazdı. Bu şampiyonaya kızlarımızı hazırlayan Deniz Esinduy'un görevi başında kalbine yenik düşüp, eserini göremeden aramızdan ayrılması da voleybol camiasını yasa boğdu.

Japonya'daki Dünya Kupası'ndan ise 4 galibiyette 7'nci çıkan kızlarımız Rusya'dan sonra Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Küba'yı da devirerek, bir başka mucizeyi gerçekleştirdi. İki şampiyonada Neslihan Demir ile Natalia gündeme oturdu. Japonya'daki maçlarda Neslihan, Japonların ilgi odağı haline gelirken, dünyanın en iyi ikinci skorer oyuncusu seçildi. Yıl içinde Federasyonun mayo-şort anketinden şort çıktı.

ALTIN KIZLAR

Atletizm de yıl içinde Süreyya Ayhan ile Elvan Abeylegesse'nin başarılarının yanı sıra şok ceza olayı medya ve kamuoyunun gündemine oturdu. ENKA'nın milli takım antrenörü Ertan Hatipoğlu'na ömür boyu verilen ceza daha sonra 3 ay 20 güne indirildi.

Paris'te düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 1500 metrede Süreyya Ayhan dünya ikinciliğinde kalırken, 5 bin metrede büyük bir performans sergileyen Elvan Abeylegesse, beşinci sırayı elde etti.

Süreyya Ayhan, Golden League'nin Berlin, Zürih ve Brüksel ayaklarında birinci olurken, Monaca'da yapılan 1.Dünya Atletizm Finali’nde Elvan ile Süreyya birincilik kürsüsüne çıktılar. Elvan, Avrupa Ümitler şampiyonasında birinci,

Avrupa Kros Şampiyonası’nda ise ikinci oldu. Avrupa Uluslar Kupası'nda Türkiye bayanlarda ikinci olup birinci lige yükselirken, erkeklerde ise üçüncü olarak ikinci ligde kaldı.

Kulüp yarışmalarında ENKA Türkiye'nin gururu oldu. ENKA Bayanlar Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda birinci olarak A gurubuna yükseldi. Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Gençler Yarışmalarında hem erkeklerde hem de bayanlarda şampiyonluğa ulaştı.

10 ERKEK SPORCU

Halil MUTLU (Halter)

Sergen YALÇIN (Futbol)

Şeref EROĞLU (Güreş)

Mehmet OKUR (Basketbol)

Onur DEREBAŞI (Yelken)

Semih SAYGINER (Bilardo)

Oğuzhan TÜZÜN (Atıcılık)

Nurettin YÜKSEL (Bilek Güreşi)

Berk CANBULAT (Zihinsel Eng)

Hüseyin OFLU (Kick Boks)

10 BAYAN SPORCU

Süreyya AYHAN (Atletizm)

Elvan ABEYLEGESSE (Atletizm)

Neslihan DEMİR (Voleybol)

Ayda ÜNVER (Yelken)

Yıldız ARAS (Karate)

Aylin DAŞDELEN (Halter)

Hülya ŞAHİN (Boks)

Begül LÖKLÜOĞLU (Okçuluk)

İpek ŞENOĞLU (Tenis)

Süreyya AYÇE (Bilek Güreşi)

10 BAŞARILI TAKIM

VOLEYBOL BAYAN MİLLİ TK

BEŞİKTAŞ FUTBOL TK

İŞİTME ENG. GÜREŞ MİLLİ TK

BURSA ÇINAR LİSESİ BASKETBOL TK

TRABZON LİSESİ FUTBOL TK

BASKETBOL YILDIZ ERKEK MİLLİ TK

ZİHİNSEL ENG. BASK. VE YÜZME MİLLİ TK

ENKA ATLETİZM TK

İZM.B.ŞEHİR TEKERLEKLİ SANDALYE BAS.TK

ORDU GÜREŞ MİLLİ TK

10 ANTRENÖR

Mircea LUCESCU (Futbol)

Ertan HATİPOĞLU (Atletizm)

Yücel KOP (Atletizm)

Reşat YAZICIOĞULLARI (Voleybol)

Ali ÜREDİ (Zihinsel Eng)

Mert KARAKAPLAN (Yelken)

Gürkan EROKTAY (Çınar L.Basketbol Tk)

Hakan ZIVALI (Trabzon L. Futbol Tk)

Nihat İZİÇ (Basketbol)

Ahmet UYGUR (Boks)

10 BAŞKAN

Hüsnü CAN (Voleybol)

Nazlı İMRE (Yelken)

Mümtaz TAHİNCİOĞLU (TOMSFED)

Turgay DEMİREL (Basketbol)

Halil KILIÇOĞLU (Triatlon)

Tarık BİTLİS (Zihinsel Eng)

Oktay AKTAŞ (İşitme Eng)

Uğur ERDENER (Okçuluk)

Caner DOĞANELİ (Boks)

Çetin ÖZTÜRK (Kürek)

zihinsel engelliler

İRLANDA'da yapılan Dünya Özel Olimpiyat Oyunlarına katılan Zihinsel Engelli sporcularımız Yüzme, Atletizm, Cimnastik ve Basketbol dallarında 7 altın, 6 gümüş, 5 bronz kazanma başarısı gösterdiler. Atletizm de İlknur Çetinkaya, Seher Uzun, Sezer Koşucu, Yüzme de Reha Arzu Bahtiyar, Erdoğan Sarali, (Reha Arzu Bahtiyar, Nisan Dörter, Caner Ekin ve Erdoğan Sarali'den oluşan) 4x25m bayrak takımımız ile cimnastikte Berk Canbulat Özel Olimpiyatların altın madalyalı sporcuları oldular.

YELKEN

Nazlı İmre Federasyonu ile yine tarihi başarılara imza attı. Çeşme'de yapılan Dünya Laser 4.7 sınıfı yarışmalarında Onur Derebaşı ile Ayda Ünver Dünya şampiyonu olurken, Ateş Çınar gümüş, Mustafa Çakır ile Didem Şarman bronz madalyaların sahipleri oldular. Ayrıca Enver Adakan, Finn sınıfında, Ertuğrul İçingir Mistral sınıfında Atina Olimpiyat vizesi aldılar. Güneycan Kaptan, Dünya Optimist Şampiyonası'nda aldığı 15'cilik ile Türkiye'nin bugüne kadar ki en başarılı optimistçisi oldu.

OKÇULUK

Selanik'te yapılan Avrupa Gençler şampiyonasında Begül Löklüoğlu altın madalya kazanırken, Tayfun Kolbay bronz madalyanın sahibi oldu. Aynı şampiyonada Makaralı Yay Bayan Milli Takımı Avrupa üçüncülüğünü elde etti. Fransa'da organize edilen Salon Dünya Şampiyonası'nda Natalia Nasaridze, Elif Altınkaynak ve Derya Sarıaltın'dan oluşan Bayan Milli Takımımız, Dünya ikincisi olarak önemli bir başarıya imza attı.

MOTOR SPORları

TOMSFED Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, Dünya Ralli Şampiyonası'nın ardından Formula 1'in bir ayağının 2005'de Türkiye'de yapılma protokolüne son imzayı atması yılın olayıydı. Türkiye Ralli Şampiyonası'nın en büyük sürprizini Volkan Işık gerçekleştirdi. Palio S1600 ile yarışan Işık, Ford Focus WRC ile yarışan 1 numaralı favori Serkan Yazıcı'yı geride bırakarak, pilotlar kategorisinde birinci oldu. Işık ayrıca Fiat Abarth Motorsport'u da markalar sıralamasında zirveye taşıdı.

triatlon

Triatlon da Halil Kılıçoğlu, büyük organizasyonlara imza atarken, Avrupa Kupası'nda Olimpik mesafe dalında Server Tanfer'in bronz madalyası ile gururlandık. 1.Uluslararası Erdek Triatlonu'nda Şeyma Zerengil altın, A.Mine Karaaslan gümüş, İpek Onaran bronz kazandı.

kürek

FEDERASYON Başkanı Çetin Öztürk, 2003 yılında sistem değişikliği yaparak genç sporculara önem verilmesini sağlarken, Haliç'te kürek tesisi yapılması için proje çizimi tamamlandı. Öztürk, Balkan Ülkeleri Birliği Başkanlığına seçildi.

bedensel engelliler

DÜNYA Bilek Güreşi Şampiyonası'nda takımımız 2 altın, 4 gümüş, 1 bronz kazanırken, Süreyya Ayçe ile Nurettin Yüksel altın madalyaların sahipleri oldular. Süreyya Ayçe, Avrupa Şampiyonası'nda da yine birinci olma başarısı gösterdi.

GÜREŞ

2003 Türk güreşinde umutların tükendiği bir yıl olarak geçti. Alt yapıda madalya zenginliğine karşın, A milli takımlarımız bekleneni veremedi. Dünya şampiyonalarından madalyasız dönerken, Avrupa'da tek altın madalyayı Şeref Eroğlu getirdi. Başkan Osman Şansal, yılın son günlerinde Grekoromende beklenen operasyonu yaptı ve Akif Pirim'i görevden alıp, yerine Azeri kökenli Macidov'u teknik patron yaptı. Asker güreşçilerimiz Dünya Ordulararası şampiyonu olurken, ASKİ Spor, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazandı.

halter

SAKATLIKTAN çıkan Halil Mutlu'nun, podyuma dönüşü yine muhteşem oldu. İlk kez 62 kiloya çıkan haltercimiz Avrupa ve Dünya Şampiyonalarını rekorsuz geçti ama yılı 6 altın madalya ile kaparken yine zirvedeydi. 2003 bayan halteri açısından başarılı geçti. Kızlarımız Avrupa şampiyonası'nı 8 altın, 4 gümüş, 2 bronz ile takım birincisi bitirdi.

boks

RİNGDE yılın olayı Başkan Caner Doğaneli'nin girişimleri sonucu Boks Milli Takımımızın Fransa'daki Avrupa Birliği ülkelerinin katıldığı şampiyonasına alınması ve takım halinde birinci olmasıydı. Boksta yüzümüzü yıldız-genç erkek boksörler ile bayanlarımız güldürdü. Dünya Büyükler şampiyonası'ndan madalyasız dönerken, tabandaki madalya zenginliği gelecek için umut verdi. İlk kez milli takımlar düzeyinde düzenlenen Liseler Avrupa Şampiyonası'nı milli takımımız şampiyon bitirdi. Bayanlarda Avrupa'nın zirvesine Hülya Şahin ile Nurcan Çarkcı çıktı. Kıck Boks Milli Takımımız Amerika'daki Dünya şampiyonasında 5 altın, 5 gümüş, 15 bronz madalya ile ikinci olma başarısı gösterdi.

işitme eng.

İŞİTME Engelli sporcularımız Avrupa Serbest ve Grekoromen Güreş Şampiyonası minderinde fırtına gibi esti. Her iki stilde toplam 8 altın, 5 gümüş, 1 bronz olmak üzere 14 madalya kazanma başarısı gösterdi. Estonya'da yapılan Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda ise büyükler kategorisinde yarışan Hasan Şeker 5 bin ve 10 bin metrelerde Avrupa gençler rekorunu kırdı.

12 Dev Adam 12. oldu

2001'in Avrupa finalisti 12 Dev Adam, İsveç'te çeyrek finale çıkamayarak hayal kırıklığına neden oldu. Ay yıldızlılar Eurobasket 2003'de gurubunda 2 galibiyet, 2 yenilgi alarak alfabetik sıraya göre 12. oldu. Ve Aydın Örs görevinden istifa etti. Yıldız Erkek Milli Takımımızın Madrid'deki Avrupa şampiyonasında kazandığı ikincilik gururumuz oldu. A Milli takımımız İtalya'da katıldığı turnuvada üçüncü, Efes Pilsen World Cup 2 Turnuvasında ikinci, Bayanlarımız ise 80.Yıl Cumhuriyet kupası'nda üçüncü sırayı aldı.

Liseliler zirveye çıktı

LİSELİ sporcularımız 2003 de Dünya şampiyonalarında altın bir yıl yaşadılar. Brezilya'da yapılan Dünya Liseler Basketbol Şampiyonası'nda Bursa Çınar Lisesi Erkek Basketbol Takımı 7 maçını da kazanarak şampiyon olurken, Oğuzkaan Koleji kızları altıncı sırayı elde etti. Dünya Futbol Şampiyonası'nda Trabzon Lisesi finalde ev sahibi Çin'i tek golle yenip birinci olma başarısı gösterdi. İstanbul'da düzenlediğimiz Dünya Liseler Atletizm Şampiyonası'nda ise genç atletlerimiz 12 altın, 11 gümüş, 4 bronz madalya kazandılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!