Güncelleme Tarihi:
Projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013’te onaylanmasının ardından, spor tesislerinin bulunduğu bölgenin yeşil alan bırakılması için 6 dava açan Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odaların çabası sonuç verdi. Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açtığı davaya bakan Adana 1. İdare Mahkemesi, projenin iptali yönünde karar aldı.
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Hasan Emir Kavi, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, Seyhan Belediyesi Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya, Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Gülcan Ulutürk ve Mimarlar Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Önem Cihangir, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde (ÇGC) düzenledikleri toplantıda, konuyla ilgili açıklama yaptı.
Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Gülcan Ulutürk, 5 Ocak Fatih Terim Stadyumu’nun yerinin konut ve AVM alanı standartlarına uymadığını, açtıkları davayla bunu iptal ettirdiklerini söyledi. Ulutürk, "Adana 1’nci İdare Mahkemesi bu işlemi iptal etmiştir. Bu kararın gerekçesi spor alanı olan bölgenin ticaret ve konut alanı olarak değiştirilmesinin uygun olmamasıdır. Bölgenin konut ve ticaret alanı yapılması şehircilik ve planlama tekniklerine aykırıdır. Mahkemenin iptali kararıyla bölge, spor alanı olarak kalacaktır" dedi.
KAMIŞLI: SEVİNÇLİYİZ
Mimarlar Odası Başkanı Bekir Kamışlı ise iptal kararının herkesi sevindirdiğini vugrulayarak şöyle konuştu: "25 yıllık meslek hayatımda bugüne kadar yapmış olduğumuz en güzel işin haberini aldım. Burada defalarca açıklama yaptık. Kamu görevimizi yerine getirdik. Adana’mızın kalbindeki 5 Ocak Stadyumu’nun yerini AVM ve konut yeri yaptırmamanın onurunu yaşıyoruz. Burada yapılması planlanan 150 bin metrekarelik inşaatın imar planlarını görür görmez dava açtık. Adana’ya yapılması planlanan bu katliamın önüne geçtiğimiz için çok mutluyuz."
BİÇER: BETON YIĞINININ ÖNÜNE GEÇTİK
İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer de Adana’da kent meydanı eksikliği olduğunu söyleyerek şu değerlendirmeyi yapı: "Yaptığımız mini anket sonucuna göre, o bölgenin sakinleri de stadyumun spor alanı olarak kalmasını istiyordu. Yargı da oranın spor alanı olmasına karar verdi. Kamusal alan açığımız var. O bölgenin ne olarak değerlendirileceği konusunu ilgili odalar biraraya gelerek, belediyelerle birlikte hareket edecektir. Bu konuda projeler de var. Adana’da bir meydanın olmaması çok ciddi bir eksikliktir."
İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi ise kamu adına rantın önündeki en büyük engelin TMMOB olduğunu söyledi. Çabalarının devam edeceğini vurgulayan Kavi, tüm milletvekili adayları ve aktivistlerin desteğini beklediklerini kaydetti. Seyhan Belediyesi Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya’nın yorumu da mahkeme kararının ’doğru’ olduğu yönünde oldu.
Stadyum alanının sanat ve dinlenme parkı olması için daha önce çeşitli yarışmalar açılmış, örnek projeler ortaya çıkmıştı.