Güncelleme Tarihi:
Ankara Kalkınma Ajansınca desteklenen “Ankara Engel Tanımaz” projesi, Ankara ili çevresinde yaşayan engelli çocuk ve gençlere, eğitimli antrenörler eşliğinde sporu sevdirecek.
Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nce yürütülen ve Gazi Üniversitesi'nin de katılımıyla gerçekleştirilen projede, 12 farklı spor branşında toplamda 150 çocuk ve gence, hizmetiçi eğitime tabi tutulmuş 47 uzman antrenör eşliğinde özgün eğitim verilecek.
Barcelo Ankara Altınel Otel'de düzenlenen proje tanıtımında konuşan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, sosyal amaçlı bu projenin bir ayağı olduklarına sevindiğini belirtti. İlk kez Gazi Üniversitesi bünyesinde, 1953 yılında kurulan Özel Eğitim bölümünde görev alan akademisyen Prof. Dr. Hüseyin Güçlü Yavuzcan'ın ürettiği projenin, pilot olmasına rağmen gelişmeye müsait olduğunu söyleyen Büyükberber, şunları kaydetti:
“Umarım bu pilot çalışma, ülke geneline yayılır, 12 spor dalında engelli antrenörleri yetişir. Çünkü bağımsız yaşam için geliştiren bir uğraş. Sporla uğraşan her birey daha özgür oluyor, daha dingin düşünceye sahip oluyor. Tabii topluma uyum açısından bir şeyler yapabilmenin verdiği haz, her şeyden üstün” dedi.
Proje Genel Koordinatörü Yavuzcan da ülkenin yararına olumlu hizmetler sunacaklarını ifade ederek, Türkiye'de özel eğitiminin yeterli düzeyde olmadığını savundu. Ankara İl Müdürlüğü'ne bağlı ve bağımsız çalışan 47 antrenörün katılımı ve uzman hocaların yardımıyla 70 saatlik bir eğitim sertifika programının düzenlendiğini söyleyen Yavuzcan, programın, antrenörlere "engelli antrenörü" sıfatı taşıyabilecek nitelikte eğitim olduğunu kaydetti.
Bir ayı aşkın süredir eğitimde bulunan antrenörleri, dün sınava aldıklarını ve başarılı olanlara sertifikalarını teslim edeceklerini belirten Yavuzcan, şunları kaydetti:
“Oluşturduğumuz web sayfasıyla engelli kardeşlerimize hizmet vermeye başladık. Projeye müracaatları almaya başladık. Pilot bir çalışma olarak, 150 engelli arkadaşımıza sportif eğitim vermek hedefliyorduk ama şu anki başvurular 200'ün üzerinde ve kasım ayı sonuna kadar müracaatlar devam edecek. Elimizden gelen tüm başvuruları dikkate almak istiyoruz. Motor becerilerinin, sosyal yeterlilik ve benlik kavramının gelişmesi için engelli arkadaşlarımıza 12 spor dalında eğitim vereceğiz. Bu branşları voleybol, hentbol, tenis, binicilik, badminton, buz pateni, basketbol, atletizm, tekvando, cimnastik, judo ve yüzme olarak belirledik.”
Yavuzcan, projeye alınan engelli çocuk ve gençlerin bire bir görüşmelerle kendilerine uygun spor branşının seçilmesini ve bu eğitimlerin 120 saat olmasını öngördüklerini belirterek, proje sonunda çalışmanın sürdürülebilir bir yapıya dönüşmesi, gelişmesi ve tüm illere yayılması için Ankara İl Müdürlüğü ve Gazi Üniversitesi'nin ortak bir protokol imzalaması yönünde ümidinin olduğunu dile getirdi.
Projeyle ilgili detaylı bilgiye, “www.ankaraengeltanimaz.org.tr” adresli internet sitesinden ulaşılabilecek.