A.A
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 13:45
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Suğur, "Top, kale, hücum, kaleyi bombaladı, ezdi geçti, parçaladı, Türklerin ayak sesleri, Alman panzerler gibi söylemler, militarist yapının yeşil sahaya yansıdığını gösteriyor" dedi.
Suğur, yaptığı açıklamada, sporda şiddetin Türkiye'nin her zaman gündeminde olduğunu belirterek, sezon bitimine doğru kritik maçların oynanmasıyla tribün içi ve dışı olaylarda ciddi artış görüldüğünü vurguladı. Şiddetin bir dönem ortaya çıkmamasının azaldığı anlamına gelmeyeceğini işaret eden Suğur, şöyle konuştu:
"Sezon sonuna doğru küme düşme ve şampiyonluk durumları gibi gerilimli ortamlar şiddeti oluşturuyor. O dönemlerde saha içi ve dışı olayların arttığını görüyoruz. Şiddet uyuyan bir dev gibidir. Belli dönemlerde ortaya çıkıyor. Toplumsal tabandaki temel sorunları çözemediğimiz müddetçe sporda şiddetle her geçen gün karşılaşmak zorunda olacağız. Bu şiddet ortamı içerisinde bunu önlemekle sorumlu olan devletin güvenlik güçlerinin de aynı yöntemi kullandığını görüyoruz. Şiddeti, şiddet kullanarak yok edileceğini sanma anlayışının güvenlik güçlerinde de gelenek haline geldiğini görüyoruz."
"Spor, nefret söyleminden uzaklaşmalıdır"
Suğur, sporda şiddetle ilgili kulüplerden öz eleştiri yapan ya da kulüp başkanlarını eleştirenlerin bulunmadığını ve bu kişilerin başkalarının suçlarından bahsederek kolaycılığa kaçtığını dile getirdi. Futbolla ilgili kullanılan kavramların tamamına yakınının militarist bir söylem içinde olduğunu anlatan Suğur, şunları söyledi:
"Top, kale, hücum, kaleyi bombaladı, ezdi geçti, parçaladı, Türklerin ayak sesleri, Alman panzerler gibi söylemler, militarist yapının yeşil sahaya yansıdığını gösteriyor. Gazete manşetleri de böyle. Takım mağlup olduğunda 'Antrenör sıkı yönetim ilan etti' diye manşetler atıyor. Bunlar prim yapıyor, insanlara daha fazla haz veriyor ki bu söylemler yaygın olarak kullanılıyor. Basın, taraftar, sporcular da bunları kullanıyor. Spor, şiddet dilinden ve nefret söyleminden uzaklaşmalıdır."
Suğur, sporda ve futbolda militarist söylemin yanı sıra cinsiyetçi söylemin de kullanıldığını ifade etti.
Prof. Dr. Nadir Suğur, "Mağlup olan daha çok kadının kimliğiyle, kazanan da erkeğin gücü ve kudretiyle açıklanabiliyor. Hakeme duyulan öfkeye, farklı cinsel tercihleri olan kişiler üzerinden gönderme yapılıyor. '
Futbol bir erkek oyunudur' düşüncesi var. Kadın kimliğini küçültücü söylemler bulunuyor" diye konuştu.