Güncelleme Tarihi:
Bursa Barosu tarafından düzenlenen 'Sporda Şiddet, Şike ve Teşvik' konulu panel Kervansaray Termal Otel'de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü, televizyoncu gazeteci Şansal Büyüka'nın yaptığı panele, Türkiye Futbol Federasyonu Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yunus Egemenoğlu, Koblenz Landau Üniversitesi'nden Prof. Dr. Seyhan Hasırcı, Spor Hukuku Enstitüsü Başkanı ve CAS üyesi Av. Kısmet Erkiner ve Dijitürk Genel Müdür Yardımcısı Kerem Ertan katıldı. Yapılan panelde, sporda şiddet konusu başta olmak üzere şike ve teşvik konusu ele alındı. Panelde özellikle hazırlanmakta olan yeni yasa tasarısı konusunda değerlendirmelerde yapılırken, bir an önce bu yasanın çıkmasının gerekliliği ele alındı.
Bursaspor camiasının da iğliyle izlediği panelde, TFF Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yunus Egemenoğlu, "Sporda şiddet, şike ve teşvik" başlıklı panelde, ilgili bakanlık gözetiminde hazırlanan ve 7 Haziran Pazartesi günü Bakanlar Kurulunda ele alınmasının planlanan kanun tasarısı'ndaki değişikleri belirtirken, özellikle 5149 sayılı sporda şiddet yasası ve sonradan hazırlık çalışmaları yürütülen yasa tasarısının haklı eleştirilen aldığını, yeni hazırlanan yasa tasarısının bunlardan tamamen bağımsız bir şekilde sorunları giderecek şekilde ele alındığını bildirdi.
Yunus Egemenoğlu'nun verdiği bilgiye göre taslağa göre yeni düzenlemeyle kanunla, müsabaka öncesi, esnası veya sonrasında, spor alanları ile bunların eklenti ve çevresinde, taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yer ve mekanlarda veya müsabakanın yapılacağı yere gidiş-geliş güzergahlarında, şiddet ve düzensizliğin önlenmesi amaçlanıyor.
Kanunla, "yapışık ikiz" olarak gördükleri şike ve teşviği önlemeyi hedeflediklerini de ifade eden Avukat Yunus Egemenoğlu , yeni tasarı kanunun yasalaştığı taktirde sporun her bir branşında bu kuralların gerçekleşeceğini, belirterek yeni yasa tasarıyı anlattı. Yeni yasa tasarı kanunu onaylandığı taktirde şu kuraralar geçerli olacak: "İl ve ilçe spor güvenlik kurulları içerisinde, en az iki spor kulübü yöneticisi ve vali tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarında görevli bir hukukçu da bulunacak. Futbol için en üst lig ve bir altındaki lig, basketbol, voleybol ve hentbol dalları içinse en üst ligler için çipli biletler kullanılarak, elektronik takip sistemi kurulacak. Biletler üzerine, bilet sahibinin TC Kimlik Numarası yazılacak, kimlik göstererek bilet alınabilecek, kullanılabilecek. TFF'nin maddi desteğiyle, uygulamanın, ilk yıl Turkcell Süper Lig, ikinci yıl ise Bank Asya Birinci Lig'de zorunlu hale getirilecek.
"ASLİ CEZA"
Kanuna aykırı eylemlerde bulunanlar hakkında verilecek cezalarla ilgili, il veya ilçe spor güvenlik kurulları değil, Spor İhtisas Mahkemeleri olarak Asliye Ceza Mahkemeleri görev yapacak, verilecek ceza 24 saat içinde belirlenecek. Futbolda en üst lig ve bir altındaki lig için, diğer spor branşlarında ise uluslararası spor müsabakalarının yapıldığı spor alanlarında, ev sahibi ve misafir takım için ayrı ayrı olmak üzere en az 2 tane gereğinde kullanılmak üzere azami 20 kişi kapasiteli gözlem odası ve güvenlik kameraları ve anons sisteminin yönetildiği güvenlik ve kontrol odaları oluşturulacak.
"KULÜP POLİSİ OLACAK"
Spor alanlarında resmi güvenlik güçleri ile özel güvenlik görevlileri birlikte görev yapacak. Kulüpler, özel güvenlik personeli dışında müsabakalarda seyirci sağlığını ve emniyetini ilgilendiren konularda çalıştırılmak üzere uzman kulüp görevlileri (steward) bulundurmak zorunda olurken, Futbol için en üst lig ve bir altındaki, basketbol, voleybol ve hentbolda en üst ligde bulunan kulüpler için bir polis, kulüp polisi olarak görevlendirilecek.Örnegin "Bursaspor Kulübü Polisi " gibi. Kulüp polisi, takımın deplasmanları da dahil olmak üzere bütün maçlarında görev yapacak.
"UYMAYANA CEZA"
Para cezalarının tahsilatındaki zorluğun aşılması hedefiyle idari para cezaları, adli para cezasına çevrilecek.Yasak maddeler bulundurmak, çirkin ve kötü tezahürat yapmak, spor alanları dışında taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde bulundukları yer ve mekanlarda veya müsabakanın yapılacağı yere gidiş-geliş güzergahlarda da yasaklanıyor. Kanuna uymayanlara verilecek ceza, adli para cezasından fiilin tekrarına bağlı olarak ömür boyu seyirden men cezası verilebilecek.Ayrımcılık içeren söz veya pankartlarda da kişilere para cezasının yanı sıra seyirden men cezası da verilecek.
"ÖMÜR BOYU MEN"
Müsabaka seyir men cezası alanlar, ceza süresi boyunca diğer branşlardaki spor müsabakalarını da bu süre içinde spor alanlarında izleyemeyecek. Bu cezayı alanlar, takımının müsabakasının olduğu gün, mazeretini beyan ettiği haller hariç, müsabakanın başlangıcı, devre arası ve bitiminde herhangi bir karakola başvurmak zorunda olacak, takımının yurt dışı maçından 5 gün önce pasaportunu karakola teslim edecek.Seyirden men cezası alanların, yasağa rağmen spor alanlarına girmesine yardımcı olan kulüp yetkilisi ve görevlilerine hapis cezasının yanı sıra seyirden ömür boyu da men cezası verilecek.
"PANKARTLAR YASAK "
Spor müsabakalarını canlı olarak yayınlayan yayın kuruluşu ile diğer yazılı, işitsel veya görsel yayın kuruluşlarının, kanunun amacına aykırı nitelikteki afiş, pankart, söz, fiil ve davranışları yayınlamaları yasaklanacak.Kulüp onursal başkanları, yöneticileri, idari veya teknik personeli ile sporcular, kulüp yöneticileri arasından seçilecek taraftarlardan sorumlu temsilci ve taraftar dernekleri yöneticileri, taraftarları şiddet ve düzensizliğe teşvik edecek, kışkırtacak, hakemleri, rakiplerini veya taraftarlarını tahrik edecek veya aşağılayacak şekilde beyan veya demeçlerine de adli para cezası ve seyirden men cezaları verilecek.
Yunus Egemenoğlu son olarak,Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın, sporda şiddet, şike ve teşvik konusunda çok hassas olduğunu dile getirerek, "2,5 yıldır haftanın bir gününde en az 3 saat bu taslak için çalıştık, 11 ülkenin yasal mevzuatını inceledik. Medya da kendi çocukları spor sahalarına gidebilsin diye, getirdiğimiz yasaklara çok demesin" diye konuştu.