Sporda Amerikan rüyası

Güncelleme Tarihi:

Sporda Amerikan rüyası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2016 01:07

ABD sadece ekonomi ve askeri alanda değil sporda da gerçek bir dev. Bu ülkeye özgü NFL, NBA ve NCAA gibi organizasyonlara kısaca göz atmaya ne dersiniz...

Haberin Devamı

NFL – SUPER BOWL
Geçtiğimiz günlerde ABD’nin en büyük spor etkinliklerinden Ulusal Amerikan Futbolu Ligi NFL’in final maçı vardı. Super Bowl olarak adlandırılan final maçı ise sportif kısmından öte ekonomisiyle ön plana çıkıyor.

Bu yıl 50.'si yapılan Super Bowl’un yarattığı ekonominin 20 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. ABD’de Şükran Günü'nden sonra en fazla yiyeceğin tüketildiği gün olan Super Bowl finalinin olduğu saatlerde NBA’de dahi maç oynanmıyor.

Sporda Amerikan rüyası
Hatta final maçını seyredenler NBA’in belki de şu an en önemli oyuncusu olan Stephen Curry’i Carolina Panthers formasıyla Santa Clara’da görmüşlerdir (üstte).

Haberin Devamı

Bilet fiyatlarının 3 bin dolardan başlayıp 20 bin dolara ulaşabildiği Super Bowl maçında yayıncı kuruluşa reklam vermenin maliyeti de 30 saniye için 5 milyon Dolar civarında...

Türk Hava Yolları da bu sene global bir marka olmanın verdiği sorumlulukla, Super Bowl finalinde bu harcamaları yaparak, reklamlarını yayınlattı. Apronda deve kesmekten, Super Bowl finaline reklam vermeye uzanan bu yolculuk gerçekten takdiri hak ediyor. Üstelik Batman v Supermen – Dawn of Justica (Adaletin Şafağı) temalı reklam filmi, Super Bowl gecesinin en beğenilen reklamları arasında yer aldı.
Olayın sportif boyutuna gelecek olursak; sürpriz sayılabilecek bir sonuçla, ligin en iyi savunma takımı Denver Broncos, ligin en iyi hücum takımı Carolina Panthers’i 24-10 yenerek şampiyon olurken, stadyumdaki ve televizyon başındaki milyonlar sadece 3 Touch Down seyredebildi.

Sporda Amerikan rüyası
NBA ALL – STAR WEEKEND
Dünyanın en iyi basketbolunun oynandığı Amerikan Ulusal Basketbol Ligi NBA’de 2016 All-Star Weekend; geçtiğimiz hafta sonu Toronto’da yapıldı. 

Büyük bir pazar olan ve Türkiye’de de birçok takipçisi olan ligin Türkiye’de yayıncı bulamaması da tabi ki ekonomik nedenlere dayanıyor. Yayın saatlerinin farklılığı, gece yayınlanan maçları ağırlıklı olarak satın alma gücü pek de yüksek olmayan öğrencilerin olduğu 16-25 yaş arası gençlerin takip edebilmesi, reklam gelirlerini de etkiliyor. Bu durum NBA yatırımı yapan kuruluşlar için zarar anlamına geliyor. 

Haberin Devamı

NCAA – MARCH MADNESS
ABD’nin Kolej Basketbol Ligi finalleri 25 yıldır March Madness olarak anılıyor. Ligin en iyi 68 takımının tek maçlı eleme sistemiyle birbiriyle karşılaştıkları maçlar Mart ortasında başlıyor ve Nisan başındaki Final Four ile sona eriyor.

Üniversite ve spor beraberliğinin Dünya üzerindeki en başarılı örneği olan NCAA ligleri sadece basketbol ile sınırlı değil, tüm spor dallarında bu inanılmaz alt yapı havuzunu ve onların dişe diş mücadelelerini görmek mümkün. 

Sporda Amerikan rüyası

Okul takımlarının maçlarının bu kadar ilgi görmesi, salonların bu kadar dolu olması ve bu kadar büyük bir ekonomiye ulaşması bize hayal gibi gelse de gerçeğin ta kendisi. 

Haberin Devamı

On binlerce kilometre uzaklarda, evlerimizde dijital platformlara ücret ödeyerek, Duke ile North Carolina Üniversiteleri arasındaki maçı bize seyrettiren sistemin DNA’sını çözebilirsek, bu kültürün nasıl yaratıldığını görebilirsek belki biz de bir gün bir spor ülkesi olabiliriz.

Sporda Amerikan rüyası
Benim çok severek seyrettiğim How I Met Your Mother’ın 8. sezonundaki March Madness bölümünü de, bu ülkede spor pazarlamasıyla ilgilenenlerin, spor pazarının ve kültürünün gelişmesi için çaba sarf edenlerin bir kere daha izleyerek fikir edinmelerini umuyorum (üstte).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!