Sporcular teste hazır olmalılar

Güncelleme Tarihi:

Sporcular teste hazır olmalılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2013 11:53

Toksöz: "Olimpik listede yer alan sporcular, her an doping numunesi alınabileceğini bilmeli ve onu sağlıklı biçimde yönlendiren bir ekibi de olmalı"

Haberin Devamı

Toksöz, yaptığı açıklamada, dopingle mücadele konusunda sporcuların profesyonel yardım alması gerektiğini söyledi. Doping konusunda yaşanan her olayın ayrı bir dosya olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Toksöz, hiçbir sporcunun doping ürünlerini bilinçli olarak kullanacağına inanmak istemediğini ifade etti.

Dünya Anti Doping Ajansı'nın (WADA) doping listesini güncel olarak web sitesinde yayınladığını aktaran Toksöz, "Olimpik listede yer alan her milli sporcu, her an bir doping numunesi alınabileceğini bilmeli ve onu sağlıklı biçimde yönlendiren bir ekibi de olmalı. Sporcular asla düşük eğitim düzeyindeki ekiplerle çalışmamalı. Çünkü dünyada olimpik performansı düşük eğitimli bireylerle yönetmek artık çok gerilerde kaldı" dedi.

Toksöz, doping kullanmanın sporcular üzerinde hem ahlaki yönden hem de sağlık yönünden olumsuz etkilerinin olduğunu kaydetti.

Anlık başarının yaşam boyu oluşacak kalıcı hasar anlamına geldiğini ifade eden Toksöz, "Dopingle performans elde etme çabası, yaşamsal risk ve ahlaki
olarak da toplumda çok gerilere düşmek demek. Fakat 'bu vitamin' diyerek de
sporcuların herhangi birşeyi kullanmalarını doğru bulmuyorum. Ben yaşananları bir gelişim sancısı olarak görüyorum. Türkiye, son Akdeniz Oyunları'nı madalya sıralamasında 2. olarak bitirdi. Doping numune sayısının fazlaca alınması da devletimizin bu konuya gösterdiği ciddiyetin örneğidir" diye konuştu.

- "Olimpik hedefe koşan sporcu sayısı 10 bin civarında"

Türkiye'de sporla tanışan insan sayısının her geçen gün arttığını belirten Toksöz, sporcuların, sportif performansın temelinin atılacağı yaşlarda çalışmaya başlamasının önemli olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de olimpik hedefe koşan milli sporcu sayısının 10 bin civarında olduğunu ifade eden Toksöz, şunları kaydetti:

"Bizim olimpik performans dediğimiz hedefe yarışacak sporcularımızın yaklaşık 10 ila 12 yıla ihtiyacı var. Bu sporcuların doğal olarak 2020 hedefini önüne koyan ülkemiz, dopingle mücadeleyi daha fazla gündemine almış durumda. Bir yıl öncesine göre 3 kat daha fazla doping numunesi alındığını biliyoruz. Yaklaşık 817 sporcuda çalışıldı bu yıl. Dolayısıyla daha fazla numunenin alınması daha sistematik olarak dopingin üzerine gidilmesi anlamına geliyor. Bu mücadelenin giderek artacağını biliyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!