Güncelleme Tarihi:
ONUN boksörlüğü bol dallı güçlü bir boks soyağacından geliyor. Tatar’lar, Türk boksunun en kalabalık ailerinden...Bayan ringinde dünyanın 1 numarası Gülsüm Tatar ise ailenin tek dişi yumruğu. Eniştesi Mehmet İli ailenin boks duayeni, amcaları Kibar Tatar, Ensar Tatar, ağabeyleri Erkan, Serkan, Gürkan, Volkan tümü ringin şampiyonları...
Boks aileyi ikiye böldü
Gülsüm’ün ring aşkı da 5 yaşında Kars’ın Merkez Çakmak Köyü’nde başlamış. Kanatlarını açınca yetişkinleri bile kovalayıp saldıran köyün kabadayı kazları ile boğuşurmuş Gülsüm. Erkan abisi, “Bir gün Gülsüm kendinden büyük bir kazı gagasından yakalayıp yumrukları ile dövüp hayatının ilk nakavtını yapmıştı” dedi. Gülsüm o yıllarda tıpkı köy güreşleri gibi çıplak elle dövüşlerin çocuk yıldızı olmuş. Çocukluk yıllarında başlayan boks sevdası boksör aileyi ikiye bölmüş. Bir grup, “Gülsüm ailenin tek kadın boksörü olsun” görüşünü savunurken, çoğunluk, “Boks erkek sporu, kadın eline manikür yakışır, boks eldiveni değil. Burnu kırılır, güzelliğin bozulur” diye karşı çıkmış.
Ring aşkı ağır bastı
Ailesinde yaşanan tüm tartışmalara rağmen Gülsüm, ring aşkından pes etmemiş. Gizli gizli eldiven dersleri almış, ilk yumruğu yiyince de hırs kaplamış. Gülsüm Tatar, Fenerbahçe forması ile büyük başarılara ulaştı. Şimdi Kayseri Birlikspor’un boksörü oldu. Kulüpten ayrıldığını duyan Aziz Yıldırım’ın sorumlu olan kişilere “Bu kıza niye sahip çıkmadınız” diye de kızdığı söyleniyor.
- İlk yumruğu yediğinde ne hissettin?
Ayna karşısında gölge boksu yapıp kum torbalarını döverken çeneme aldığım yumruktan çok canım yandı. Gözümde yıldızlar uçuştu, çok sinirlendim, saldırdım. Şimdi de öyleyim. İlk yumruğu yediğim zaman acayip sinirleniyorum. Bu motivasyonla peş peşe 4-5 yumruk vuruyorum.
- Bir boksör olarak fiziğinin bozulmamasını neye borçlusun?
Savunmayı çok iyi yaparım, yüzümü paradımın arkasında çok iyi saklarım. Allaha şükür yüzüme estetik yapılmadı, burnum kırılmadı. Avrupa’nın en teknik boksörü unvanını kazandım.
Dünya şampiyonuyum ama bir evim bile yok
- Kadın boksu olimpik branş olmadan önce tam ödül alamıyordun. Sen buna rağmen boksa devam ettin. Neden?
Acılar, insanı gerçekten güçlendiriyor. Ben o yıllarda çektiğim çilelerle, acılarla güçlendim. Haksızlıklarla mücadele ettim. Sıkıntımı, acımı paylaşan ailem hep bana destek oldu. Boksu para için yapıyor, emeğimin hakkını alamıyordum. Bu durum zaman zaman motivasyon kaybına sebep olsa da yılmadım. İlk kez erkeklerin aldığı ödüllerin onda birini sonra dörtte birini daha sonra da üçte birini aldım.
2008 yılında Dünya Şampiyonu oldum 52 bin lira aldım. 2009’da Avrupa şampiyonluğu kürsüsüne çıktım 160 bin lira aldım. Kadın boksu Olimpiyata girdiği için şimdi hak ettiğim ödülleri almaya başladım.
- Şimdiye dek bokstan ne kazandın?
Aslına bakarsanız bir evim bile olmadı. Çünkü kazancımın çoğu masrafıma gitti. Amatör sporlarda maalsef durum böyle oluyor. Bokstan kazandıklarımı aileme harcadım. Ağabeyim evlendi eşyalarını aldım, diğer ağabeyimi askere gönderdim.
Nazar değmesin diye gücümü ölçtürmüyorum
- Ring dünyasında sana ne lakap takıldı?
Mangal yürekli, Aslan parçası
- Yumruğunun gücünü biliyor musun?
Nazar değmesin diye ölçtürmüyorum.
- Kadın olarak boksu tarif eder misin?
Boks benim için bir rüya, bir hayaldir. Gecem gündüzüm bokstur. Maçlardan bir gün önce ringde atacağım yumrukları hep hayal ederim.
Erkekler benim boksör olduğuma inanmıyor
- Erkeklerin senin boksör olduğunu öğrenmeden ve öğrendikten sonraki tavırları nasıl?
Gerçekten sen boksör müsün? Aman uzak duralım. Peki boksörsün de niye burnun kırık değil? Sen nasıl boksörsün? Yüzün güzel. Yalan konuşma sen bu güzellikle boksör olamazsın. Pazını sık o zaman inanayım. Bazıları da “Avucumun içine vur bakalım” diyorlar hafiften dokunuyorum. Arkalarını dönüp gidiyorlar.