Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2005 22:40
Bilim adamlarının tahminlerine göre, 200 milyon yıl yaşındaki Formalhaut yıldızının halka sisteminde genç yıldızlar bulunmakta.
Kaliforniya Üniversitesi’nden Paul Kalas yönetiminde, 25 ışık yılı uzaklıktaki yıldızı Hubble teleskopuyla inceleyen araştırma ekibi, yıldızın toz halkasında çok genç gezegenlerin bulunabileceği sonucuna vardı.
Halka, belirgin kenarlara sahip olduğu için ve merkez noktası, merkezi yıldızının konumuyla örtüşmediğinden, Neptün veya Jüpiter büyüklüğünde başka gökcisimlerinin de bulunduğu sanılıyor.
Formalhaut yıldızı etrafındaki toz halkası yirmi yıldan bu yana bilinmesine rağmen, ayrıntılı bir şekilde incelenmemişti. Yıldızın parlaklığı kum tanesi büyüklüğündeki toz parçacıklarının üzerine yansımakta.
Güney Balığı takımyıldızında yer alan Formalhaut yıldızı gökyüzündeki en parlak yıldızdır. Araştırmacılar bu nedenle Formalhaut’tan yansıyan ışığı teleskopun objektifi önüne minik bir diyafram yerleştirmişler. Böylece halka yapısı daha kesin bir şekilde görüntülenebilmiş.
200 milyon yıl
Burada göze çarpan nokta halka merkezinin, merkezi yıldızdan yaklaşık iki milyar kilometre uzaklıkta olduğu. Halka yapısı, bir veya daha fazla gezegenin eksantrik yörüngelerle toz taneciklerini yörüngede tutmaları halinde bilgisayar tasarımlarıyla örtüşmekte.
Merkezi yıldız Formalhaut sadece 200 milyon yıl yaşında olduğu için gezegenlerin yeni oluştuğu tahmin ediliyor. Diğer incelemelerle gezegen oluşumu hakkında daha fazla bilgi edinmeyi uman bilim adamları Temmuz ayında Hawaii’deki Keck teleskopuyla tahmin edilen gezegenleri arayacaklar.