Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2002 17:47
İsveç’te 40 bin kişiyi kapsayan araştırmaya göre, sigarayı bırakıp sonra yeniden başlayanlarda solunum kapasitesi, sigarayı hiç bırakmayanlara göre çok daha hızlı bir biçimde geriliyor.
Berlin’de kısa bir süre önce düzenlenen ‘Solunum Yolları Hastalıkları Avrupa Kongresi’nde okunan bir bildiri soğuk duş etkisi yarattı: Buna göre sigarayı bırakanlara kesinlikle bir daha yeniden başlamamaları tavsiye ediliyor.
İsveçli akciğer uzmanı Bo Lundback’in kongrede sunduğu bildirisindeki veriler şunlar:
Söz konusu araştırma 1985 ila 1996 yılları arasında, 10 bininin sigara tiryakisi olduğu 40 bin kişi üzerinde gerçekleştirildi. Dr. Lundbak ve ekibi, yaşları 35 ila 68 arasında değişen 116 erkek ve kadının akciğer fonksiyonlarını ve sigara tüketimini inceledi. Araştırmada beş grup oluşturuldu: Hiç içmeyenler, araştırma başladığında 10 yıl önce sigarayı bırakmış olanlar, araştırma süresince sigarayı bırakanlar, araştırma süresince yeniden içmeye başlayan eski tiryakiler ve sigarayı hiç bırakmamış olanlar.
Doktorlar düzenli aralıklarla bir spirometreyle katılanların akciğerlerini incelediler.
Ciddi gerileme
Veriler karşılaştırıldığında, beklenildiği gibi, sigara içmeyenlerin solunum kapasitelerinin çok fazla gerilemediği belirlendi. Buna karşılık İsveçli uzmanlar, sigaraya yeniden başlayan eski tiryakilerin solunum kapasitelerinin sürekli içenlere göre çok daha ciddi bir biçimde gerilediğini ortaya koydular!
Bu verilere kuşkuyla yaklaşan Fransız pnömolog Gilbert Lagrue ise, İsveçli ekibin bulgularının, sigara içmeye son verilmesinin ya da sigaranın azaltılmasının geçici bir süre için olsa bile yararlı olduğunu gösteren tüm diğer araştırmalara ters düştüğüne dikkat çekti.
Fransız uzmanın itirazlarına karşı çıkmayan Bo Lundback bununla birlikte elde ettiği sonuçları açıklamak için, tiryakilerde görülen tütüne direnç olgusuna dikkat çekti. Sigara içmeye son verildiğinde bu direnç ortadan kalkıyordu. Bu durumda sigaraya yeniden başlandığında, zarar sürekli içenlere kıyasla çok daha önemli boyutlara ulaşıyordu.
Zayıflayan direnç
Fransız Pnömoloji Birliği’nden Nicolas Roche’a göre, bu direnç iltihaplardan kaynaklanıyor olabilir. Sigara içenlerde bazı bağışıklık hücreleri, anti-proteaz üreten, iltihaplanmayı önleyici bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. Kişi sigara içmeye son verdiğinde ise, bu iltihaplanmaya yol açan ve iltihaplanmaya son veren süreçler yavaş yavaş geriliyor.
Araştırmacılar, sigara içmeye son verildikten sonra ilk bir yıl içinde vücutta her şeye rağmen kalan bazı iltihaplandırıcı unsurlar nedeniyle, kişinin yeniden sigaraya başlaması halinde iltihaplanmanın yeniden baş gösterebileceğini söylüyor. Her şey çok çabuk geliştiği için iltihaplanmayı önleyici sistem ise devreye girecek zaman bulamıyor.
Nicola Roche bununla birlikte İsveçli ekibin bulgularının sigaraya karşı mücadeleyi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Lundback ise, araştırmasının umutsuzluk yaratmaması gerektiğini kaydederek, tiryaki yaşamı boyunca sigarayı ne kadar azaltırsa o kadar yarar göreceğini belirtiyor ve önemli olanın insanları hiç sigara içmemeye ya da içiyorlarsa bile bırakıp bir daha hiç başlamamaya teşvik etmek olduğunu belirtiyor.