Yemeklere öğütülmüş böcekler

Güncelleme Tarihi:

Yemeklere öğütülmüş böcekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2002 15:58

‘Garson, lahmacunumda böcek kurtçukları var.’ ‘Evet efendim, sağlığınıza yararlı.’

Biz henüz böceklerin sağlığımıza yararlı olmasına rağmen böcek veya tozunu yemeğe hazır olmasak bile, San Luis Potosi Bilim ve Teknoloji Enstitüsü beslenme uzmanı Ana Barba de la Rosa dünyayı böcek yedirme hazırlığı içinde. Barba de la Rosa’nın amacı Meksika’nın en yoksul kesimine ucuz bir protein ve yağlı asit kaynağı sağlamak.

Onların yemek tariflerine herhangi bir kitapta rastlamanız olanaksız. Ancak, ülkeye özgü bir yiyecek olan ‘tortilla’yı olağanüstü bir reçeteyle hazırlayan uzmanın tarifi şöyle:

Böcek yemeği tarifi

En yakın evcil hayvan dükkanından balık yemi olarak satılan ‘Tenebrio molitor’ türü un kurtçuklarını alın ve bunları bir ay kadar bir süreyle buğday, yulaf ve sebze kırıntılarıyla besleyerek semizlenmelerini sağlayın. Ardından kurtçukları haşlayın ve fırında kuruttuktan sonra öğüterek un haline getirin. Her 14 gram buğday ya da mısır ununa 1 gram bu undan katarak, her zamanki gibi bir hamur oluşturun....

Içinde ne olduğunu bilmeyen ve bu tarife göre hazırlanmış tortilla’ları yiyen 18 denek bunların bildiklerinden çok daha lezzetli oldukları görüşünde birleştiler ve içeriğini öğrenince şaşırdılar.

New Scientist’de yer alan habere görei (6 Nisan), daha önemlisi, böceklerden hazırlanan unun dengeli bir beslenme kaynağı oluşturmasıydı.

Kurutulmuş böceğin yaklaşık %60’ını proteinler oluşturduğu gibi, bunlar sinir sistemi ve beynin gelişimi açısından önemli olan yağlı asitler ve amino asitler açısından da oldukça zengin bir kaynak oluşturuyor.

Garip ama, söz konusu böcekler ve kurtçukları Meksika için büyük bir sorunun da kaynağı. Bunlar silolarca tahıl ve ürüne zarar vererek, hasatta neredeyse yarı yarıya fire verilmesine yol açıyorlar.

Meksikalılar alışık

Peki, böcek yemek insanlara itici gelmeyecek mi? De la Rosa böylesi bir tavrın söz konusu bile olamayacağına inanıyor ve Meksikalıların yıllardır biber ve sarmısaklı soslarına çekirge kattıklarına dikkat çekiyor.

Bu tür yemeklerin daha zengin ülkelerdeki insanların ağızlarını sulandırıp sulandırmayacağı sorusuna yanıt olarak, de la Barba Avrupalıların, özellikle de Fransızların daha istekli bir tavır sergileyeceklerine, Kuzey Amerikalıların ise daha çekingen davranacaklarına dikkat çekiyor.

Zaten sözkonusu böcegin adını internette aradığınızda bir çok şirketin bunun ticaretini yaptığını görürsünüz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!