Paylaş
İNGİLTERE Premier Lig’de bu sezonki puan tablosunun sonuncusu olarak küme düşen Aston Villa’nın yayın havuzundan kazandığı 100 milyon dolar, Avrupa şampiyonu Real Madrid’in Şampiyonlar Ligi’nden elde ettiği gelirden fazla. Juventus Başkanı Agnelli’nin işaret ettiği nokta da dikkat çekici: 32 takımla oynanan ve ABD dışında olağanüstü bir ilgi çekmeyen Amerikan futbolu finali SuperBowl 110 milyon televizyonda izlenirken, 200 ülkenin dikkat kesildiği Devler Ligi finali, 170 milyonla çok büyük bir fark yaratamıyor. Associated Press muhabiri Graham Dunbar’ın haberine göre Bayern Münih, Real Madrid ve Juventus’un başını çektiği dev kulüpler, Şampiyonlar Ligi formatından ve kısıtlı ekonomisinden şikayetçi... 14 Eylül’de seçilecek UEFA’nın yeni başkanından acilen bir revizyon istiyorlar bu konuda...
ÇAĞA AYAK UYDURAMIYORLAR MI?
Aslında bu büyük kulüplerin Şampiyonlar Ligi formatından memnuniyetsizlik tarihçesi çok daha eskiye, 90’ların sonuna dayanıyor. Avrupa’nın 14 dev kulübünün G14 adıyla bir organizasyon kurması ve UEFA’yla FIFA’ya karşı bir ses üretmesi, Devler Ligi’nin bugünkü formatının da temellerini atmıştı. Önce FIFA’nın Dünya Kupası’nda oynayan futbolculara günlük tazminat ödemesini sağladı bu organizasyon. Sonra da Şampiyonlar Ligi’nin 32’ye kadar genişlemesini ve büyüklerin Kupa 1’de daha yoğun var olmasını sağladılar. 2008’de kendini lağveden bu yapının şimdi isimsiz bir biçimde yeniden doğmasının altındaysa Devler Ligi’nin çağa ayak uyduramadığı iddiası var. Milano’daki Şampiyonlar Ligi finali öncesi gizlice buluşan dev kulüplerin akil adamlarına göre gelirler yetersiz, tv izleyicisi çekilemiyor. Milan, Inter, Manchester United gibi Devler Ligi ana arterlerinin bu yıl dışarıda kalması da cabası.
PEKİ NE İSTİYORLAR?
14 Eylül’de UEFA’nın yeni başkanı belli olduktan sonra Aralık’ta Milano’da yapılacak yönetim kurulu toplantısı kritik. Bu toplantıda Devler Ligi’nin yeni formatının açıklanması da olası. Peki dev kulüpler ne istiyorlar?
1- GRUP MAÇLARI CUMARTESiYE ALINABiLiR
Avrupa’nın dev kulüp yöneticileri, Asya ve Amerika izleyicisinin ilgisini çekmeyi önemsiyorlar. Bunun için de sadece finalin değil daha önceki turların da hafta sonu oynanmasını öngörüyorlar. Yeni plana göre sezon içinde belki de 10 hafta sonu, Devler Ligi maçlarına ayrılabilir.
2 - DEVLER LiGi’NE WiLD CARD GELEBiLiR
UEFA’nın müsabakalar direktörü Marchetti, itirazkâr sesleri dinlediklerini, değerlendirdiklerini ve yıl sonuna kadar bir şeylerin değişeceğini söylüyor. Yeni plana göre büyük takımların kendi liglerinden kopup ayrı bir turnuva kurması yüksek bir ihtimal değil. Ama 32’li grup aşamasını daha ilgi çekici hale getirmek için wild card uygulaması olası. Bu turnuvayı daha önce kazanan Manchester United, Milan ve Inter bu yıl Devler Ligi’nde yoklar. Son yıllarda da Liverpool, Lyon gibi devler bolca uzak kalmışlardı turnuvaya. Wild-card yoluyla onların sürekliliklerinin sağlanması gündemde.
3 - EUROLEAGUE GiBi SÜREKLi ÜYELiK GÜNDEMDE
Şu anki formata göre Şampiyonlar Ligi her yıl 1.3 milyar Euro dağıtıyor. Avrupa’nın âkil devleri yeni önerileriyle bu ödül havuzunu senelik 3-4 milyar düzeylerine çekebilirlerse aslan payını da onlar almak istiyor. Onların aslan payının sürekliliği içinse devlerin sürekli üyeliği gündemde. İşte bu noktada sanırım bizim için acı tablo ortaya çıkıyor: Son 5 yılda çeşitli sebeplerle her biri Avrupa’dan men cezası almış büyük takımlarımızın mevcut konjönktürde sürekli üye olma şansı yok gibi. Peki wild-card şansları var mı? Doğrusunu söylemek gerekirse 3 büyüklerin büyük başkanlarının(!) yönetimleri sayesinde o da zor gözüküyor artık. Oysa, 2000’lerin başında Devler Ligi böyle bir formata geçiyor olsaydı, 3 büyüklerin wild card için ciddi şansları olduğunu varsayabilirdik.
UTANDIRAN GÖRÜŞLER
Dünya yeniden kuruluyor. Bu yeni düzende, Türk sporunun yeri 15 yıl öncesine göre daha mı iyi, yoksa daha mı kötü tereddütlüyüm doğrusu... Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda kazandığımız madalyalarla ilgili çeşitli ülkelerden spor yorumcusu dostlarımın alaylı görüşlerini okuyor ve utanıyorum ister istemez. 2016 Aralık itibariyle de Devler Ligi kabuk değiştirecek ve biz bu dönüşümün gerçek bir parçası olabilecek miyiz, emin olmak güç. Umarım “spor kulüpleri yasası” ivedilikle değişir de şu fanatik müteahhit başkanlar odaklı yapı tarihe karışır bir an önce. Yoksa dünya değişirken biz izleyici olmaktan öteye gidemeyeceğiz yine...
Paylaş