Paylaş
Gollü beraberliğe 1’er, golsüz beraberliğe 0 puan verilmeli.
Tek farklı galibiyete yine 3, iki veya daha fazlasına 4 puan.
Turu geçene ve ilk golü atana ekstra puan da ayrıca tartışılmalı.
Dünya futbolu, 80’li yılların başında büyük bir krizle karşı karşıya kaldı: Futbol eskisi kadar sevilmiyor, eskisi kadar izlenmiyordu. İngiltere’de 70’li yıllarda 4 milyon civarında olduğu tahmin edilen futbol izleyicisi sayısı, 80’lerin başında neredeyse yarı yarıya düşmüştü. Bu düşüşteki en önemli faktör, maçların sıkıcılaşması, savunma futbolunun güç kazanmasıydı tabii ki. 0-0’lık sonuçlarıyla ünlenmiş Stoke City menajeri Alan Durban, futbolu çirkinleştirdiği eleştirilerine şöyle cevap veriyordu o günlerde: “Futbol bu. Eğlence yok. Eğlence istiyorsanız, palyaçoları izleyin”
Palyaçoları izlemediler. Onun yerine, bir galibiyete 2 değil, 3 puan vermeyi kararlaştırdılar. İngiltere, 3 puanlı düzene 1981’de geçti. Dünyanın geri kalanı uzun süre direndi bu değişime. 3 puanlı formatın uygulandığı ilk Dünya Kupası 1994, ilk Şampiyonlar Ligi sezonuysa 1995-96 idi. O günlerde 3 puanlı sisteme direnenler, bugün başka yeniliklere de direniyorlar tabii.
Oysa dünya değişiyor, futbol değişiyor. Efsanevi Fransız futbol adamı Michel Hidalgo’ya göre 3 puanlı sistemin de miadı doldu, yeni formatlara ihtiyaç var artık. Hidalgo’yla aynı fikirde olanların sayısı hiç de az değil.
0-0’A SIFIR PUAN
Eğer futbolda puan sistemi bir kez daha değişirse, sanırım dünya çapında en fazla taraftarı olan görüş, gollü beraberliğe birer, 0-0’a ise sıfır puan verilmesi. Eğer Süper Lig’de bu yıl golsüz beraberliklerde puan dağıtılmasaymış, bu işten kârlı çıkan takım Galatasaray olacakmış. Zira ilk 5’teki ekiplerden Galatasaray’ın hiç 0-0’ı yok.
FARKLI GALİBİYETE 4 PUAN
Hidalgo’nun bir başka güzel önerisi, tek farklı galibiyete 3, iki veya daha farklı galibiyete 4 puan verilmesi. Bu uygulamanın en önemli handikabıysa, 4 maçının 4’ünü de tek farklı kazanan bir takımla, üçünü iki farklı kazanıp birini kaybeden ekibin aynı puanı toplayacak olmaları. Süper Lig’de ilk 4 içinde tek dezavantajlı takım Fenerbahçe. Beşiktaş, Başakşehir ve Galatasaray’ın farklı galibiyet sayıları 9’ken, F.Bahçe’nin 8’de kalmış.
Turu geçene ekstra puan
BİR başka enteresan öneri de şu: İki takım arasında oynanan iki maç sonunda, toplamda turu geçecek sonucu alan ekibe ekstra 1 puan verilsin. Biraz fantastik, faydalı olup olmayacağı da tartışılır. Çünkü evindeki ilk maçı 1-0 kazanan ekip, deplasmandaki ikinci maçta 0-0’ı koparırsa hanesine 2 puan yazabiliyor. Bunun da futbola katkısı tartışılır tabii.
Bu, Süper Lig’de uygulansaymış; zirveyle diğerleri arasındaki fark açılacakmış. Çünkü tamamlanan 12 eşleşmenin (Başakşehir hariç) 11’inde Beşiktaş rakiplerine üstün. Şu ana kadar Başakşehir 10, Fenerbahçe 8, Galatasaray ve Trabzon’sa 7 tur geçmişler.
İLK GOLE EKSTRA PUAN
2000’lerin başında Fransa Ligue 1’de gelen bir başka ilginç öneriyse, ilk golü atan takıma ekstra 1 puan verme fikri olmuş. Bu uygulamanın da handikabı, 1-0’ı bulan takımın 4 puan için topuyla tüfeğiyle savunma yapma ihtimali. Süper Lig’de bu yıl ilk golü atan takıma ekstra puan verilseymiş, Beşiktaş 21, Başakşehir ve Galatasaray 19, Fenerbahçe’yse 16 ekstra puan kazanacaklarmış.
6 TAKIMLI LİG
BU aralar İtalya ve Fransa’da konuşulan öneriyse, takım sayısını 18’e düşürmek. Ukrayna’ysa ligi iki aşamalı yapıp, 6’lı yeni bir sert turnuva oluşturdu. Eğer Süper Lig’de de bu yıl 18 değil, sadece 6 iyi ekip mücadele etseydi, şu anda şampiyonluk yarışında en avantajlı takım 8 maçta 14 puan toplayan Başakşehir olacaktı. Galatasaray ise lige havlu atmış olacaktı şu sıralar.
Paylaş