Paylaş
‘Karşı pres stratejisi’ giderek ‘karşı faul stratejisi’ne dönüşüyor. İngiltere’de City, Türkiye’de Başakşehir bu konuda öne çıkıyor. Fenerbahçe galibiyeti dahil, 7 maç üst üste rakiplerinden daha fazla faul yaptı Başakşehirliler.
BAŞAKŞEHİR, son Kayseri çılgınlığına kadar tam 7 hafta üst üste rakiplerinden daha fazla faul yaparak maçları tamamladı. Özellikle Kasımpaşa ve Erzurum maçlarında rakiplerinin iki katı faul sayısına ulaşmaları dikkat çekici. İngiliz televizyonunda Neville ve Keown da Manchester City’yi bu ‘karşı faul stratejisi’ nedeniyle eleştirmişlerdi. Başakşehir de aynen City gibi, şampiyonluk yolunda iyi oyununun yanına taktik faul yardımını da eklemiş gibi.
City’nin tamamlayamadığı hücumların dönüşünde küçük faullerle karşı fırsatları kestiği iddiasını ilk dillendiren Mourinho, olmuştu. Ama Mourinho’nun kendisi dışında her şeyi ve herkesi suçladığı bir dönemdi, üstünde çok fazla durulmamıştı bu konunun. Sonra aynı iddiayı Keown ve Neville da tekrarlayınca, City’nin faul istatistikleri daha fazla göze batmaya başladı. Manchester City, kupada Burnley’i 5-0 yenerken faullerde de 5-1 öndeydi. Sadece Burnley’ye değil, alt lig ekibi Burton’a ve ligde Wolves’a karşı da farklı galibiyetlere rağmen daha fazla faul yapmışlardı. Topla yüzde 70’in üstünde oynayıp, rakiplerine doğru düzgün şut fırsatı dahi vermeden bu kadar çok faul yapmaları dikkat çekiciydi gerçekten de.
Süper Lig zaten faul konusunda mimli. Ligin ilk yarısının son haftasında bu konuyu ilk kez yazmıştım: O hafta Galatasaray, Sivas’ı darmadağın ederken faullerde 18-4 öndeydi. Trabzon de Rize’yi sürklase ederken 198’di faullerde durum. Ligin ikinci yarısındaysa Başakşehir, çok daha belirgin bir biçimde ön plana çıktı: Ocaktaki Kasımpaşa müsabakasıyla marttaki Fenerbahçe galibiyeti dahil, 7 maç üst üste rakiplerinden daha fazla faul yaptı Başakşehirliler. Kasımpaşa’yı 2-0 yendiler, şutlarda da 15’e 9 üstündüler, ama Kasımpaşa’nın 9 faulüne karşılık Başakşehirliler tam 18 faul yapmışlardı. Akhisar’ı 3-0 yendiler, faullerde 17-14 üstündüler. Üstelik savunma dörtlüsünün üçü hiç faul yapmadığı halde... 17 faulün dağılımı şöyleydi o gün: Arda 3, Emre 3, Ba 2, Mossoro 2, Gökhan 2, İrfan 1, Robinho 1, Elia 1...
Erzurum’la 1-1 berabere kaldıkları maçta faullerde durum yine 21-12 Başakşehir lehine idi. Antalya, Bursa, Malatya ve Fenerbahçe maçlarında da durum değişmedi. Sarı-lacivertlileri 2-1 yendiler, şutlarda 17-12 üstündüler. Ama faullerde de 14-10’du durum.
Faul elbette var futbolun içinde. Hele ki 7 maçta yaptığınız 112 faule karşılık toplam 15 sarı kart gördüyseniz, büyük bir problem yok. Ancak şu ‘karşı pres stratejisi’ dedikleri şey yavaş yavaş ‘karşı faul stratejisi’ne evriliyor sanki. Futbolun önemli problemlerinden biri olmaya doğru ilerliyor, bu taktiksel faul işi.
HAFTANIN TAKIMI
UEFA’nın en yeni üyesi Kosova Milli Takımı, dededen Priştinalı benim gibi birçok sevenini mutlu etti bu hafta. Hazırlık maçında Danimarka’yla 2-2 berabere kaldıktan sonra, Euro 2020 elemelerine de 1-1’lik Bulgaristan beraberliği ile başladılar. Kosova ekibi, tam 18 aydır namağlup.
HAFTANIN FUTBOLCUSU
MURIQI, Kosova’yla 2 maçta 170 dakika oynadı. Ligde 11 golü var, 4’ü maç kazandıran. 2 haftadır Konya ve Kayseri’ye karşı skoru 1-0’a getiren golleri atarak, toplam 4’e çıkardı ‘winner’ gol sayısını. Bu alanda liderliği Visca, Rodallega, Trezeguet, Doukara ve Aleksic’le paylaşıyor.
LiGDE SADECE YERLiLER OYNASAYDI NE OLURDU?
GEÇEN hafta Kulüpler Birliği, mevcut yabancı sınırlamasını oyladı. Oy çokluğuyla uygulamanın devamı yönünde karar alındı. Başkan Fikret Orman’ın açıklamasına göre 13 kulüp, mevcut durumdan memnun. Diğer başkanların açıklamalarına göreyse Trabzonspor, Rizespor, Erzurumspor, Bursaspor ve Göztepe, yabancı sayısının kademeli olarak azaltılmasından yanalar. İki farklı tablo var önümde... Birincisi, Süper Lig’de ilk 26 hafta itibariyle sadece yerlilerin gollerini dikkate alıyor. Bu tabloya göre Beşiktaş 46 puanla lider. Beşiktaş’ı, Bursaspor (44), Antalya (40), Göztepe (38), Trabzon (35) izliyor. Rize 0 galibiyet ve 18 puanla sonuncu. Yabancı kısıtlamasından yana tavır alan 5 takımdan ikisi, Trabzon ve Rize, sadece yerlilerin golleriyle bugünkü durumlarından daha aşağıda olacaklardı. Süper Lig’de bu sezonun ilk 26 haftasında sadece yabancıların golleri dikkate alınsaydı, mevcut zirve tablosu çok değişmiyor: Başakşehir 58 puanla lider, Galatasaray’sa 53 puanla ikinci olacaklardı. Küme düşme hattında da aynen doğal tabloda olduğu gibi, Akhisar, Göztepe ve Erzurum var.
Paylaş