Paylaş
Dünya Kupası’nda son güne kadar kalacak 4 takım belli oldu, onları ikişer kez daha izleyip veda edeceğiz Rusya 2018’e... “Performans/fiyat” paritesi dikkate alındığında, turnuvaya zaten en pahalı ekip etiketiyle gelen Fransa, doğal konumunda. 1 milyar euronun üstündeki tek takım, şu anda da doğal favori. Diğer yarı finalistlerden İngiltere en pahalı beşinci, Belçika altıncı, Hırvatistan ise 10’uncu ülke olarak gelmişlerdi turnuvaya. En değerli 10 takımdan dördü yarı final görürken, Brezilya (2), Uruguay (9) çeyrek finalde, İspanya (3), Arjantin (7), Portekiz (8) ikinci turda, Almanya (4) ise gruplarda veda etti.
Yarı final gören Fransa ve İngiltere’nin bir diğer özelliği de turnuvanın en genç 3 takımından ikisi olmaları. 32 takımı “ortalama 28 yaş altı” ve “28 yaş üstü” olarak iki gruba ayırırsak 4 yarı finalist de genç yarımküreden çıktı. Bu da aslında Dünya kupaları tarihi için ezber bozan bir durum. Zira bizim bildiğimiz Dünya Kupası, deneyim işiydi.
İlk 60 maç sonunda benim en çok dikkatimi çeken veri ise şu: Eğer her gol öncesi topa dokunan her oyuncunun bilgisi kaydedilseydi, yani “asistin asisti” diye adlandırdığımız tüm pas sayıları tutulsaydı; Dünya Kupası’nda gole en fazla katkı yapan oyuncu Kevin de Bruyne (8) oluyor. Kevin de Bruyne’yi Kane, Lukaku ve Neymar (7) izliyorlar. Martinez’in 4 maçın 3’ünde orta ikiliye sıkıştırdığı De Bruyne’nin muhteşem performansının rakamlara böyle yansıması inanılmaz mutlu etti beni.
AH ŞU NEYMAR MESELESİ!
Dijital çağın aklımıza vurduğu en büyük darbe, algı manipülasyonu belası. Klavye delikanlılarına göre bir şey ya çılgınca iyi, ya da delicesine berbat. Her şey ya simsiyah, ya bembeyaz. Sosyal medya maalesef binlerce ton griyi görmüyor, görmek istemiyor, sadece siyahla beyaz çekiyor ilgilerini.
Neymar da şu anda bu algı manipülasyonunun kurbanı. Evet, kupada sergilediği antipatik hareketler beni de rahatsız etti. Ama bir futbolcunun antipatik olması, onu algı manipülasyonuyla yok etmeye çalışmak için yeterli sebep değil. İlk kaynağı kim bilmiyorum, Daily Mail olabilir; Neymar’ın kupada yerde 13 dakika geçirdiği bilgisini dolaşıma sokuldu birkaç gün önce.
Oysa bu haberi yaparken, Neymar’a 5 maçta 26 faul yapıldığını ve bu alanda turnuvanın açık ara lideri olduğunu da eklemek lazımdı bence. 26 faul, 26 şut, 13 isabetli şutla tüm bu kategorilerde de lider olduğunu. Eğer bu bilgileri de vermezseniz, maalesef eksik ve haksız olabilir tüm değerlendirmeler.
ÇEYREK FİNALİN YILDIZI
Lloris, Griezmann, De Bruyne, Hazard, Lukaku, Modric, Lingard ya Maguire, hepsi yazılabilirler kürsüye. Ama turnuvada 6’ncı kez bir gol üretiminin içinde olan İngiliz sağ bek Trippier, turnuvanın beklenmedik yıldızı olma yolunda.
ÇEYREK FİNALİN TAKTİĞİ
Forvetlerin değişken oyunu... Martinez’in Lukaku’yu sağda kullanmasının ardından Daliç’in de Mandzukic’i sıkça sola, Rebic’i merkeze göndermesi enteresandı. Lukaku ve Mandzukic çizgi performanslarıyla çıktılar kürsüye.
SMOKİNLE OYNAYANLAR KAYBETTİ
Dünya Kupası emek işi. “Ben bir yıldızım, smokinle oynamalıyım, ayakta kalmalıyım” diye düşünürseniz yeterli gelmeyebiliyor. Serseri topları kazanmak çok önemli. Hırvatlar, çeyrek finale kalan 8 takım içinde maç başına 72 ortalamayla serseri top kazanmada lider.
Ödülünü de aldılar zaten. İspanya, Portekiz, Brezilya ve Almanya, bu kategoride 32 takım içinde ilk 16’ya giremeyenler. Sanırım “smokin futbolu”nun temsilcileri için pek iyi geçmiyor bu kupa. Çünkü futbol yetenek, kalite, teknik, taktik olduğu kadar biraz da kan-ter-gözyaşı işi.
ÇEYREK FİNALİN HATASI
Meksikalı Vela’nın Fagner’i darmadağın etmesi, Tite’yi yeterince endişelendirmemiş. Aynı kaderi Hazard önünde de yaşadı Fagner. Telafisi olmayan böyle hayati bir maçta Marquinhos gibi daha güvenli bir opsiyona yönelebilirdi Tite.
ÇEYREK FİNALİN DERSİ
Hırvatlar’ın sallanan savunmasının zayıf halkası bence Strinic. Mario Fernandes-Kuzyaev ikilisine karşı da çok zor durumlara düştü ve İngiltere eşleşmesi için bence kırmızı alarm verdi. Trippier için yeni bir fırsat olabilir bu.
Paylaş