Avrupa’da titiz Türkiye’de kafasına göre

HAKEMLER yine hatalarıyla futbolumuzun gündemine oturdular.

Haberin Devamı

Kayseri-Beşiktaş maçında Hüseyin Göçek, F.Bahçe-Alanya maçında Alper Ulusoy, Başakşehir-Konya maçında Mete Kalkavan, Bursa-Osmanlı maçında da Fırat Aydınus’un hataları TFF’yi geçtim, UEFA ve FIFA’da bile bir sezon yetecek bollukta. Peki bu hakemler kim? Ülkemizin üst düzey ve FIFA hakemleri!

 

Avrupa Ligi veya Şampiyonlar Ligi’nde UEFA ve FIFA standartlarını uygulayanlar da Süper Lig’de kafalarına yönetenler de aynı hakemler. Üzücü olan ise, onlara kimsenin “Dur arkadaş sen ne yapıyorsun” demiyor veya diyemiyor olması...

 

MHK, hafta arası hakemleri eğitime aldı. Balayındaki Halis Özkahya’yı bile çağırdı. UEFA eğitimcisi Roberto Rosetti, yine ayağa basmalara çıkmayan sarı kartları, elle oynama kriterlerini, ceza alanı içinde yaşananları, verilmeyen penaltıları, aldatmaları, olgun atak başlangıcının engellenmesini, kayarak yapılan müdahaleleri, yapılan itirazlarda hakemlerin tutum ve davranışlarını anlattı.

 

Haberin Devamı

İzlanda-Finlandiya maçında Finlandiyalı oyuncu tarafından Norveçli hakem Oddvar Moen’in formasından çekilip çevrilmesine kırmızı yerine çıkardığı sarıyı gösterip, “Bizim böyle hata yapan hakemlerle yolumuza devam etmemiz mümkün değil” diyerek, hakemlerin dikkatini çekti. UEFA’nın net tavrının ve anlayışının altını çizdi.

 

12 FAUL, 7 SARI

 

 Buna rağmen F.Bahçe-Alanya maçının ilk yarısında 12 faule karşın 7 sarı kart çıktı! Bu bile günlerce ders olarak işlenmeli.

 

2011’den beri 5 kez MHK değişti. Mevcut MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, bu süreçte 3. kez görevde. “Bu kadroyu ben yapmadım” deme lüksü yok. Kuddusi Müftüoğlu MHK’sıyla al gülüm ver gülüm görev değişimi yaptılar. Namoğlu, sorunun ana parçasıdır. Son 5 yılda 3. kez göreve geliyorsanız geleceğe, kaliteye, yeteneğe yatırım yapmalısınız. Kolayı seçip önceki dönemlerde yaptığınız gibi FIFA hakemlerine ilave 2-3 eski FIFA ve deneyimli isimlerle kadroyu 10-12 kişide tutarak hatalarına ve yıpranmış olduklarına bakmadan ligi götürmeye; günü ve koltuğu kurtarmaya çalışmanın ciddi sorun yarattığını ve hatalı politika olduğunu kabul etmelisiniz.

 

Haberin Devamı

KİMDEN KORKULUYOR

 

 FIFA hakemi Deniz Ateş Bitnel’e ligin ilk haftasında 1. Lig’de maç verip daha sonra vermemek veya verememek! Acaba kim veya kimlerden korkuluyor?

 

Muhtemelen yeni FIFA listesinden Bitnel çıkarıldı ve yerine Halil Umut Meler ve “Gençliğe yatırım yapıyoruz” algısı oluşturulacak. Hataların temelinde yatan Rosetti’nin eğitimlerde anlattığı UEFA standartlarıyla hakemliğimizi idare eden misyonun çatışması. Bu çatışma da büyük zarar veriyor. Önce bunun hallolması gerekir. Diyeceğim şu ki; Süper Lig hakem sayısını belirlerken İngiliz hakemliğini rol model aldık diyenlere sayıyı değil misyonu ve kaliteyi rol model alın...

Yazarın Tüm Yazıları