Avrupalıdan daha iyi bilen (!) MHK'mız var

Dünyanın üzerinde ilk hafta gören alan 5 ismin birden tekrar 2. hafta görevlendirilmesi görülmüş şey değil.

Haberin Devamı

Tarihte Türk hakemliğinin kötü yönetildiği dönemler oldu. Lakin kamuoyu gözünde meslek onurunun yerle bir edildiği, hakemlik müessesinin itibarının zedelendiği, isimlere güvenin kalmadığı iki dönemde de Ferhat Gündoğdu ismi karşımıza çıkıyor.

1 ay içinde hakem kadrolarında gerekçesiz iki kez değişiklik yapıldı. 8 Mart 2022’de hakem camiasını yerle bir eden Ferhat Gündoğdu, bu kez infial yaratmamak adına soğukkanlı davrandı. Medyada ve spor kamuoyunda sorgulayan da olmadığından sorun yaşanmadı. İlk adımda 25 kişilik Süper Lig kadrosunu Temmuz’da açıkladı ve 1 ay sonra yok etmeyi planladığı isimlere ilk 3 hafta görev vermedi. Ağustos sonunda bir klasman listesi daha açıklayıp, bu hakemleri (Bahattin Şimşek-FIFA, Tugay Kaan Numanoğlu, Murat Erdoğan, Mert Güzenge, Burak Şeker, Ümit Öztürk) ve VAR’ları (Serkan Tokat, Koray Gencerler, Hakan Ceylan, Mustafa Öğretmenoğlu, Kutluhan Bilgiç) hakemlikten yok etti. Kurumsallıktan ve izandan uzak bu hamleler, MHK’nın hakemlere köle zihniyetinde yaklaşımının ve buna TFF yönetimi tarafından izin verildiğinin göstergesidir.

Haberin Devamı

İLK 4 HAFTA NASIL GEÇTİ?

Son şampiyon G.Saray’ın evinde Hatayspor’u ağırladığı sezonun ilk maçında Eskişehir bölgesi hakemi 39 yaşındaki Turgut Doman düdük çaldı. 2021 yılında TFF 1.Lig’de İstanbulspor-Samsunspor maçında yaptığı kural hatası ve bu skandalın üstünü örtmeye çalıştığı raporla İlk olarak ismini duyurmuştu.

İlk hafta Oğuzhan Çakır, Muhammet Ali Metoğlu, Mehmet Türkmen gibi kadrodaki yeni isimlere görev verilmesi her MHK’dan beklenen bir davranıştır. Hem hakemlerin Süper Lig’e ısınması hem de haftalar ilerledikçe tecrübesiz isimlerin kritik maçlara verilme lüksü olamayacağından Ağustos, Eylül ve Ekim ayları gençler için değerli.

Açılış haftasında hakemler genel anlamda fena değildi. Kasımpaşa-Konyaspor, F.Bahçe-Adana Demir ve Rize-Başakşehir maçlarında tartışmalı pozisyon sayısı fazlaydı, hatalar da oldu. Özellikle Kasımpaşa’da bariz gol şansı pozisyonu doğru değerlendirilse ev sahibi çok erken 10 kişi kalabilirdi. Rize’de ev sahibinin golü ofsayt gerekçesiyle iptal edilebilirdi. Kadıköy’de ise kırmızı kart sınırında dolaşan tartışmalı sert müdahaleler oldu.

Haberin Devamı

2. HAFTA: “AVRUPA’DAN DAHA İYİ BİLİRİM” DİYEN(!) MHK’MIZ VAR!

Dünyada hiçbir ligde ilk hafta görev alan 5 ismin tekrar 2.hafta hemen görevlendirildiği ne duyulmuş, ne görülmüştür. Eşyanın tabiatına, hakemlik mesleğinin kimyasına, insan psikolojisine aykırıdır. Sezon başında görev bekleyen tüm hakemlerin konsantrasyonunu, heyecanını, MHK yöneticilerine inancını ve güvenini, adalet duygusunu zedeler. Hakemler arasındaki huzura sekte vurur. Halbuki sezon başı atamaları, hakem kurulları için en kolay dönemdir. Bir gelenektir, mesleğin doğal yaklaşımıdır, olması gereken yönetim modelidir. Tüm hakemler ilk 2-3 haftada siftah maçına çıkar. Aynen Avrupa’nın 5 büyük ligine baktığımızda nasıl olması gerektiği gibi!

Haberin Devamı
  • Bundesliga’da ilk 2 hafta sonunda milli araya gidildi ve geride kalan18 maçta 18 farklı hakem görev aldı. Hiçbir hakem üst üste görev almadı.
  • En çok maçın (40) oynandığı La Liga’da ilk 2 haftada üst üste görev alan hakem yok. İlk 4 haftanın 3’ünde görev alan tek isim José María Sánchez Martínez’in bile ikinci maçı 3.haftada.
  • Serie A, 3 haftayı geride bıraktı ve ilk 2 haftada üst üste görev yapan yok. 30 maçı 23 farklı hakem yönetti. FIFA ve UEFA hakem komitelerine iki başkan çıkaran İtalyanlar da Ferhat Gündoğdu kadar bu işi bilmiyorlar(!) demek ki. Ah Collina, ah Rosetti…
  • Fransa Ligue 1’de 3 haftada oynanan 30 maçta 17 farklı hakem düdük çalarken, ilk 2 hafta üst üste görev alan sadece Eric Wattellier oldu.
  • İngiltere ise hakemlikte de sıradışı. Koca Premier Lig’n hakem kadrosu 17 isimden oluşuyor. Dolayısıyla ilk hafta düdük çalan hakemlerden 3’üne zaten otomatik olarak 2.haftada ihtiyaç oluyor.

Sözün özü, 25 kişilik Süper Lig hakem kadrosuna sahip olup, hem en az hakem kullanan, hem de atama adabından ve yönetim becerisinden yoksun tek ülkeyiz.  

2.haftada yenilerden Emre Kargın, Gaziantep-Samsun maçıyla göz doldururken; Cihan Aydın, Arda Kardeşler ve Halil Umut Meler haftanın iyileriydi. Turgut Doman Kayseri-Sivas maçında skandal kart hatalarına imza attı. Gösterilmeyen kırmızılar var. Kadir Sağlam Göztepe-F.Bahçe maçında, Mehmet Türkmen BJK-Antalya maçlarında vasattı. Genç isimlerden Türkmen’in iptal ettiği Beşiktaş golünde faul yoktu. Ayrıca Giray’ın Rafa’ya ciddi faullü hareketini VAR’a bırakmaması gerekirdi.

3. HAFTA: ATAMALARDA PERFORMANS KRİTERİ YOK SAYILDI!

Haberin Devamı

2 haftada oynanan toplam 18 maçta hala siftah yapmayanlar varken, 2.hafta Kayseri-Sivas maçında skandal yönetim sergileyen Turgut Doman’ın Rize-F.Bahçe gibi haftanın en önemli maçında görev alması MHK’nın atama adaletini ve yönetim mantalitesini ilk aydan sorgulatır nitelikteydi. Turgut da yanıltmadı ve Kayseri’deki kötü performansını Rize’de de sürdürdü. Skorun 5-0 olması nedeniyle başarısız yönetimi çok ses getirmedi.  Abdullah Buğra Taşkınsoy, Muhammet Ali Metoğlu, Atilla Karaoğlan ve Çağdaş Altay iyi yönetim sergiledi.

BU ÇOCUKLARA DA KULÜPLERE DE YAZIK

Ertelemeler nedeniyle sadece 6 maç oynanan 3.haftada, Avrupa’da yönettikleri kupa maçından Cuma gecesi 21.30 sularında İstanbul’a inen Zorbay Küçük’e ve Arda Kardeşler’e, Cumartesi 19.15’te Sivas’ta görev vermek MHK plansızlığının net göstergesiydi. Hakemlerin mental ve fiziksel maça hazırlanmasının mümkün olmadığı bir süreçte bu isimlere MHK’nın kastı mı var diye düşünmeden edemiyor insan. Arda, Riva’da VAR odasında da olsa fark etmez. Sadece 6 maç oynanan ligde hakem mi yok, yangından mal kaçırır gibi nedir bu telaş? Ayrıca maça iyi hazırlanan, sağlıklı ve iyi bir yönetim bekleyen kulüplerimizin de hakkını gasp olmuyor mu? Nitekim her iki hakemin de etkisi olan penaltı ve kart hatalarıyla tartışılan bir 90 dakika yaşandı.

Haberin Devamı

4. HAFTANIN ÖZETİ: İYİ PERFORMANS BULMAK ZORDU

9 maçtan sadece 2’sinde başarılı performans izledik. Hatay-Samsun’da Cihan Aydın, Göztepe-Bodrum’da Abdullah Buğra Taşkınsoy gayet iyi 90 dakika çıkardılar. Beşiktaş-Sivasspor ve F.Bahçe-Alanyaspor’da sonuca direkt tesir eden hatalar olmasa da disiplin uygulamalarında standartsızlık yine dikkat çekti. “Yok artık” denilecek pozisyonlarda çıkmayan kartlar gördük.

Adana Demir Spor-G.Saray maçında FIFA hakemi Kadir Sağlam, penaltı pozisyonları ve kart hatalarıyla kokartına yakışmayan bir grafik çizdi.

Rizespor-Kasımpaşa maçına ise yardımcı hakem Gökhan Barçın damga vurdu. VAR iyi ki dünyamıza girmiş dedirtti. İnsan bir golde bari doğru bayrak kaldırır. 3 golün iptalini de VAR sağladı. Ancak Rizespor’un ofsayt gerekçesiyle iptal edilen golünden önce Rodriguez’in Minchev’e müdahalesi net penaltıydı, Ali Şansalan atladı.

RİVA’DA KÜLLERİNDEN DOĞDURULAN İSİM: YAŞAR KEMAL UĞURLU

Türk hakemliğinin çarpık yönetiminin en can alıcı örneklerindendir Yaşar Kemal Uğurlu… 34 yaşında Süper Lig’e çıktı. 2021’de 40 yaşındayken FIFA kokartı takıldı. Böyle bir  yaştan sonra uluslararası arenada üst düzey görev almasının beklenmesi ve İngilizce bilmiyor olması gibi iki ayrı saçmalığı bünyesinde barındırdı. Her ne kadar FIFA kokartı vasıflarını taşımıyor olsa da düşürülüş adabı da hoş olmadı. FIFA kokartıyla başladığı sezonun ortasında kendisini TFF 1.Lig klasmanında buldu! Türk hakemliğini oyuncak eden kulüplerin, TFF yönetimlerinin sonucudur Yaşar Kemal Uğurlu’nun kariyeri.

Şimdi de havuz klasman sisteminin geri getirilmesiyle Süper Lig’de tekrar sahalara dönmeye hazırlanıyor. İlk 4 haftalık periyotta 5 maçta VAR odasında görev aldı. Önceki döenm FIFA olup düşürülen isimlerden Erkan Özdamar(4 VAR) ve Sarper Barış Saka(3 VAR) da Süper Lig’de tekrar düdük çalmaya başlayacak.

Bu sezon, önceki yıllara göre VAR odasında daha sık gördüğümüz isimler Halil Umut Meler (4 VAR) ve Zorbay Küçük (3 VAR) oldu.

HALİL UMUT AVRUPA’YA İTALYANLARLA GÖNDERİLDİ

VAR kadrosundaki FIFA kokartlı isimleri de yok eden Ferhat Gündoğdu, Türk hakemlerinin Avrupa arenasına da yabancı VAR’larla gitmesine neden oldu. Halil Umut’un Şampiyonlar Ligi play-off’unda Salzburg-Dinamo Kiev maçında VAR odasındaki yardımcıları Luca Pairetto ve Valerio Mari idi. Yazık.

Yazarın Tüm Yazıları