Paylaş
Ekoloji... Canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalı. “Ekolojinin futbolla ne alakası var?” diyebilirsiniz ancak oyunun kavramları değişiyor, sınırları, ucu bucağı olmayan noktalara doğru gidiyor. Bu köşeden elimden geldiğince yeniliklere dair araştırmalara değinmeye çalışırken, bir yandan da bulduğum kavramlar karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadığımı da belirtmeliyim. Uzatmadan hızlıca konumuza geçelim... İngiltere’nin en köklü ve yenilikçi kulüplerinden Southampton bu kez modern ekolojik yaklaşımlara odaklanan bir araştırma kültürü geliştirecek ‘Öğrenme Laboratuvarı’nı hayata geçirdi. Laboratuvar, Southampton ile Leeds Beckett, Gloucester ve Bournemouth Üniversiteleri arasındaki bir ortaklığa dayanıyor. Kulüp bu projenin kulüp ve akademi hayatında araştırma ile pratiğin bir araya geldiği bir alan olacağını, laboratuvarın antrenman sahasındaki bir oda değil, antrenman sahasının kendisi olduğunu iddia ediyor.
KULÜP ÇAPINDA BiR EKOSiSTEM GELiŞTiRiLECEK
Peki, Southampton’ın psikoloji bölümünün başındaki Malcolm Frame ve Leeds Beckett Üniversitesi’nde ekolojik psikolog olan Andrew Wilson tarafından yönetilecek bu laboratuvar ne işe yarayacak? Hemen belirtelim başlangıçta üç doktora çalışmasına ev sahipliği yapacak:
1- Antrenörlükte sanal gerçekliğin kullanımı (Leeds Beckett Üniversitesi ve Southampton FC’den John Connolly liderliğinde yürütülecek).
2- Antrenörlükte ekolojik yaklaşımlar (Gloucester Üniversitesi’nden James Grant tarafından yönetilecek).
3- Southampton psikoloji modeli (Bournemouth Üniversitesi’nden Steve Rowles liderlik yapacak). Burada amaç, beceri edinme ve antrenörlük için ekolojik yaklaşımlara odaklanan kulüp tabanlı bir Öğrenme Laboratuvarı geliştirmek. Ve bu laboratuvarı ekolojik olarak düşünülmüş, kulüp çapında bir ekosisteme yerleştirmek.
ARAŞTIRMA VE PRATiK iÇ iÇE GEÇECEK
Öğrenme Laboratuvarı, insanların yeni becerileri nasıl öğrendiği, edindiği ve kullandığı konusunda daha iyi bir anlayış geliştirmeyi hedefliyor. Öğrenme Laboratuvarı, benzersiz bir uzmanlık karışımını ve futbol dünyasında daha önce görülmemiş yüksek performans yaklaşımını bir araya getirerek, futbol yeteneğinin gelişimini teşvik etmek amacıyla en son teknolojiyi ve çağdaş araştırmayı bir araya getirecek. Southampton bu sayede kulüp ve akademi hayatında araştırma ile pratiğin bir araya geldiği bir alanı hayata geçirmiş olacak. Bir kulüp düşünün ki Manchester United’ı gelecek yıllarda geride bırakabilmek için yatırımlarını tamamen bilime dayalı bir hale getirmeye çalışıyor. İşte futbolun geldiği nokta...
TÜM KAVRAMLAR FUTBOLLA BAĞLANIYOR
Futbol artık fizikten kimyaya, ekolojiden psikolojiye kadar hayatın tüm kavramlarını iç içe bağlayan bir kültür olma yolunda doğru ilerliyor. Potansiyeli mükemmelliğe dönüştürmek de Southampton’ın temel amacı. Ve Öğrenme Laboratuvarı da doğrudan bu amacı besliyor.
ALMANLAR DA DEĞiŞiME AYAK UYDURDU
Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın alt yaş kategorilerinde yeni bir döneme geçtiğini bu köşeden yazmıştım. Çocuklara, genellikle topun başında olacakları, bol bol gol atacakları, bunu yaparken eğlenecekleri ve çocuk olmanın keyfini doyasıya yaşayacakları bir sistemi hayata geçirdiler. Dünya artık oyunu yeniden kazanmanın peşinde. Bunun için de her şeyin başladığı yere sokaklara kadar yeniden inerken bilimden faydalanıyorlar. Einstein’ın dediği gibi: “Oyun araştırmanın en üst biçimidir.”
Paylaş