Paylaş
Ama öncesinde daha büyük hata Banega’nındı. Laubalice topu yanlış ayakla kontrol etmeye çalıştı ve beceremeyince takım hücumdayken yakalandı.
1-0 öne geçen Fransa, Kante önderliğinde Arjantin’i resmen orta sahaya kadar geri itti. Kaleden uzak kalan Messi, stoperlerden top almaya gitti. Di Maria’nın golünün ceza sahası dışından atılması tesadüf değildi bu anlamda. Bu gol için Uğur Meleke’ye de selam duralım. Zira dünkü yazısının başlığı ‘Taçtan gol yiyenlerin oyunu’ydu. Arjantin, ilk 45’teki en mükemmel organizasyonunu taç atışıyla başlattı ve Di Maria da harika bir vuruşla taçlandırdı.
Arjantin gedik bulmakta zorlansa da Messi’nin şutunda top Mercado’ya çarptı ve gol oldu ama Arjantin’in üstünlüğünün uzun süremezdi. Fransızlar, arkaya çok rahat adam kaçırıyordu. Pavard’ın müthiş golünün de Mbappe’nin iki golü de dikine pas ve arkaya sarkmalarla oluşan ataklar neticesinde geldi.
5 PAS VE 12 SANİYE
- Mbappe’nin 2. golü, kaleciden başlayıp 5 pasta ve 12 saniyede atılan bir goldü. 12 saniye modern futbolda uzun bir süre. Arjantin, rakibinin yayıla yayıla paslaşıp gol atmasını izledi yani.
Maçın skoru 4-3... Ama iki taraflı bir maç değildi. Arjantin topa sahip olsa da onu kullanacak kolektif bir beceriden yoksundu. Tangocular Rusya’da tam da Valdano’nun istediği gibi ‘ilkel bir futbol’ oynadı. Ama 2018 futbolunda Tanrı bile bu savunmayla galip getiremezdi(!) Fransa, Arjantin’in aksine doğru hücum hattı tercihleriyle sahaya mükemmel yayıldı, dikine ve ara paslarla doğrudan sonuca gitti...
SAMPAOLI VE CHE
VÜCUDUN nakledilen bir organı reddetmesine benziyor Arjantin ile Messi’nin ilişkisi. Kusur doktor Sampaoli’nin. Ya ‘Arjantinola’ (Barcelona) yaratacaktı veya çarmıha gerilme pahasına Messi’siz bir takım. “İmkânsız” diyeceksiniz. Ama “Gerçekçi ol, imkânsızı iste” diyen Arjantinli büyük devrimci Che’yi dayanak yapabilirdi! Şahsen Messi ile mutsuzluğa da varım.
DYBALA’YA ÇELME
Messi, 2006’da az oynatıldığı için Pekerman çok eleştirilmişti. 2018’de de Dybala, sadece 23 dakika oynadı. Onu oynattırmayanın da Messi olduğu iddia edildi. Öyleyse çok yazık çünkü Dybala’yı anlayacak en iyi isim kendisiydi.
DESCHAMPS ÇABUK ÖĞRENDi
GRUPLARDA tercihleriyle tepki çeken Deschamps, ilk maçtan ders alıp sonrasında Giroud’u hep 11 başlatattı. Sampaoli ise, Arjantin’in başındaki 15 maçın hepsinde farklı kadroyla çıkıp çaresizliğini ilan etti.
MİLLİ DEĞİL ‘KULÜP TAKIMI’ URUGUAY
DÜNYA Kupası’ndaki en ‘kulüp takımı’ havası taşıyan ekiplerden Uruguay. Oscar Tabarez’in bu da çok normal zira 12 yıldır görevde. Prensiplerine bağlı kalabilmesini sağlayacak kadar saygınlığı ve otoritesi bulunuyor. Savunma ve hücum hatlarıyla tutarlı bir yapıyı hedefleyen bir teknik adamdır ve bunda ısrarcıdır. Takımın seyir zevki yüksek değildir ancak hürmet edersiniz. ‘Muslera-Godin-Suarez-Cavani’den oluşan şahane bir omurgası var. Dün takımın gollerini atan Suarez de Cavani de gerektiğinde gelip savunmadan top çıkardı. Diğer yanda Ronaldo’nun mucizelerine bağımlı bir Portekiz... Ama onun bile mucizeler yaratabilmesi için sağında solunda yardımcı meleklere ihtiyacı var. Uruguay, Fransa için Arjantin’den çok daha zorlu bir rakip olacak.
ÇOK PAS DEĞİL DOĞRU PAS!
VALDANO, istatistik fetişizmine karşı çıkıp “Başarılı pas sayısı bir şey değil” derken, İsveç onu doğruluyor gibi. Zira Vikingler, Meksika’yı 3-0 yenerken sadece 147 başarılı pas yaptı. Esas olan doğru ve kilit pastır!
VAR’SIZ BAŞARI YÜZDE 95!
COLLINA, “Hakemler, VAR’sız, kararları %95 doğru yorumladı. VAR ile başarı oranını %99.3’e çıkardık” dedi. VAR’sız %95 başarı muazzam. Ancak taraftar, tek bir hataya bile tahammül edilemez hale getirildi.
Paylaş