Paylaş
Bu politikadan ödün verilmezse ‘Metin-Ali-Feyyaz’lı yıllar tekrarlanacak. Üstelik Avrupa’da o dönemin başarıları da çoktan geride bırakıldı.
Beşiktaş, şampiyon olduğunda da şu haberleri okuyacaksınız: “Kasası doldu”, “Forma satışları patladı” vs...
Beşiktaş’ın 2016 mali genel kurulu geçen hafta yapıldı. Kulübün toplam net borcu 1.4 milyar lira olarak açıklandı. Başkan Fikret Orman, yüksek borca karşın küçülme modeline geçmeyeceklerini ve büyüyerek borcu eritme yolunu seçeceklerini vurguladı.
Özetle “Hem şampiyon ol, hem küçül diyemezsiniz” dedi.
Orman’ın bir önemli lafı da şuydu: Artık Türkiye sınırlarında gelir kaynakları tükendi.
Yani formada da statta da Kartal Yuvaları’nda da satılacak daha fazla bir şey kalmadı. Bu durum esasen tüm büyük kulüpler için geçerli.
KASA DEĞİL, BANKA KAZANIYOR!
- Beşiktaş’IN mali genel kuruluna sunulan 2016 raporunu Kerem Akbaş, Gökhan Tiryaki ve Özgür Şentürk, çok güzel özetleyerek anlattı. Ben de onların çıkardığı özetten faydalanacağım.
Beşiktaş, 2016’da 8 milyon kâr hedeflerken, 147 milyon lira zarar etti. Düşünün, yeni stada ve Şampiyonlar Ligi’ne rağmen.
Stad ve Devler Ligi, gelirin 381 milyon liradan 584 milyon liraya çıkmasına yüzde 18 oranında katkı yaptı. Misal, maç günü hasılat, 31 milyondan 71 milyon liraya çıktı.
Ama işte binbir emekle kazanılan gelir, faiz ve kur farkı tarafından adeta yutuluyor. Net finansal gider (kur+faiz) 170 milyon lira. Özünde kasanan Beşiktaş’ın kasasından ziyade banka oluyor! Onlarca Kartal Yuvası var, ancak elde edilen gelire bakınca, “Harcanan enerjiye değmez” diyorsunuz. Bakın, şampiyon olunan 2016’da lisanslı üründen brüt kâr 25 lira milyon lira. Dikkat brütü!
Medya genelde kulüplerin mağaza satışlarında ciro rakamlarını öne çıkarır ve taraftar da “Kulüp çok para kazandı” diye mutlu olur. Oysa önemli olan net kazançtır. Bu işte kâr marjı düşüktür.
Beşiktaş’ın 2016’da dikkat çeken konularından biri menajerlik ücretinin 11.4 milyon liraya çıkmış olması. 2015’e göre iki kat artmış. Çünkü kiralıklar dahil 10’dan fazla yeni isim alındı. Devlet babaya olan vergi borcu da 253 milyon lira.
YILDIZLAR SATILACAK
- Yönetim 2017 bütçesine bir hedef koymuş: 71 milyon liralık oyuncu satılacak! Alınacak değil, satılacak. Bu Quaresma da olabilir, Adriano da veya Oğuzhan da. UEFA kriterleri gereği Beşiktaş, geride kalan iki sezonda bunu yaptı. Taraftar da alıştı. Yeter ki gelen gideni aratmasın.
Bu mali tabloya göre Talisca’nın da Aboubakar’ın da tapusunu almak zor. Kiralık devam etmek daha mantıklı. Yeni transferlerde de yine bonservisi elinde olanlar öncelikli olacak.
Taraftarlar pazar günü şampiyonluğun ilan edilmesi halinde yine sokağa dökülecek. Bu işin en keyifli yanı da bu. Başkan Orman ve arkadaşları da aynı coşkuyu yaşayacaklar. Ve lakin onlar hemen ertesi gün kalem kağıt alıp; boşu doluya, doluyu da boşa koyup ince ince hesap kitap yapmak zorunda. Çünkü önlerinde yine cazip bir hedef olacak: Üst üste 3. şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi’nde gruptan çıkmak.
Hem takımın gücünü koruyacaksın hem de UEFA şartına uyacaksın ve hem de başarı kazanacaksın...
SINIR ÖTESİNE GEÇMEK ŞART
- ORMAN’ın bulduğu yeni gelir kapısı yurt dışı. Futbolda Avrupa’ya, gelirdeyse Asya’ya yelken açılacak. Çin’de sezon öncesi kamp ilk adım. Çin ve Malezya gibi büyük nüfuslu ülkelerde Beşiktaş tanıtılacak. Elbette en büyük tanıtım Şampiyonlar Ligi’nde başarıyla yapılır.
Beşiktaş da Galatasaray da Fenerbahçe de sınır ötesine geçmeli yoksa sınır ötesinden gelenlere kulüplerin hisseleri satılacak.
Paylaş