Fekir, Valbuena, Lacazette’i unutma; Kilitle Tolisso’yu durdur Lyon’u

Fekir, Valbuena ve Lacazette, Lyon’un görünen en etkili isimleri. Ancak Fransız ekibinde bir isim var ki oyuna katkısı bakımından, o da bu üçlüden aşağı kalır değil.  Sözünü ettiğimiz kişi Tolisso. Oyunu kuran, rakibe baskı yapan ve iyi bir pasör... Yani takımın gizli kilitlerinden. Beşiktaş, Tolisso’ya da odaklanmalı.

Haberin Devamı

SÜPER Lig’de işini kolaylaştıran Beşiktaş, Avrupa’da kendi tarihi açısından bir eşikte. UEFA Avrupa Ligi’nde bu akşam karşılaşacağı Lyon’u elerse ilk kez Avrupa’da yarı final görecek. Siyah beyazlılar, futbol karakteri kendisine benzeyen bir rakiple oynayacak. Lyon, Şampiyonlar Ligi’nde iyi oyunlarını skorla bezetemediği için elendi. Misal iki Juventus maçında da galip gelebilecek bir oyun oynadı. Lyon’un özeti şu olsa gerek: ‘Yer topu’ oynuyorlar! Evet, çok adamla atağa çıkıyor, yerden hızlı seri paslarla ceza alanına girip, kaleyi yokluyorlar. Fransız ekibine daha yakından bakalım:

 NASIL OYNUYOR?

CEPHE, KENAR  VE YİNE CEPHE!

1- Ağırlıkla kenardan taşınan toplarla golü buluyor. Avrupa’da bu tip 8 gol attı. Korner ve serbest vuruşlar dışında, kenar topları ağırlıkla yerden hücuma taşıyorlar..

Haberin Devamı

2- Cepheden gelince topu kenara taşıyıp, oradan yine cephe açısına yolluyorlar. Ortaya çıkan şekil bir üçgen oluyor. Bu durumda rakip savunmanın şekliyse darmadağın. Bu varyasyonla da 7 gol buldular.

3- Korner ve serbest vuruşları da etkili kullanıyorlar. Özellikle gerilerden gelen Diakhaby’e önlem şart. Bu sezonki 5 golünü de korner ve serbest vuruş organizasyonundan attı.

4- Fekir, şutu iyi ve rahat adam eksilten biri. Lacazette, leblebi gibi gol atıyor, Valbuena da büyük tecrübe. Ancak esas kilitlerinden biri Tolisso! Presle ani atakları başlatan, ara paslar atan, şut çeken ve gol atan bir isim.

5- Sonuçta karşımızda orta alanı güçlü, çok adamla hızla atağa çıkan kısa pası seven, savunma arkasına da sarkmayı iyi becerebilen seri bir ofansif takım var...

ZAAFLARI NE?

STOPERLER HIZA KARŞI ÇARESİZLER

1- Turun süresi 180 dakika, ancak Lyon, daha ziyade bunun evdeki 90 dakikasını çok iyi oynuyorlar. 

2- Genelde takım savunması, özelde de stoperleri en yumuşak karınları. Hızlı oyunculara ve prese karşı basit hata yapma oranı yüksek. Biraz Napoli’yi hatırlatıyorlar.

3- Hücumcuları rakip savunma arkasına kolay kaçıyorlar, fakat kendi savunmaları da aynı şekilde arkaya rahat şekilde adam kaçırıyor.

Haberin Devamı

4- Gonalons’ın olmaması onlar için bir handikap olabilir.

BEŞİKTAŞ NE YAPMALI?

GEL-GİTLİ OYUNA İZİN VERMEMELİ

1- Atağa çıkarken top kaptırmamak ve her atağı sonuçlandırmak çok mümkün değil, ama yine de bunun için azami çaba sarfedilmeli.

2- Savunma oyuncuları bu akşama özel, mümkün mertebe tek top ve garanti oynamalıdır.

3- Rakip önde bastığında Oğuzhan Özkayup’un savunmaya gelip top çıkarması gerekebilir.

4- Kanat oyuncularının dönüşlerde ekstra savunma yapması şartken, Lyon’un hücumlarında da elbet alan kapatmaları lazım.

5- Beşiktaş’ın Lyon’da ‘gel-git’li bir oyuna çok fazla müsaade etmemesi gerekir. Topa hükmeden taraf olmaya çalışmalı. Benfica deplasmanının 2. devresini kopyalamalı.

Haberin Devamı

6- Beşiktaş, en iyi işi, kendi oyununu oynadığında ortaya koyuyor. Bir önlem alma takımı değil. Maçın hakeminin karakterini de gözetip, 2. Kiev faciasına mahal vermemeli.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları