Paylaş
Demirören, esasen altyapıyı teşvik ettiklerini, çünkü kulüplerin gelecek sezon 2, 2016-17’de 3 ve 2017-18’de de 4 altyapı oyuncusuna yer vermek zorunda olacaklarını; yerliye forma verenin 10 milyon liraya kadar teşvik alacağının da altını çiziyor.
‘Altyapıyı teşvik için yabancıyı 14 yükselten’ kararın açıklandığı vakitlerde Gaziantep’ten bir haber düştü ajanslara. PTT 1. Lig ekibi Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, Beşiktaş’tan kiraladığı Muhammed Demirci’nin sözleşmesini feshettti!
Zamanlama manidardı!
Muhmammed, bende 30 yaşında bir futbolcu duygusu yaratıyor! Tıpkı Batuhan Karadeniz gibi. Oysa Muhammed 20, Batuhan Karadeniz de 23 yaşında! Ama bu iki çocuk da 10 yıldır gözümüzün önünde. Godot’yu bekleme misali onların bir ‘Messi’ veya ‘Ronaldo’ olmasını hayal ediyoruz. Muhammed, daha minik takımdayken BJK TV onun maçlarını canlı yayınlıyor; spiker attığı her çalım ve golde kendinden geçip siyah beyazlıların da milli takımın da geleceğinin garanti olduğunu haykırıyordu! Batuhan Karadeniz de Hakan Şükür’ün boşluğunu dolduracaktı. Ve elbette her iki çocuğu da Barcelona, Manchester City falan istiyordu. Yalan da değildi. Keşke verselerdi...
6 SEZONDA SADECE 136 MAÇ
Altyapı mevzusu bu memlekette yanlış anlaşılıyor. Geçenlerde sohbet ettiğim Beşiktaş Altyapı Direktörü Emrah Bayraktar, işlerini şöyle özetliyor: “Biz A takımın idman havuzuna oyuncu vermekle mükellefiz. O gençlerin üstyapıyı kazandırılmasının sorumluluğu A takım hocasındadır.”
Bayraktar’ın altını çizdiği bir önemli nokta da şu: “Özellikle büyük yıldız olması beklenen altyapı oyuncuları A takıma alındıklarında; yani profesyonelliğe geçişte çok az maç oynuyor. Bu da gelişimlerini durdurabiliyor.”
Bakın Muhammed, 2010-11 sezonunda, -henüz 15 yaşındayken- A takıma veriliyor. ‘Beşiktaş’ın Messi’si, 4 sezonda sadece 14 maç oynuyor! Bu süreçte 6 kez de A2 takımıyla maça çıkıyor. U15 ve milli maçlar dahil, oynadığı maç sayısı ise 136. 6 sezonun ortalaması 22 maç. Çoğunda da sonrada oyuna girmiş. Oysa geleceğin yıldız adayının bu kadar zamanda 200 maçı, ortalamada da 34’ü geçmesi gerekiyordu.
Peki, Gaziantep BŞB’de neden tutunamadı? Teknik direktör Hakan Kutlu ile de konuştum: “Benden önce Nurullah Sağlam da şans verdi. PTT 1. Lig çok zordur. Muhammed, bu ligin atmosferini tam çözemedi. Çünkü daha önce Beşiktaş’ta çok az süre almış. Genelde de iddiasız maçlarda oynatılmış. ‘Yıldız olacağı’ baskısı da psikolojik bir yük oluşturuyor. Bu yaşına kadar daha çok oynatılmalıydı.” Yani çocuk Muhammed, A takıma alınmış ondan sonra da ‘yaşlanma’ya terk edilmiş adeta!
BATUHAN VE CANTONA
BATUHAN ise mental anlamda altyapının iflasına bir örnektir. Batuhan, benim için Kasım 2007’de Saracoğlu’ndaki derbide bitmişti. O gün çok müsait pozisyondaki Higuain’a pas vermek yerine kendisi gol atmak istemiş ve kaçırmıştı. Maç sonu kendisini “Pas atıp Higuain’i kral yapacağıma, gol atıp kendim kral olurum” diyerek savunmuştu. Bu zihniyetten, “Hayatta en hoşuna giden an bir gol olmalı” sorusuna, “Hayır, bir pastı” diyen Eric Cantona doğabilir mi? ‘Kahramanımız’ Batuhan’ın bir anti-kahramana dönüştüğünü söylemeye lüzum yok herhalde!
Dönelim ‘14 yerli+14 yabancı’ kuralına. Sakın bu TFF’ye güvenip planlamanızı buna göre yapmayın! “Altyapıyı teşvik edeceğiz” diye getirilen sistemden hiç bir altyapı hocasından fikir alınmadığı, onların da sizin gibi medyadan öğrendiğini biliyor musunuz?
SİYAH: Bir derbinin daha yitirilip liderliğin kaybedilmesi.
BEYAZ: Geçen sezondan daha iyi bir ilk devre geçirilmesi.
Paylaş