Beşiktaş'ın borcu 882 milyon mu 1.5 milyar lira mı ?

BEŞİKTAŞ’ın borcu kaç lira? Dün Hürriyet’te siyah beyazlıların iki ayrı kurulunun verdiği borç rakamlarını sayfalarımıza taşıdık.

Haberin Devamı

Denetleme kuruluna göre 882 milyon, divan kuruluna göre ise 1.5 milyar! 600 milyonun üstündeki bu fark da neyin nesi? Üstelik divan da denetleme kurulunun raporuna bakıp 1.5 milyarı buluyor! ‘İki hukukçunun olduğu yerde üç ayrı görüş vardır’ misali, sanırım muhasebeciler için de geçerli!
Fark şuradan çıkıyor: Divan kurulu, Beşiktaş’ın şirketlerinin birbirlerine olan borçlarını ayrı ayrı hesaplayıp toplam borca ekliyor. Denetleme kurulu ise, grup içi şirketlerin borçlarını hesaba katmıyor. Örnekse A şirketi B şirketine borçluysa bu durumda B şirketi de A’dan alacaklı. Yani ‘ha Ali-Veli, ha Veli-Ali’ hesabı.
Peki kim haklı? Konuştuğum uzmanlar ise denetleme kurulunun hesabını doğru buldu. Bu da demektir ki Beşiktaş’ın borcu 1.5 milyar değil, 882 milyon TL.
Öte yandan, tamam borç 882 milyon, ama bu da az buz bir rakam değil. Denetleme kurulu da raporunda 31 Aralık 2013’te 575 milyon olan borcun 31 Aralık 2014’te 882 milyon TL’ye çıktığını belirterek gidişatın tehlikeli olduğunu vurguluyor. Zira 1 yılda 300 milyon TL’lik artış söz konusu. Bu noktada akla stat geliyor. 31 Aralık 2014 itibarıyla stada 125 milyon harcandı. 2014 harcaması 105 milyon TL. Buna karşın 2014’te 57 milyonluk loca satış geliri ve Vodofone’dan gelen 10 milyon TL var. Bu durumda stadın 2014 borcuna yükü 38 milyon TL. Başkan Orman, geçen ayki divanda stat harcamasının 165 milyonu bulduğunu söyledi. Ocakta 40 milyonluk bir harcama olmuş ama bu artış 2015 bilançosunda görülecek. Sonuçta 300 milyon liralık yıllık borç artışında en büyük kalem stat değil.

Haberin Devamı

ÇATI BiTERSE STAT YETiŞiR


Kulübün gelecek sezon için de Olimpiyat’ı akredite etme girişimi “Stat yeni sezona da mı yetişmiyor” tedirginliği yarattı. Yönetim, “Prosedür gereği” dedi. Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan gidemezse Avrupa macerasına temmuzda başlar. Stadın kaba inşaatı bitti. Gözler artık çatıda! Çatı montajı için de 4 ay lazım. Çalışmalar da başladı. Çatının kafes sistemi kurulduktan sonra saha içinde araç parkı kalmayacak. Çatı kaplaması sürerken çimlendirmeye geçilebilecek. Normal şartlarda çatı haziranda bitecek, çim zemin de ağustos sonlarına doğru oynamaya elverişli hale gelecek. Şartlar zorlanarak çatının mayısta bitirilmesi ve böylece stadın da ağustos başında açılacak hale getirilmesi hedefleniyor.
Elbette bu senaryo ‘normal şartlar’ için geçerli! Normalliği sağlayacak olan ise para. Aktifbank’ın açtığı 100 milyon liralık kredi limitinde sıkıntı yaşandığı iddiaları var. Bankadaki yönetim değişikliğinden sonra anlaşmanın gözden geçirildiği ve 20 milyon liradan sonra kredi kullandırılmadığı iddiasını kulüpte işin muhataplarına sordum ancak bir cevap alamadım!
Beşiktaş’ın şu an elinde paraya çevirebileceği en büyük emtia Süper Lig’dir. Gönül hem lig hem de Avrupa’da çifte zafer diliyor. Diğer taraftan Avrupa Ligi maddi açıdan bir nevi Ziraat Türkiye Kupası! Dolayısıyla ligin parasal değeri paha biçilmez. Ucunda doğrudan gidilecek Şampiyonlar Ligi de var. Lig şampiyonluğu ve Şampiyonlar Ligi en az 150 milyon liralık gelir demek. Hasılı, Beşiktaş ligi mutlu sonla bitirirse 31 Mayıs itibarıyla stadı için de büyük bir özkaynak yaratmış olacak.
Seçtiği model tartışılsa da yönetimin stadı bu aşamaya kadar getirmesi başarıdır. ‘Motivasyon’ amacıyla verilen açılış tarihlerine hiç gerek yoktu. Çünkü bu camia stadın yapılması için gereken makul süre neyse, size o krediyi verir...

Haberin Devamı

SİYAH: Derbi öncesi kaybedilen 5 puan


BEYAZ: Liverpool’u eleyerek rövanşın alınması

Yazarın Tüm Yazıları