Paylaş
Dün en üst düzey muhatap; Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ile konuştum. Direkt, “Kamuyonda Beşiktaş ile Efes’in birleşmesi konusunda bir mutabakat var, ama siz direniyorsunuz Neden?” diye sordum: Özilhan, Fikret Orman ile bu konuyu resmi ve gayriresmî ortamlarda bir çok kez konuştuklarını vurguladıktan sonra, şunları söyledi:
“Ben Beşiktaşlıyım ve başarılarından son derece mutlu olan ve de keyif duyan biriyim. Ancak Anadolu Efes de basketbolda bir ekol. 40 yıldır ayakta olan bir kulüp. Avrupa’da ilk takım kupasını kazandıran, NBA’e ilk oyuncu gönderen, en çok şampiyon olan bir takım. Başarılı olmak önemli, ama biz sadece bundan dolayı mücadele etmiyoruz. Evet Ülker, Fenerbahçe ile birleşti, şimdi de Doğuş. Ancak bu birliktelikler genelde 3-5 yıllık oluyor. Sonra çekiliyorlar. Bizim 40 yıllık bir emeğimiz var. Sosyal projelerimizle de Türkiye’ye böyle daha faydalı olduğumuza inanıyoruz.”
Özilhan’ı çok zorladım, ama o “Olabileceğine dair bir söz edince insanları boşuna umutlandırmış oluyoruz. İleride ne olur, bunu söylemek zor. Ancak kısa vadede Beşiktaş ile Anadolu Efes’in birleşmesini söylemek olacak bir şey değil” dedi.
Gelelim madalyonun diğer yanına. Erkek basketbol dahil, futbol dışındaki tüm branşların yıllık maliyeti yaklaşık 50 milyon lira. En büyük kalem 25 milyon lirayla erkek basketinin. Kadın basketbol takımana ise, 10 milyon liraya yakın bir para harcanıyor. Hentbol dahil, diğer branşlar ise, sadece 15 milyon liraya dönüyor. Bu branşlar, bütçelerinin yüzde 15-20’sini İddaa’dan sağlıyor.
BEŞİKTAŞ HALKBANK OLSUN
FUTBOL dışı branşların yıllık bütçesi Pepe’nin 2 yılda alacağı para kadar. Ama popülizme gerek yok. UEFA, futbol gelirlerinin futbol dışındaki branşlara harcanmasını istemiyor.
Beşiktaş, baskette Efes’i ikna edemiyorsa başka seçenekleri masaya yatırmalı. Voleybolda Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası gibi uluslararası alanda da başarı yakalayan kamu kulüpleri var, fakat boş tribünlere oynuyorlar. Üç büyüklerin taraftarı da takım başa oynamıyorsa maça gitmiyor. Misal, rekortmen Beşiktaş Mogaz Hentbol Takımı, 150 kişiye oynuyor! Voleybol takımları da 50 kişiye! Ama başarılı olunca (F.Bahçe Basketbol Takımı gibi) salonlar tıklım tıkış oluyor.
Kamu kulüpleri ve üç büyükler, futbol dışında birleşmeli. Beşiktaş Halkbank, Fenerbahçe Vakıfbank, Galatasaray Ziraat Bankası çok daha gerçekçi olur.
Devlet, sürekli vergi affıyla üç büyüklerin yanlış ekonomi politikasını destekleyeceğine, futbol dışı branşlarına doğrudan destek olsa, ‘öteki sporlar’ımızın izlenme oranları da yükselir.
FUTBOL DERSENİZ O ZAMAN 1910
Tüm bunlara rağmen Beşiktaş Kulübü’ne branş kapatmak yakışmaz. Erkek voleybolda kapatma kararından vazgeçildi. Kadın basketteyse belirsizlik sürüyor.
Beşiktaş’ı sadece bir futbol kulübüne indirgerseniz o zaman kuruluş tarihini de futbol branşının kurulduğu 1910’a çekersiniz! Beşiktaş, bir spor kulübüdür ve o yüzden de “İlk biz kurulduk 1903’te” der, gururla. Yani bu ilk olma hali, futboldan kaynaklanmaz.
Öte yandan yönetim, kadar en büyük görev de siyah beyazlı taraftarlara düşüyor. Sadece sosyal medyadan ‘Beşiktaş Hentbol Takımı kapatılamaz’ etiketleri oluşturarak olmaz. Madem ‘arma için’ diyorsunuz, o vakit tüm medyanın ilgisizliğine aldırmadan, salonları hınca hıç dolduracaksınız. Aksi halde aşkınız kağıt üzerinde kalır...
Paylaş