Şenol Güneş’in Beşiktaş’ı

Yazının özü şudur: Beşiktaş’a bravo ve yediği iki gole rağmen şapka çıkartın Muslera’ya.

Haberin Devamı

Beşiktaş 15. hafta sonunda Galatasaray’ın 9 puan önünde. Bir Mustafa Denizli klasiğinde şampiyonluk şansının hala yüzde 51 olduğu söylenebilir mi?

Beşiktaş dün Galatasaray’ı sürklase etti dersek abartı yapmış olmayız. Siyah beyazlılar son 10 yılda hiçbir derbi maçında bu kadar etkili ve dominant olmadı. Belki de bu sezonun en agresif, en etkili ve en çok pozisyon bulan oyununu oynadı.

Lider Fenerbahçe’nin 8 puan gerisinde maça başlayan Galatasaray’ın beraberlik odaklı futbol anlayışı hocaları Mustafa Denizli’nin yüzde 51 felsefesinin çok uzağındaydı.

Eğer Galatasaray kalesinde Muslera olmasa, skor daha farklı ve tarihi olabilirdi. Eğer Muslera, Beşiktaş’ın kalecisi olsaydı, Beşiktaş şu an Avrupa kupalarında yoluna devam ediyordu.

CHEDJOU DAĞILDI
Yüksek beklentiler futbolcuları strese sokar. Ama dünkü maç bildik derbilerden farklı, çok hızlı ve tempolu başladı. Öyle derbi biliriz ki ilk yarım saatte korner görmediğimiz. Dün ilk 60 saniyede 2 kornere tanık olduğumuz süratte başladı maç.

Galatasaray’ın olmadığı bir ilk yarıydı, bir şutları vardı Burak’tan. Oysa Beşiktaş’ın ilk devrede Gomez’le 2, Sosa, İsmail ve Olcay’la Galatasaray kalesindeki 5 gol teşebbüssünden gol çıkaramamasının sebebi kaleci Muslera’ydı. Galatasaray geri 4’lüsüyle önündeki Selçuk-Chedjou ön libero hattını çok rahat giren, pas yapan ve pozisyon üreten Beşiktaş’ı Mustafa Denizli sadece izledi. Beşiktaş’ın sol beki İsmail, Galatasaray’ın Sabri ve Podolski’den oluşan ruhsuz sağ kanadını, zaman zaman Olcay, bazen de Quaresma ile iyice zorladı.

Denizli’nin yeni oyun planında Chedjou ve Selçuk yan yana olamaz. Kimin ne yapacağını kendileri de bilmiyor. Defansta rakibi bozma, kademe ve pas özellikleriyle göze çarpan Chedjou, bu bölgede dağılmış durumda.

GÜNEŞ ESERİ
Beşiktaş’ta görevini hakkıyla yapmayan hiçbir oyuncu yoktu, Galatasaray’da da yapan futbolcu. Mucize olmazsa şampiyonluk yarışında Beşiktaş ve Fenerbahçe kalacak. Bursaspor’dan sonra Beşiktaş’ta da yarattığı ekip ruhu, adalete dayalı görev taksimi ve futbolcular üstünde kurduğu saygı dolu otoriteyle Şenol Güneş büyük işler yapıyor. 

Hakem Mete Kalkavan, bu zorlu ve kritik derbideki performansıyla takdir topladı.

TOLGA VE GÜNAY
Lizbon’da 10 dakikada 3 gol yiyen Tolga, beynindeki psikolojik sorunları beline intikal ettirmesiyle dünkü maç kadrosunda yer almadı. Bence bir profesyonelin çok çabuk unutması ve baskıyı üstünden atması gereken tarihi bir maç öncesinde kaleyi Günay’a bıraktı. Bu sene ilk kez forma giyen Günay, kendi sahasını ortasına çıkıp yaptığı ıskayla, Beşiktaş ağlarına giden top eğer Kartal’a maçı kaybettirseydi bunun vebali Günay kadar Tolga’ya da ait olacaktı. Tolga’nın Muslera’ya bakması ve onun profesyonellik ve kişilik formatlarına uygun bir hayatın içinde olmaya özenmesi gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları