Hakan ÜNSAL

BREZİLYA 2014... Dünya kupaları tarihinde yerini özel olarak alacak.

Haberin Devamı

Çeyrek finaller bittiğinde, maçları statta ya da TV’den izleyenler futbol adına doyurucu bir Dünya Kupası seyretmenin hazzını yaşıyor. Bu Dünya Kupası’nı farklı kılan ne?
Farklılığı oluşturan öncelikli durumun, futbol toprakları olarak gördüğüm Brezilya’da yapılmış olmasının etkisi olduğunu düşünüyorum. Brezilya ve Brezilyalı oyuncuların futbol dünyasındaki yeri farklıdır. Futbolun çok sevildiği, müthiş yetenekli oyuncuların çıktığı, futbola estetiği, hücumu ve golü hatırlatan Brezilya’nın, oyuncular ve izleyenler üzerinde beklenti oluşturduğunu, bu beklentinin psikolojik etki ile sahaya yansıdığı kanaatindeyim.

İKİYE AYIRABİLİRİZ

Birincisi, güç dengesinin eşit olduğu, çok daha tempolu ve gollü geçen maçlar. Bu maçlar, her iki taraf ya kazanmaya mecbur yada kazanacağına çok inanan takımlar olduğunda güzel futbola sahne oldu. İspanya-Hollanda, Almanya-Portekiz, Kolombiya-Uruguay, Belçika-ABD gibi.
İkincisi, tek taraflı geçmesi beklenen ama futbolun beklentinin altında kaldığı maçlar. Bu maçları etkileyen, maçın önemi ve rakibin gücünü kabul etme ile defans yapmayı tercih etme oldu. Almanya-Cezayir, Arjantin-İsviçre, Brezilya-Şili, Hollanda-Meksika gibi.
Dikkat çeken başka konu ise, Brezilya’ya gelen takımların nerdeyse hepsinin formda bir hücum hattına sahip olması, ama diğer taraftan defansta sıkıntı yaşamaları. Bu durum da turnuvanın bol gollü geçmesinin sebeplerinden. Brezilya, Hollanda, Almanya, Kolombiya, Uruguay, Fransa ve Arjantin hücum gücü üst seviye takımlar.
Fakat bunların, defansif anlamda aynı güçte olduğunu söylemek zor. Fransa ve Hollanda defans açısından daha şanslı.

Haberin Devamı

UNUTULMAZ BİR KUPA

Heyecan dozajı giderek artan Brezilya’da favoriler yollarına devam ediyor. Kolombiya, Belçika ve Kosta Rika iyi oynayarak ve savaşarak çeyrek final yaptılarsa da bundan sonrası sürpriz olur. Almanya-Brezilya ile Hollanda-Arjantin yarı finali sonrası Hollanda-Brezilya finali. Scolari ve Löw, ne yapacağı belli olmayan ve takımlarının el freni hocası konumundalar. İkisinden biri doğruları bir fazla yaparsa final o takıma daha yakın olur.
Dünya Kupası, düzenlediği ülkeye yakışır maçlara sahne oluyor. Bundan sonrası da benzer geçecek ve unutulmaz bir Dünya Kupası hatıralarımızdaki yerini alacak.

Yazarın Tüm Yazıları