Eurosport'ta yaz keyfi: Wimbledon Tenis Turnuvası

Tenis sporunda zirve hangi turnuva dersem, heralde 10 kişiden en az 9’u Wimbledon Tenis Turnuvası diyecektir.

Haberin Devamı

Öyle ki 1960’dan beri dağıtılan, alanında dünyanın belki de en prestijli ödülü olan BBC Yılın Sporcusu ödülünü Tenis dalında yarışan sporcular tam 16 kere kazanmıştır. Bu 16 ödülü kazananların tamamı, aynı yıl Wimbledon’un Tek Erkekler ya da Tek Kadınlar kategorisinde altın madalyaya sahip isimleridir.

İsviçre’li Roger Federer, Muhammed Ali ve Usain Bolt ile beraber bu ödülü 3’er kez kazanarak zirvede yerini almıştır. Çim kortun efendisi, bir çok otorite tarafından tarihin en büyük raketi olarak kabul edilen 35’lik kurt Federer, bu sene yeni bir Wimbledon zaferi kazanırsa belki de 4.kez bu ödülü alarak, zirveye tek başına kurulabilir. Her ne kadar toprak kort performansını çime taşıyamasa da 31 yaşındaki Rafael Nadal, Federer ile aralarındaki 3 grand slamlık farkı kapatmaya gayret edecektir. Son iki Wimbledon şampiyonu Novak Djokovic ve 2013’teki şampiyonluğuyla 1936’dan sonra Britanya’ya Wimbledon tek erkeklerde ilk altın madalyayı kazandıran Andy Murray ve hatta Marin Cilic, Milos Raonic gibi isimlerin de şampiyonluk yarışı vereceği tek erkekler maçları yine turnuvanın zirvesi olacak.

Haberin Devamı

Petra Kvitova ve Karolina Pliskova’nın favori gösterildiği ama bu iki tenisçinin kazanamaması halinde 7-8 tane daha favori ismin ortaya çıkacağı kadınlar kategorisini de heyecanla takip edeceğiz.

Türkiye yayın haklarını 3 yıllığına Eurosport’un aldığı turnuva geçtiğimiz Pazartesi günü başladı ve benim bu yazıyı yazdığım ana kadar oynanan maçlarda turnuvanın majör favorilerinim tamamı yola devam ediyor.

Eurosportta yaz keyfi: Wimbledon Tenis Turnuvası

Wimbledon yazımızı şimdilik bir anekdotla bitirelim. 2001 Wimbledon Tenis Turnuvası Erkeklerde sürpriz sonuçlara sahne olmuş, Dünya 125 numarası, daha önce Grand Slam şampiyonluğu olmayan Goran Ivanisevic ile daha önce 2 kere Amerika Açık’ı kazanıp, bir önceki yıl final yapmasına rağmen Wimbledon’da şampiyonluğu olmayan Patrick Rafter finale kalmışlardır.

Haberin Devamı

Final maçından bir gün önce yaptığı basın toplantısında Goran Ivanisevic “Bu gece rüyama bir peri gelse ve bana dese ki, yarın şampiyon olacaksın ama bir daha tenis topuna asla vuramayacaksın, bunu hiç düşünmeden kabul ederdim” cümlesini kurar. Ertesi gün müthiş çekişmeli geçen ve 5.sete uzayan maçta, son seti 9-7 kazanan 30 yaşındaki Ivanisevic şampiyon olur ve gözyaşlarına hakim olamayarak kendisini çim korta bırakır. Kariyerinin ilk Grand Slam şampiyonluğu Ivanisevic’e aynı zamanda BBC Yılın Sporcusu ödülünü de getirecektir. (Ivanisevic’in şampiyonluk anını görmek isteyenler için link: http://www.dailymotion.com/video/x5sm21v)

Ivanisevic 2002 yılında omzundan geçirdiği sakatlık nedeniyle yıl boyunca sadece Avustralya Açık ve ATP Masters Miami turnuvasına katılır ikisinde de 2.turda elenir ve tenisi bırakır. Daha sonra tenise geri dönse de 2003’de sadece Indian Wells’e katılıp ilk turda elenir, 2004 yılında katıldığı ATP Turnuvalarında Monte Carlo ve Roma’da ilk turda, Miami’de 2.turda elenir.

Haberin Devamı

Kendisini en iyi hissettiği yer olan Wimbledon’a sıra gelir. Şampiyon olduktan sonra arka arkaya 2 yıl sakatlık nedeniyle mahrum kaldığı kariyerinin zirvesini gördüğü, kendisini ait hissettiği yere geri dönmüştür. ATP turnuvalarını pek önemsememiş, bu turnuvaya hazırlık olarak görmüştür fakat bu kez Wimbledon’un yeşil çimlerinde işler istediği gibi gitmez, çimler daha bozulmadan 3.turda Hewitt’e kaybeder ve tenis kariyerini sonlandırır.

O gece Ivanisevic’in rüyasına bir peri girmiş midir bilemeyiz ama her ne kadar tenis topuna vurabilse de, 2001 Wimbledon şampiyonluğundan sonra, dişe dokunur bir galibiyet bile alamamıştır Goran Ivanisevic ama o tek grand slam zaferi bile onu efsane yapmıştır.

Haberin Devamı

Wimbledon Tenis Turnuvasını seyretmek isteyenler için, diğer Grand Slamler ile beraber Türkiye yayın haklarının, 3 yıl boyunca Eurosport’ta olduğunu hatırlatmak isterim.

FRANSA BİSİKLET TURU

Tenisin zirve noktasının Wimbledon olduğu ne kadar tartışmasız ise, Bisiklet sporunda da zirve Fransa Bisiklet Turudur. 1-23 Temmuz tarihleri arası 2si zamana karşı olmak üzere, 21 etaptan oluşan turda, bisikletçiler 3540 km yol kat edecekler.

Eurosportta yaz keyfi: Wimbledon Tenis Turnuvası

Fransız sınırlarını da aşan Belçika’nın Liege şehrinden başlamasına alışık olduğumuz tur, bu yıl tura dahil edilen Almanya’nın Düsseldorf şehrinden başladı. Liege ve Verviers şehirlerini geçilerek, 212,5 km’lik 3.etap sonunda Fransa’nın kuzeydoğusundaki Longwy şehrinden ülke sınırlarına girildi. Lüksemburg sınırındaki Mondorf Les-Bains’ten başlayan 4.etapla beraber Fransa’nın Kuzeydoğusundan güneye inilmeye başlandı, turun ilk dağ etabı olan 9.etapla beraber Chambery’e ulaşılacak, buradan uçakla Dordogne’ye geçilecek ve bir günlük aradan sonra, 2si dağ etabı olmak üzere 6 etapta Fransa’nın güneybatısını gezeceğiz. Le Puy en Valley’de 1 günlük 2.dinlenme gününden sonra ise 2si dağ etabı olmak üzere, 4 etapla Fransa’nın güneydoğusunda pedal sallayarak bisikletçiler Salon de Provence’e ulaşacaklar. Buradan karayoluyla Marsilya’ya geçilecek, Marsilya’daki 22.5 km’lik zamana karşı etabının ardından, uçakla aynı gün Montegron’a geçilecek ve 103 km’lik Montegron – Paris sprint etabıyla 3500 km’yi aşan bu tur sona erecek.

Haberin Devamı

Fransa Bisiklet Turunda tüm etapları Eurosport’tan canlı olarak izlemeye devam edeceğiz. Caner Eler ve Sarper Günal’ın eşsiz anlatımlarıyla, vahaya dönmüş spor coğrafyamızı renklendirdikleri; genel kültür, coğrafya, tarih, siyaset, ekipman, sporcu sağlığı üzerine donanımlarını yansıttıkları keyifli anlatımlarının, coğrafi güzelliklerle harmanlandığı dünyanın en prestijli turunu seyrederken, yıllardır Nisan ayında seyretmeye alıştığımız, bu yıl gerekli anlaşmaların yapılamaması nedeniyle kısaltılıp Ekim ayına kalan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun da daha da büyümesini beklerken, bu hale getirilmesine sitemlerimi dile getirmek istiyorum.

UEFA 19 YAŞ ALTI AVRUPA ŞAMPİYONASI

Bu sıcak günlerde futbolda da alt yaş turnuvaları devam ediyor. U17 ve U21 Avrupa Şampiyonaları, U20 Dünya Şampiyonasından sonra, sıra U19 Avrupa Şampiyonasında.

Gürcistan’ın ev sahipliği yaptığı turnuvaya 8 ülke katılıyor. (A Grubu: Gürcistan, Portekiz, İsveç, Çekya B Grubu: Almanya, İngiltere, Hollanda, Bulgaristan) Gruplarda 2.maçlar oynanırken, Hollanda sansasyonel Almanya galibiyeti, Portekiz de her ne kadar Gürcistan ile yapılan maçı tartışmalı bir penaltıyla kazanmış olsa da, 2 maçta elde ettiği 6 puanla grup liderliği için avantaj sağlamış durumda.

Yıllar önce alt yaş gruplarındaki başarılarımızı, A Milli Takım seviyesine taşıyamadığımız için eleştirdiğimiz futbol sistemimiz, artık U17’deki başarılarımızı, U21 ve U19 seviyesine de uzun yıllardır taşıyamıyor, bu tablonun bir an evvel değişmesi umuduyla bu haftaki yazımı sonlandırıyorum.

19 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası maçları da Eurosport’tan canlı olarak yayınlanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları