ZEKİ KIVANÇ: “DÜNYA DEĞİŞİYOR”
Üniversite öğrencilerinin yoğun katılım gösterdiği panelde ilk sözü Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç aldı. Başkan Kıvanç, “Dünya, baş döndürücü bir hızla değişiyor ve bu değişim, yaşamımızın her alanını etkiliyor. Günümüzde sahip olduğumuz bilgiler ve yetkinlikler, yarın karşılaşacağımız sorunlar veya fırsatlar karşısında yetersiz kalabilir. Teknolojinin gelişimi, bilimsel buluşlar ve dijital dönüşüm, iş dünyasından sosyal yaşama kadar her şeyi dönüştürüyor. Bu dönüşümde başarılı olabilmenin yolu ise yalnızca mevcut bilgileri edinmekten değil, sürekli öğrenmekten, değişime açık olmaktan ve yeniliği kucaklamaktan geçiyor. Bugün okul sıralarında öğrendiğiniz her bilgi, size bir temel sunar; ancak unutmayın ki asıl önemli olan bu temelin üzerine inşa edeceklerinizdir. Bilginizi teori ile sınırlı bırakmak yerine, onu pratiğe dökmeyi öğrenin. Hayatta karşılaştığınız zorlukları çözmek için düşünün, araştırın, soru sorun ve çareler üretin. Teknoloji, inovasyon ve yaratıcı düşünme gücünüzle, en karmaşık sorunlara bile çözümler bulabileceğinizi unutmayın. Değişimden korkmayın, aksine değişimi bir fırsat olarak görün.
Çünkü bu çağda fark yaratabilen bireyler, değişime ayak uydurabilenler, hatta onu yönlendirebilenlerdir. Dünyanın ihtiyaç duyduğu yenilikler, gençlerin enerjisi ve yaratıcı fikirleriyle hayat buluyor. Sizler; bilgiye, teknolojiye ve bilimin ışığına güvenerek büyük hayaller kurabilir, bu hayalleri gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Büyük düşünün, cesur olun ve hata yapmaktan korkmayın. Unutmayın, başarısızlıklar bile birer öğrenme fırsatıdır. Her yeni denemeniz, sizi hedeflerinize bir adım daha yaklaştıracaktır. Yeter ki kendinizi geliştirmeye, hayat boyu öğrenmeye ve yenilikçi düşünmeye devam edin. Gelecek, bugün attığınız adımlarda ve ortaya koyacağınız çalışmalarda gizlidir. Sizlerden beklentimiz; bilginin peşinde koşan, onu üreten ve uygulayabilen bireyler olmanızdır.” dedi.
ŞAHİN BİLGİÇ: “MERAKLI BİREYLER OLMANIZ LAZIM”
Dünya’nın hızla değiştiğini, bu değişimin tarım ve gıda sektörünü tam anlamıyla dönüştürdüğünü söyleyen Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, “Artık tarım denildiğinde aklımıza sadece traktör, çapa veya geleneksel yöntemler gelmiyor. Drone'lar, yapay zeka destekli sulama sistemleri, iklim sensörleri ve dijital çiftlik yönetim sistemleri gibi teknolojiler artık sektörün yeni normali haline geldi. Akıllı seracılık, dikey tarım, hassas tarım uygulamaları gibi kavramlar; tarımın geleceğini şekillendirirken, gıda güvenliği ve izlenebilirlik için blockchain teknolojileri gibi yenilikçi çözümler devreye giriyor. Örneğin; alternatif protein kaynaklarının laboratuvar ortamında üretilmesi, tarımsal ürünlerin en verimli şekilde tüketiciye ulaştırılmasına olanak sağlıyor.
Sizlerden beklentilerimizi şu dört başlıkta özetleyebilirim: 1. Teknoloji Okuryazarlığı; Hangi bölümden mezun olursanız olun, dijital dönüşüme ayak uydurabilmelisiniz. Örneğin; Ziraat mühendisliği okuyorsanız kodlama öğrenin, gıda mühendisliği okuyorsanız veri analitiği konusunda kendinizi geliştirin. Bugünün dünyasında veri, geleceğin ise yapay zeka ile entegre çözümler üzerine kurulu olduğunu unutmayın. 2. Sürdürülebilirlik; İklim krizi, su kıtlığı ve biyoçeşitlilik kaybı gibi küresel sorunlara çözüm üretebilen profesyonellere ihtiyacımız var. Yeşil enerji, karbon ayak izi azaltımı ve döngüsel ekonomi gibi konularda bilgi sahibi olmalı ve bu bilgileri projelere dönüştürmelisiniz. 3. Disiplinler Arası Çalışma; Artık bir tarım şirketinde yazılımcılar, bir gıda firmasında veri bilimciler çalışıyor. Farklı uzmanlık alanlarıyla iş birliği yapabilmeniz çok önemli. Tarımda yapay zeka çözümleri geliştiren yazılımcılar ya da gıda üretiminde otomasyon sistemleri yöneten mühendislerle aynı projelerde çalışmaya hazır olmalısınız. 4. Sürekli Öğrenme ve Adaptasyon; Sektörümüz o kadar hızlı değişiyor ki, bugün öğrendiğiniz bir teknoloji yarın güncelliğini yitirebiliyor. Meraklı ve öğrenmeye açık bireyler olmanız, sizi her zaman bir adım öne taşıyacaktır.” dedi.
BAKAN BOLAT DA KATILDI
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Törenine Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, OSB Başkanı Cengiz Şimşek, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTB Başkanı Mehmet Akıncı ile çok sayıda STK başkanıyla sanayici ve ihracatçı katıldı. İhracatın Yıldızları ödül töreninde, 2023 yılında en fazla ihracat yapan GAİB üyesi 100 firmaya ödül verildi.
ALTUNKAYA’NIN ÖDÜLLERİ BAKAN TARAFINDAN VERİLDİ
Düzenlenen törende Altunkaya Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Lidersan Sağlık ve Gıda Ürünleri A.Ş.’ni ödülünü İrfan Altunkaya, Altunkaya İnşaat Nakliye ve Gıda A.Ş’nin ödülünü Altunkaya Yönetim Kurulu Üyesi Mazhar Altunkaya Ticaret Bakanı Ömer Bolat, GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu ile Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz’dan aldılar.
EKONOMİYE KATKIYA DEVAM
Tören sonrası bir değerlendirme yapan Altunkaya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya bünyelerinde faaliyet gösteren firmalarının ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam edeceğini, 2025 yılının daha verimli geçeceğine inandıklarını dile getirerek ödül töreninde emeği geçenlere teşekkür etti.
AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin’in ev sahipliğinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) hizmet binasında gerçekleştirilen AHKİB Ödül Töreni’ne Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Serttaş, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Nüvit Gündemir, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, AKİB’e bağlı ihracatçı birliklerin başkanları ve Türkiye genelinden çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
REKOR KIRILDI
Törenin açılış konuşmasını yapan AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümünün kutlandığı 2023’te ülke ihracatının 255,8 milyar dolar değerle rekor kırdığını, bu dönemde hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 19,2 milyar dolar değere ulaştığını, AHKİB olarak 354 milyon dolar dış satıma imza attıklarını belirtti. Başkan Gürkan Tekin, küresel ticarette talep daralmalarının, döviz kuru ve enflasyon dengesizliklerinin, deprem felaketlerinin ve jeopolitik gerilimlerin damga vurduğu 2023 yılında elde edilen başarılarda emeği geçen AHKİB üyesi ihracatçıları ve tüm sektör paydaşlarını tebrik etti.
DEVLET DESTEĞİ ŞART
Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün taleplerini ve beklentilerini dile getiren Başkan Gürkan Tekin, “Uluslararası pazarlarda rekabetçiliğimizin zayıfladığı iki yıllık sürecin en zorlu aşamasından geçiyoruz. Sürdürülebilir üretime devam edebilmemiz için Eximbank ve KGF kaynaklarından uygun faizli, uzun dönemli devlet desteklerine ihtiyaç duymaktayız. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüzün geleceğinin çevre dostu, katma değerli üretim ve markalaşmadan geçtiğine inanıyoruz. Bu çerçevede sektörümüzün çeşitli alanlarda devlet desteklerine ve teşviklere ihtiyaç duyduğunu sıkça dile getiriyoruz. Çünkü geldiğimiz noktada katma değerli üretim olmadan rekabet şansımız kalmamıştır. Sektörümüzün yaşadığı krizden çıkmak için yeşil dönüşüm kriterlerine uyumlu, yenilikçi ve katma değerli ürünlere odaklanmamız şarttır. Bunun için AR-GE, tasarım ve teknolojik yatırımlara öncelik verilmelidir. Dijital dönüşüm, üretimde verimlilik ve tedarik zincirinde şeffaflık için sektörümüze özel teknoloji teşviklerinin sağlanması gerekmektedir. Sermayesi eriyen sektörümüzün bunu başarabilmesi ancak hükümetimizin destekleri ile mümkündür. Yakın zamanda sağlanacağını ümit ettiğimiz devlet destekleriyle yüksek katma değerli üretime geçiş sürecimiz hızlanacak, uluslararası pazarlarda rekabetçiliğimizi geri kazanmamız ve ülkemize daha fazla döviz kazandırmamızın yolları açılacaktır.” diye konuştu.
AOSB Bölge Müdürlüğü'nün girişimcilere ve akademisyenlere projelerini çalışıp, sanayicilere sunabilecekleri ortam hazırlayan AOSB Küp Girişimcilik Merkezi (Kuluçka Merkezi) yeni fikirlere ev sahipliği yapmaya devam edecek.
Üniversite-sanayi iş birliğinin gücüne inanan AOSB Bölge Müdürlüğü tarafından AOSB Ticaret Merkezinde 1000 metrekarelik alanda kurulan Küp Girişimcilik Merkezi, iş fikirlerinin akademik bilgi birikimiyle bütünleşmesini sağlayarak, katma değerli projelerin ortaya çıkmasına imkan sunuyor. Bu kapsamda, AOSB Küp Girişimcilik Merkezi’nde, Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) bünyesinde Kuluçka merkezi kurulacak.
Kurulacak merkeze ilişkin Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesindeki imza töreni; Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Akıllı ve Prof. Dr. Ömer Korkut, Çukurova Üniversitesi Genel Sekreteri Kürşad Birinci, Teknokent Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Tunç Tüken ve AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar’ın katılımları ile gerçekleşti.
Protokol kapsamında, AOSB Küp Girişimcilik Merkezinde bulunan ofis ve demirbaşların kullanımını, mülkiyeti AOSB’de kalmak üzere Çukurova Teknokent’e tahsis edilecek. Merkez, teknolojik yenilik alanlarında ARGE, tasarım, sistem entegrasyonu, diş ticaret, sertifikasyon gibi rekabet güçlendirme faaliyetleri kapsamında ulusal ve uluslararası fon programlarına yönelik proje geliştirme ve yürütme konularında ortak çalışmalar yürütecek.AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, protokolün kent ekonomisine hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunarak, “Bu merkezde, bölgemizde faaliyet gösteren firmaların ve Çukurova Teknokent’te faaliyet gösteren kuluçka firmalarının ulusal ve uluslararası teşviklerden daha fazla faydalanmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu iş birliğinin bölgemiz ekonomisinin gelişimine katkı sunacağına inanıyoruz” dedi.Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ise yapılan iş birliğinin üniversitenin bilgi gücünün sanayiye aktarımı konusunda büyük önem taşıdığını belirterek, hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.
REKORLAR ŞEHRİ
Düzenlenen lansmanda 6. Uluslararası Mersin Maratonu’na ilişkin bilgiler vererek konuşmasına başlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bu yılki maratonumuzun mottosu; ‘Rekorlar Şehrinde, Rekorlara Koşuyoruz’. Bildiğiniz gibi Mersin’i her alanda rekorlar şehri yapma gayreti içerisindeyiz. Sadece spor branşlarına değil, hayata ve kent yaşamına dair ne varsa her alanda Mersin’i en yüksek noktalara getirmeye çalışıyoruz” dedi.
“MERSİN MARATONU TÜRKİYE’DE BİRİNCİ”
Dünya Atletizm Birliği tarafından Mersin Maratonu’nun ‘Elite Label’ kategorisine alındığını da hatırlatan Başkan Seçer, “2023 yılında dünyada koşulan 182 maraton arasında Mersin Maratonu organizasyon başarısı olarak 46. sırada yer aldı. Bunu övünerek söylememiz lazım. Türkiye’de de koşulan 3 maraton içerisinde organizasyon başarısı olarak birinci sırada Mersin Maratonu yer alıyor. Bu Mersinimiz açısından bir gurur tablosu. Mersin’imize yaraşır işler yapma gayreti içerisinde olduğumuzu gösteren en önemli göstergelerden bir tanesi olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.
BİNLERCE SPORCU KAYIT YAPTIRDI
Maratonda 3 ayrı kategoride koşulacağını kaydeden Seçer, 42K, 10K ve 3K Halk Koşusu’nun gerçekleştirileceğini kaydetti. Tüm yarışların başlangıç noktasının Özgecan Aslan Barış Meydanı olacağını ifade eden Seçer, Halk Koşusu için kayıtların 15 Aralık’a kadar devam ettiğini ve kayıtların ‘mbbspor.org’ üzerinden yapılabildiğini belirterek “En yüksek seviyede katılım bekliyoruz” dedi. Türkiye’nin yanı sıra 26 ülkeden 398 sporcunun 42K kategorisine başvuru yaptığını söyleyen Seçer, 10K için ise bin 654 sporcunun başvurduğunu ve 87’sinin yabancı sporcu olduğunu belirtti.
MARATONA DAVET
Vatandaşları, Uluslararası Mersin Maratonu’na katılmaya davet eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, “Sporu ve hareketi seven, sporun kardeşlik, barış, birlik ve beraberlik aracı olduğunu düşünen herkes orada olacak. Spor sadece ruhen ve bedenen gelişimi sağlamıyor; sosyalliği, toplumsal barışı ve bir arada olma kültürünü de geliştiriyor” dedi.
Sheraton Oteli’nde düzenlenen Güney Eğitim Vakfı’nın bu anlamlı gecesine Adana Büyükşehir Belediyesi katkı sunarken; Büyük Usta Şalgam ve STD Transformatör Ana Sponsorluğunu üstlendi.
Yönetim Kurulu Başkanı Semih Karademir'in konuşması ile başlayan gece sponsorlara plaketleri verilerek devam etti. Gecenin akışını ise eşsiz sunumuyla Yeliz Arman Doğramacılar gerçekleştirdi.
PAVEY’E ÖDÜL
Her yıl bir kişinin layık görüldüğü 'Güney’in İncisi' Ödülü bu yıl Birleşmiş Milletler Diplomatı, Şafak PAVEY’in oldu. Pavey’in ödülünü Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Semih Karademir birlikte sundu.
Ünlü sanatçı Melek Mosso muhteşem sesiyle geceye renk kattı, davetlileri coşturdu.
Gecenin sonuna doğru Yusuf Emrah GERGİN - Emrah Efe ASLANER sahne alarak, akustik performanslarıyla mükemmel bir kapanış yaptı. Baloya katılarak eğitime destek veren tüm gönüllülere teşekkür edildi.
KATILANLAR
TİM Sektörler Konseyi Üyesi ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, TİM Yönetim Kurulu Üyesi Melisa Tokgöz Mutlu, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, İSHİB Yönetim Kurulu Üyesi Nerdin Alp, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Faik Üçer ve Genel Sekreteri Ahmet Ergün ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı ziyaret ederek, kanatlı sektöründeki sorunların çözümüne ilişkin görüş alışverişinde bulundu.
İHRAÇ EDİLECEK
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2009 yılından bu yana Avrupa Birliği’ne (AB) taze ve ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapılabilmesi için yoğun çalışmalar yürüttüklerini, kanatlı eti işleme tesislerinden 8'inin Avrupa Birliği'ne (AB) ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabileceğini, bunun AB tarafından onaylandığını açıkladı. Yumaklı, “Özellikle Avrupa Birliği ile geçen yıldan bu yana kanatlı eti ihracatıyla ilgili çok yoğun görüşmelerimiz vardı. Bu yoğun çalışmalarımız sonuç verdi. Özellikle kanatlı eti işleme tesislerinden 8'i Avrupa Birliği'ne ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabilecek, Avrupa Birliği tarafından onaylandı.” dedi.
AB yetkililerinden gelen resmi bir mektuba göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun görülen kesimhanelerin, AB’nin TRACES NT sistemine kaydedilme prosedürü 15 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek. Yumaklı, Türkiye’nin kanatlı eti sektöründeki ihracat potansiyelini artırmayı hedeflediklerini belirterek, bakanlığın ürünlerin ihraç edildiği ülke sayısını artırmaya yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
SEKTÖRE İVME KAZANDIRACAK
Ülkemizin kanatlı eti sektöründeki ihracat potansiyelini artırmak istediklerini açıklayan TİM Sektörler Konseyi Üyesi ve ASHİB Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, Avrupa Birliği’nin ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatına izin vererek Türkiye’nin bu sektördeki çalışmalarının ivmelenmesinin önünü açtığını belirterek, bu süreci başından itibaren takip edip çözüme kavuşturulmasını sağlayan Bakan Yumaklı’ya desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Türkiye’nin su ürünleri ve hayvansal gıda kapasitesinin artırılmasına ve ihracat pazarlarında daha aktif rol almasına katkı sunmak istediklerini kaydeden Ali Can Yamanyılmaz, sektörde yaşanan sorunların aşılması kapsamında, özellikle kanatlı sektöründe artan talebi karşılamak istediklerini, bunun için de IPARD desteği sağlanmasını, ayrıca yabancı menşeli konserve tavuk ürünlerinin Türk Gıda Kodeksi kapsamına alınarak haksız rekabetin önlenmesini istedi.
Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası örgütü olan Türk İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED), Diyarbakır’da gerçekleştirdiği ‘20. Yıl Zirvesi’ne yüksek katılımdan duyduğu memnuniyeti ifade eden Hüseyin Kış, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez başta olmak üzere zirvenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
KATILIM YÜKSEK OLDU
‘Küresel Riskler ve Yerel Çözümler’ ana temasıyla gerçekleştirilen zirveye, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez’le birlikte iş dünyasının önde gelen temsilcileri, kamu ve yerel yönetim temsilcileri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, düşünce liderleri, fikir insanları ve gazetecilerin katıldığını kaydeden Kış, “TÜRKONFED’in temellerinin atıldığı bir kent olan Diyarbakır’da gerçekleştirilen zirve hem bölgenin hem de ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmelerine ışık tutan, çözüm önerileri sunan bir yapıyla gerçekleşti. Diyarbakır halkının misafirperverliğine ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi.
“HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”
Zirve kapsamında özellikle Türkiye’nin yüzde 99’unu oluşturan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler’in (KOBİ) finansmana erişiminde çektiği zorlukların dile getirildiğin ve bu yöndeki çözümün Türkiye ekonomisinin önünü açacağını belirten Hüseyin Kış, “Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir ve kalıcı bir iyileşme ve kalkınma için merkezi idare başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri ve iş dünyası üzerine düşen görevi yerine getirmek durumundadır” diye konuştu.
TEŞEKKÜR ETTİ