Güncelleme Tarihi:
Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Eğitim Uzmanı Marif Bekiroğlu, yaptığı açıklamada, "Veliler, bu tür yaz okullarında mutlaka bizim tarafımızdan verilen İl Spor Merkezi Açılış İzin Belgesi'ni sorsunlar" dedi. Belediyeler de dahil olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların, özel okul ve işletmelerin, devlet okullarının yaz okulu açmak için İl Spor Müdürlüğü'nün onayını almak zorunda olduklarını kaydeden Bekiroğlu, "Ankara'da şimdilik onay alabilen sadece 10 yaz okulu var ve 10-15 kadar okul da sırada bekliyor. Hepsini tek tek denetliyoruz" diye konuştu.
Yaz spor okullarında dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar olduğunun altını çizen Bekiroğlu, şöyle devam etti:
"Yaz okulunun yapılacağı tesisin yeterlilik ve uygunluğunu, temizlik ve bakımının yapılıp yapılmadığını, tesiste doktor ve ilk yardım olanaklarının olup olmadığını, eğitim kadrosunun gerekli yeterlilikte olup olmadığını denetliyoruz. Daha bunun gibi birçok kriterimiz var. Havalandırmadan tutun, yangın ve doğal afetlere karşı gerekli cihazların bulunup bulunmadığına kadar kontrol ediyoruz. Aileler, bu işi kar amaçlı yapan, ücretleri çifter çifter alıp çocukların sağlığını hiçe sayan işletmelere karşı çok dikkatli olmalılar. Bunun da en iyi yolu bizim verdiğimiz belgeyi istemeleridir. Çocuklarınızı sadece ticari amaçlı açılan, eğitimcisi, uzmanı, doktoru, tesisi belli olmayan okullara kesinlikle göndermeyin."
"Şikayetleri değerlendiriyoruz"
Gerekli koşulların sağlanmadığı yaz okullarında çocukların sağlığının tehlikeye atıldığını ve bu tür yerlerin geri dönüşü olmayan, istenmeyen olaylara zemin hazırladığını ifade eden Bekiroğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Çocuklarımızın sağlığı her şeyden önemli. Amacımız çocuklarımızın eğlenerek spor yapmaları, sağlıklarından olmaları değil. Ayrıca hayati risklerin yanında çocuğun, yaptığı spor branşını yanlış tekniklerle öğrenmesi gibi durumlar da söz konusu olabiliyor. Bu da çocuğun ileriki spor yaşamını olumsuz etkileyebiliyor."
Ailelerin şikayetlerini mutlaka değerlendirdiklerini belirten Bekiroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Herhangi bir kurs hakkında şüphesi olanlar, yanlış bir duruma tanık olanlar mutlaka bize başvursun ve şikayet dilekçesi doldursun. Biz bu gibi durumlarda hemen denetlemeye gidiyoruz ve gerekli işlemleri yapıyoruz. İl Spor Müdürlüğü olarak kentin neresinde, nasıl bir kurs açılmış, bunların tamamını bilmemiz mümkün değil. Bu nedenle ailelere büyük rol düşüyor. Bilinçli ve dikkatli olsunlar."
Çocuklar bu yaz spora doyacak
Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün düzenlediği yaz spor okullarında bu yıl 20 branşın 19'undan ücret alınmayacak. Spor İl Müdürlüğü tarafından her yıl organize edilen ve 6-18 yaş arası isteyen herkesin katılabileceği yaz okulları, sınırsız katılımcı sayısıyla başkentteki her çocuğa spor yapma imkanı sağlayacak. Spor İl Müdürlüğü Spor Eğitim Uzmanı Maruf Bekiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ilk kez 19 branştan ücret alınmayacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Yüzme dışındaki branşlara katılım ücretsiz. Yüzme, maliyeti yüksek ve katılımın çok fazla olduğu bir branş. Bu nedenle ücretsiz yapamadık. Ayrıca yüzmede devamlılık esastır. Genellikle ücret ödeyerek gelinen kurslarda daha çok devamlılık sağlanıyor. Yüzme ücretli olsa da ücretler son derece uygun tutulduğu için bütçeleri zorlamayacağını düşünüyorum."
Yüzme branşına her yıl yaklaşık 800 civarında katılım olduğunu ifade eden Bekiroğlu, tesis ve antrenör sıkıntıları olmadığını, bu nedenle de katılıma sınır koymadıklarını kaydetti. Yüzün üzerinde antrenörlerinin bulunduğunu belirten Bekiroğlu, şöyle devam etti:
"Ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yaptığımız anlaşma gereği Bakanlığa bağlı yetiştirme yurtlarında kalan çocuklar da yaz okulundan faydalanacak. Yüzme, atletizm, basketbol, okçuluk, tenis ve judo branşlarında bedensel engelli çocuklarımıza da hizmet veriyoruz. Yaz okullarına gelen çocuklar koca bir yaz dönemini boş geçirmemiş oluyor ve böylece kötü gereksiz alışkanlıklardan uzak kalıyor. Hem spor yaparak zinde kalıyorlar, hem de belki de hiç bilmedikleri spor branşlarını öğreniyorlar."
Branşlar
Temmuz ve ağustos olmak üzere iki dönem halinde yapılacak yaz okullarında yüzme (6-16 yaş kız-erkek, 17 yaş ve üstü kız-erkek), cimnastik (6-8 yaş kız-erkek), tenis (8-16 yaş kız-erkek), futbol (9-16 yaş erkek), basketbol (9-16 yaş kız-erkek), voleybol (8-16 yaş kız-erkek), hentbol (9-16 yaş kız-erkek), tekvando (7-16 yaş kız-erkek), atıcılık (12-18 yaş kız-erkek), atletizm (9-16 yaş kız-erkek), masa tenisi (7-16 yaş kız-erkek), badminton (8-16 yaş kız-erkek), boks (10-16 yaş kız-erkek), güreş (11-16 yaş kız-erkek), halter (11-16 yaş kız-erkek), okçuluk (9-16 yaş kız-erkek), judo (8-15 yaş kız-erkek), eskrim (8-16 yaş kız-erkek), tekerlekli kayak (8-16 yaş kız-erkek) ve karate (8-16 yaş kız-erkek) branşları yer alıyor.
Tesisler
Yaz okullarında 19 Mayıs Ziya Ozan ve Anıttepe 100. Yıl Yüzme Havuzları, 19 Mayıs Cemal Alpman Cimnastik Salonu, 19 Mayıs Yıldırak Daş Eskrim ve Tenis Kortu, 19 Mayıs Dış Sahalar ve Anıttepe Futbol Sahası, İsmet Iraz Tekvando Salonu, 19 Mayıs Havalı Atış Poligonu, Naili Moran Atletizm Sahası, Şefik Tetik Boks Salonu, Arif Nusret Say Halter Salonu, Cebeci Judo Eğitim Salonu ile ASKİ Altındağ, Batıkent, Cebeci Yaşar Sevim, Mamak, Sincan, Pursaklar, Yaşar Doğu, Gölbaşı spor salonları kullanılacak.
Kursiyerlerden, sadece yüzme branşında olmak üzere, 6-16 yaş grubunda aylık 70 lira, 17 yaş ve üstünde ise aylık 100 lira ücret alınacak. İl Spor Müdürlüğü'nde, çocuğun velisinin yaptırabileceği kayıt sırasında ayrıca aile hekimliği, doktor ya da bir sağlık kuruluşundan alınan muayene raporu da isteniyor.