Yaz geldi, güneş alerjisine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Yaz geldi, güneş alerjisine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2006 00:00

Yaz aylarında özellikle de tatilde birçok insan günlerini açık havada geçirir. Sıcak olduğu için de genelde şort ve kısa kollu bluzlar tercih edilir. Fakat güneşe çıkan kimi insanların ciltlerinde, kaşıntıyla birlikte kabarcıklar oluşur.

Bu durumda güneş alerjisinden söz edilir. Güneş alerjisinin arkasında genelde üç hastalık gizlidir: 1- Polimorfik ışık dermatozu 2- Mayorka aknesi 3- Fotoalerjik reaksiyon. Eminiz bunların hiçbiri sizin için bir anlam ifade etmiyor. Gelin sırasıyla ne olduklarını öğrenelim.

Polimorfik ışık dermatozu daha çok kış aylarında kapalı kalan dolayısıyla da güneş ışığını alışık olmayan göğüs dekoltesinde, omuzlarda ve boyunda, kaşıntılı kızarıklıklar, kabartılar veya sivilce benzeri oluşumlarla kendini belli eder. Polimorfik ışık dermatozu güneşteki UVA ışınlarına bağlı olarak gelişir. Cilt güneşe alıştıktan sonra yaklaşık üç hafta içinde kendi kendine yok olur. Ama çok ağır durumlarda doktora görünmek gerek.

Akne nedir?

Mayorka aknesinin gelişimi biraz daha karışık. Akne, güneş ışınlarının, güneş kremi ya da benzer koruyucular içindeki maddelerle reaksiyon göstermesiyle meydana gelmekte. Cildin üzerinde minik sert kabarcıklar oluşur. Bu güneş alerjisi türü, güneş kremlerinin iyileştirilmesi sayesinde artık iyice azaldı.

Güneş alerjisinin üçüncü türü fotoalerjik reaksiyondur. Kimyasal maddelerin birçoğu güneş ışınlarıyla reaksiyon göstererek indirgeme ürünleri oluştururlar. Bunlar ise fotoalerjik reaksiyon olarak tanımlanan alerjiye ya da lekelenmelere yol açarlar. Bu maddeler arasında mesela belli başlı ilaçlar yer alır. Fakat kereviz, turunçgiller ya da tavşancıl otuna (yandaki resimdeki bitki) dokunmak ya da belli başlı kozmetik ürünler de fotoalerjik reaksiyona neden olabilirler. Özellikle de tavşancıl otuyla temas ciddi reaksiyonlara yol açabilir, bu durumda doktora görünmek iyi olur.

Eğer güneş cildinizde sorunlar yaratıyorsa iyi bir güneş kremi sürmeniz gerekir. Tabii çok uzun süre güneşte kalmamaya da dikkat etmelisiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!