Yasaklara aldıran yok!

Güncelleme Tarihi:

Yasaklara aldıran yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 1998 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

Her yıl Orman Bakanlığı, kara avcılığının açılış ve kapanış günlerini ilan eder, avcılar da bu kararlara aynen uyup, silahlarını yağlayıp duvara asar. Tarım Bakanlığı da denizlerimizdeki profesyonel balıkçılık ile iç sulardaki amatör (sportif) balıkçılığın kurallarını belirleyip, Su Ürünleri Sirküleri adı altında yayınlar. Amatör balıkçılar da kurallara bağlı bir biçimde, açılış günlerini heyecanla beklerler. Avcılığın karada olsun ya da denizde, amatör ruh ve spor disiplini ile yapılanına her zaman saygı duyarım.

TROLLER CİRİT ATIYOR

Profesyonel deniz balıkçığında durum farklı, rezalet diz boyu! Yasaklara aldırmaksızın trol ve gırgır tekneleri denizlerimizde cirit atıyor, yüksek voltajlı jenaratörlerle donanmış irili ufaklı tekneler kıyı sularımızı bayram yeri gibi aydınlatıp, balıkları ağlara dolduruyor. Avlanmak yasakmış, balıkların yumurta dökme zamanıymış, kimin ne umurunda! Tek korkuları Sahil Güvenlik Teşkilatı. Onlar da hangi göreve koşturacaklarını bilemiyorlar, düşmana mı, kaçakçıya mı, deniz trafiğine mi? Akşama kadar turlayıp yorgun argın limana bağlanıyorlar. İşte kaçak balıkçılık da bundan sonra başlıyor!

YEŞİL IŞIK YAKILIYOR

Güvenlik botu demir alıp açılana kadar balıkçılar da sabahın köründe ağları toparlayıp malı götürüyor! Benim bildiğim, Akdeniz'de yasaklama 1 Mayıs olarak ilan edilmişken; Tarım Bakanı Sayın Mustafa Taşar'ın re'sen bir aylık uzatmasıyla, 1 Haziran tarihine ertelenmesi; bu da yetmiyormuş gibi 1 Ağustos'a kadar uzatılmasına da yeşil ışık yakması turistik tesislere yapılan bir kıyak olarak yorumlanıyor!

Marmaris'ten, Antalya'ya kadar olan sahil şeridindeki bütün balık halleri açık, tezgahlarda her cins ve boyda her keseye uygun balık satılıyor! Nasıl yasaklamaymış bu? Kontrollerden sorumlu il ve ilçe Tarım Müdürleri niçin görevlerini yapmıyor? Satılan balıkların taze mi yoksa buzhane malı mı olduklarını şayet anlamak işlerine gelmiyorsa, ceza kesmeye de elleri varmıyorsa! Bu iştahlı tüketimin sonu nereye varacak bilinmiyor. Bir Balıkçılık Müsteşarlığı veya Genel Müdürlüğü'nün kurulması acilen gerekiyor.

Fethiye Körfezi'nin asayişinden sorumlu Sahil Güvenlik Botu'nun değerli komutanı; dümeni Katrancı yönüne kırıp, teknenin burnunu da İz Kayası mevkiine doğru çevirirsen 5 bin metre karelik bir alanı kaplayan dökmelerin göbeğinde kendini bulursun! Haydi kolay gelsin...






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!