A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2010 12:04
Eski Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, halen yürürlükte olan “Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunu”nun en iyi yasalardan biri olduğunu ve uygulanmayı beklediğini söyledi.
Gençlik ve
Spor Genel Müdürü olarak 2003-2008 yılları arasında yaklaşık 5 yıl görev yapan ve halen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü olan Atalay, İstanbul'da geçen Pazar günü oynanan
Beşiktaş-Bursaspor maçı öncesinde çıkan olaylar sonrasında tekrar gündeme gelen yasayla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulundu.
Mevcut yasanın uygulanmayı beklediğini ifade eden Atalay, “Bir kere daha söylüyorum, mevcut yasa, en iyi yasalardan biridir ve halen yürürlüktedir. Uygulanmayı beklemektedir” dedi.
Atalay, 5149 sayılı yasanın 2004 yılında çıkarıldığını anımsatarak, şu görüşleri dile getirdi: “Bu yasa 2007 yılına kadar iyi uygulandı. Her hafta çıkan olaylar nedeniyle o zamanki bakanımız Mehmet Ali Şahin valiliklerden hesap soruyordu. Bilgiler federasyona gönderiliyor, herkes üzerine düşen görevi yapıyordu. Birebir takip ediyorduk. Çok iyi bir dönem yaşandı. Ancak ondan sonra uygulamada gevşeklikler başladı. Popülist anlayış, kulüpleri karşısına almama, basını ve diğer organları rahatsız etmeme gibi anlayışlar yasanın uygulanmasını engelledi. Var olan olayları değerlendirmek için iyi bir yasa var. Ceza olarak 5 bin liradan 50 bin liraya kadar para cezası uygulaması var. Normal cezalar zaten ağır. Bazıları, birilerini karşısına almamak için topu taca atmaya çalışıyor.”
YENİ YASA SORUNLU
Mehmet Atalay, yeni hazırlanan yasada problemler olduğunu savunarak, “Yeni hazırlanan yasa tasarısında çok ciddi sorunlar var. Özerklik ilk kez zedelenecek. Top polise atılıyor” diye konuştu.
Yeni yasayla polis ile kulüplerin karşı karşıya geleceğini öne süren Atalay, şöyle devam etti: “Yeni yasanın çok fazla eksikleri var. Polise bu kadar sorumluluk verirlerse ki, bizim polisimiz görevini en iyi şekilde yapmaktadır. Görevini yapmayan kurumlar var. Mevcut yasa herkese görev veriyor, riski dağıtıyor. Kulüplere yetki, sorumluluk veriyor, basın derneklerine veriyor, il güvenlik kurumlarına veriyor. Yorumculara da müeyyideler var. Şiddeti çağrıştıran ifadeler kullanırlarsa, 10 bin lira ceza alabiliyorlar. Programın yapıldığı kurum ise kişi başı 50 bin lira ceza alabiliyor.”
“YENİ TASARI İÇİN GSGM'NİN BİLGİSİ ALINMADI”
Atalay, şu anda TBMM gündeminde bekleyen yeni yasa tasarısıyla ilgili Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün (GSGM) bilgisinin alınmadığını açıkladı.
Mevcut yasaya Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının hiç itiraz etmediğini ifade eden Atalay, şunları kaydetti: “Mevcut yasa, UNESCO, Avrupa Konseyi ve AB'nin yıllarca yaptığı çalışmaların bir ürünüdür. Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerdeki yasalarda da eksikler var. Mevcut yasa değiştirilirken uygulanamaz hale getirmemeli. Bugünkü yasa tüm partilerin desteğiyle çıkmıştır. Avrupa'nın yasal düzenlemelerine baktık. Şenes Erzik, Togay Bayatlı, federasyonlar, üniversiteler ve dekanlarla görüşerek, tüm metni hazırladık ve yasalaştırdık.”
Yeni yasaya, görevini yapmayan kişilerle ilgili madde konulabileceğini anlatan Atalay sözlerini şöyle tamamladı: “Gaziantep'te bir seyirci sahaya taş atıyor ve bir kişinin kafasını yarıyor. Seyircinin, mevcut yasayla önce bin 500 lira para cezasına çarptırılması, ardından da 7 ay sahalardan men edilmesi gerekiyor. Kan aktığı için de hakimin kararına göre ayrıca bir ceza alması gerekiyor. Bu yasa çıkmadan önce Sayın Başbakanımızın, 'Bu yasayı uygulayın. Babamın oğlu da olsa yakalayın. Herkes makamın gereğini yerine getirmeli' şeklinde bir konuşması da var. Kimse politik, kimse popülist olmasın.”