A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2012 09:52
Sakarya'da devam eden Türkiye Gençler ve Büyükler Wushu Tao-Lu Şampiyonası'nda 16 ilden 250 sporcu mücadele ediyor.
Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen şampiyona için kente gelen Türkiye Wushu Federasyonu Başkanı Abdurrahman Akyüz, wushu sporunun insanların bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimine katkı sağlaması açısından önemli olduğunu söyledi.
Organizasyonla ilgili bilgi veren Akyüz, şampiyonanın çeşitli kategorilere ayrıldığını belirterek, “Bunlar hayali dövüş oyunları. Boş el ve silahlı olmak üzere kendi aralarında kategorilere ayrılıyor. Bunun kuzey stili var, güney sitili var ve Tai'si var. Bunlar da kendi aralarında boş el ve silahlılar, uzun silahlılar, kısa silahlılar, ince kısa silahlılar, geniş silahlılar şeklinde kuzey ve güney stillerinde kendi aralarında böyle ayrılabiliyor” dedi.
Dünyada 600 milyon insanın wushu yaptığını ifade eden Akyüz, wushunun bu özelliğiyle çeşitli spor dalları arasında öne çıktığını vurguladı.
“Bütün insanlar wushu sporunu yapsın ve sağlıklı olsun, uzun yaşasın, hasta olmasın, hasta olursa da tedavi olsun istiyoruz” diyen Abdurrahman Akyüz, şunları söyledi:
“Uluslararası alanda wushunun dünyada yayılmasında Türkiye öncü bir ülke konumunda. Türkiye olarak 2006 yılından bu yana yapmış olduğumuz çalışmalarla wushuda ön plana çıktık, şimdi lider ülke durumundayız. Wushunun yayılması için eğitim faaliyetlerinin artırılması lazım. Bunu yapıyoruz ve teşvik ediyoruz. Eğitim almak için sporcularımızı ve antrenörlerimizi Çin'e götürüyoruz. Diğer dünya ülkelerinde de bu şekilde yapılması için onlara telkinde bulunuyoruz. Wushunun daha çok gelişmesi için bunu gündemde tutma konusunda özellikle tanıtım çalışmaları yapıyoruz. Tanıtıcı
filmler hazırlıyoruz. Gösteriler, şampiyonalar, turnuvalar ve festivaller yapılıyor. Eğitim ağırlıklı olan faaliyetlerle bunu daha da hızlandırmaya çalışıyoruz ve bunda başarılı oluyoruz. 2006 yılından beri özellikle son 3 yıl içinde Türkiye çok büyük gelişmeler katetti.”
Türkiye'de başarılı dünya şampiyonu sporcular ve antrenörler yetiştirmek için çeşitli projeler ürettiklerine dikkati çeken Akyüz, “Çin'den buraya hocalar getiriyoruz. Buradan da Çin'e aileleri gitmeye teşvik ediyoruz. Buradaki okulu bırakıp orada okuyacaklar. Çinceyi öğrenecek, hem spor yapacak hem de okuyacak. Bu sporun ne derece önemli olduğunu göstermek istiyoruz. Bunu da inanarak yapıyoruz” ifadelerini kullandı.