Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2002 20:39
Popüler video oyunlarının, aşırı şiddet içerdiği, cinselliği ön plana çıkarttığı ve yüksek gerçeklik duygusu verdiği için çocuklara zararlı olduğu düşünülüyor.
Son günlerde İngiltere'de yapılan bir araştırma, çok satan video oyunlarının çocukların ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ortaya çıkarttı. Çocuk hakları konusunda faaliyet gösteren ‘‘Çocuklar Şimdi'' isimli kuruluş tarafından yürütülen çalışmada, Game Boy Advance, Dreamcast, Nintendo 64 ve Sony'nin PlayStation2'nin ürünü olan 70 oyun, şiddet düzeyi, cinsellikle ilgili mesajlar ve ırkçı yaklaşımlar açısından incelendi. ‘‘Tomb Raider, Final Fantacy ve Crazy Taxi'' isimli oyunlar bunların içinde en ünlüleri.
Bir yıl süren çalışmanın sonunda hazırlanan rapora gore, 6 yaş ve üzerindeki çocuklar için geliştirilmiş video oyunlarının yüzde 79'unda şiddet dozu çocuklara uygun değil. Yüzde 48'inde ciddi boyutta şiddet eylemleri yer alıyor. Ayrıca hiçbir oyunda adam öldüren oyuncular cezalandırılmıyor.
Teknoloji harikası, ama
‘‘Rapor gösteriyor ki 6 yaşındaki çocuklar giderek şiddet karşısında duyarsızlaşıyor'' diye konuşan kurumun sözcüsü Lois Salisbury, ‘‘Bu oyunlar birer teknoloji harikası; dolayısıyla çocuklar oyunları gerçekmiş gibi algılıyor. Bunların içerdiği şiddet her gün biraz daha vahşileşiyor. Efektlerin kalitesi yükseldikçe oyunların etkileme gücü artıyor. Bana öyle geliyor ki büyükler bile bu denli yoğun bir şiddetten etkileniyor'' diyor.
Video oyunları ve bunların kullanıcılar üzerindeki etkileri bundan önce de pek çok araştırmada ele alındı. Son araştırmalardan biri, 8-9 yaşlarındaki çocukların bu oyunlarla oynama süresinin 20 hafta boyunca haftada 7 saatin altına düşmesi durumunda, çocuklardaki sözel saldırganlığın yarı yarıya, fiziksel saldırganlık düzeyinin ise yüzde 40 oranında azaldığını göstermiştir.
...şiddete yöneltiyor
Northumbria Üniversitesi'nden psikiyatrist Dr.Sandy Wolfson bu oyunların neden olduğu bir başka davranış bozukluğuna daha dikkat çekiyor:‘‘Bugüne dek bizlere başvuran çocuk hastalarımızdan elde ettiğimiz verilere göre son derece gelişmiş video oyunları çocuklarda tek başına oynama alışkanlığına yol açarken, bazılarını isyankar davranışlara itiyor.''
Çocuk hakları konusunda faaliyette bulunan diğer kuruluşlar ise video oyunlarının zararlarının yalnızca şiddet öğesiyle sınırlı olmadığını belirterek bu olumsuz etkileri şöyle sıralıyor:
Olumlu insan tipine yer verilmiyor.
Kadın karakter oranı yüzde 17'lerin üzerine çıkmıyor.
Kadın karakterler seks objesi gibi gösteriliyor.
Silah kullanımı özendiriliyor.
Yasalar göz ardı edilerek bireysel intikam duygusu öne çıkıyor.
Dayanışma, yardımlaşma gibi toplumsal değerlere yer verilmiyor.