Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2004 01:01
Amerika’daki Seti projesinin şef astronomu iddialı bir tez sundu. Seth Shostak’ın hesaplarına göre insanlık 20 yıl sonra dünya dışı varlıklardan ilk sinyali alacak.
Seti Enstitüsü (Search for Extraterrestrial Intelligence) 20 yılı aşkın bir süredir özellikle de Seti@home ve dünyanın en büyük projesi olan ‘dağıtılmış hesaplama’ (distributed computation) ile yabancı uygarlıkları arıyor. Seti’nin açıklamasına göre beş milyonu aşkın kişi bugüne değin, bilgisayarlarını, radyoteleskop verilerini inceleyerek sonuçları İnternet üzerinden uzaylı avcılarına gönderen bir ekran koruyucusuyla donatmış. Bu şekilde yaklaşık 1,5 milyarlık veri paketi araştırmacılara ulaşmış ancak bugüne kadar hiçbir şey bulunamadı.
İnsanların sabırsızlanmaları için yeterince neden var aslında fakat Seth Shostak’a göre zeki uzaylıların varlıklarını bildiren sinyaller artık uzakta değil. Seti şef astronomu, insanlığın önümüzdeki yirmi yıl içinde ilk sinyalleri alacağına inanıyor.
Shostak’ın iddialı tezi sadece basit bir önceleme değil, ilginç sonuç uzaydaki yaşanabilir alanların dağılımı ve dünyadaki teknolojik gelişmelerin karmaşık hesaplarına dayanmakta. New Scientist’e yayımlanan habere göre Shostak, Seti meslektaşı Frank Drake’ın ünlü formülünden yararlanmış. 1961 yılına ait denklem yedi değişkenden oluşmakta:
Bir yılda oluşan yıldız sayısı.
Bunlardan gezegen sistemine sahip olanlar.
Üzerinde yaşam oluşabilecek gezegen miktarı.
Üzerinde gerçekten canlıların yaşadığı gezegenler.
Üzerinde zeki canlıların yaşadığı gezegenler.
Yıldızlararası iletişime ilgi duyan yabancı uygarlıklar.
Bir teknik uygarlığın ömrü.
Bu değerler son yılların ve son ayların araştırma sonuçlarıyla birlikte 1961 yılındaki duruma göre önemli öçlüde değişti. Buna göre dünya dışı yaşamın olasılığı daha fazla. Çünkü yeni verilerle gezegen sistemine sahip yıldız sayısı iyice arttığı gibi dünyada yapılan gözlemler sayesinde de yaşamın sanılandan çok daha uç koşullarda oluşabileceği anlaşıldı. Örneğin astronom Barry Jones kısa bir süre önce bugüne değin keşfedilen 100 gezegen sisteminden yarsının dünya benzeri bir gökcismine sahip olabileceğini öne sürmüştü.
Seti astronomu Shostak, Drake formülü ve güncel bilgilerle böylece sadece Samanyolunda radyo sinyali gönderebilecek 10.000 ila bir milyon uygarlığın bulunabileceği sonucuna vardıktan sonra Acta Astronautica dergisinde bunları bulabilmek için yaklaşık olarak 100 milyar yıldızın incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Shostak bu inanılmaz araştırmanın dünyadaki teknolojik gelişmeler yardımıyla belli bir zaman içinde gerçekleştirilebileceğine inanıyor. Astronom bu amaçta halihazırdaki ve plan halinde bulanan radyoteleskopların kapasitesini kendisine göre yönlendirdikten sonra bunları uzaydaki dalga karmaşası içinde zeki canlılar arayan ve gitgide büyüyen işlem hızına sahip mikroçiplerle birleştirerek güçlendirdi. Shostak, işlem hızının kırk yıldan bu yana olduğu gibi 2015 yılına dek 18 ayda biri ikiye katlanmasını bekliyor. Ancak gelişme git gide daha küçük devre mekanizmalarına doğru ilerlediğinden fiziksel sınırlara dayanak ve işlem hızı o tarihten sonra yarı yarıya daha yavaş büyüyecektir.
Son hesaplar olasılıkla en fazla 20 yıl içinde uzaydaki zeki canlılardan ilk sinyallerin geleceğini göstermekte. Fakat uzaylılarla konuşmak pek kolay olmayacak. Uzaylılar bizden tahminen 200 ila 1000 ışık yılı uzaklıkta olacakları için beklediğimiz yanıt yüz yıllar sonra gelebilir diyor Shostak.