Güncelleme Tarihi:
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Arzumuz, eski dönem Amerikan filmlerinde görmeye çok alışık olduğumuz kolej havasının salonlarda yaşanması. O coşkunun, heyecanın kampüslerde yıllar boyunca devam eder bir nitelik kazanmasıdır” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında basketbol, hentbol, voleybol, masa tenisi, futsal ve korumalı futbol branşlarında Üniversitelerarası Deplasmanlı Ligler (UNİLİG) düzenlenmesine ilişkin iş birliği protokol imzalandı. Bakanlık binasında gerçekleşen törende, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve ilgili federasyonların başkanları da hazır bulundu.
Bakan Kılıç, törende yaptığı konuşmada, UNİLİG'in oluşumu için uzun süredir gayret gösterdiklerini belirterek, projeyi sporu biraz daha gençleştirmek adına çok önemsediklerini söyledi. UNİLİG'i geçen yıl başlatmayı amaçladıklarını anlatan Kılıç, ancak arzu edilen branş ve katılım sayısına ulaşılamadıklarını dile getirdi.
ÜNİVERSİTE LİGİ BAŞLIYOR
Kılıç, bu yıl arzu edilen düzeyde bir başlangıcı yapma imkanı bulduklarını ifade ederek, “55 il, 75 üniversite, 177 takım, 2 bin 510'u erkek, 547'si de kadın olmak üzere toplam 3 bin 57 sporcunun katılımıyla UNİLİG'i başlatıyoruz. Sporun bir ahlak, bir erdem olarak tüm branşlarda ve tüm katmanlarda karşılık bulma çabası UNİLİG ile perçinlenmiş olacak” diye konuştu. Türkiye'nin bütün üniversitelerini sporun disiplini, ciddiyeti, ahlak ve erdem biçimleriyle buluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Atılan adımlar mutlaka karşılığını bulacak. Bu projeye tam destek veriyoruz ve nihayetinde bu proje, gerekli zaman içerisinde kendini çok daha net bir şekilde ortaya koymuş olacak. Baskebol, hentbol, masa tenisi ve voleybol branşlarında doğrudan federasyonlarımızla üniversite ligini devam ettirmeyi hedefledik. Çünkü sürecin sağlıklı biçimlenmesi ve gerçek bir lig heyecanının ortaya çıkması için bunun önemli olacağını düşündük. Salon futbolu ve korumalı futbol konusunda ise Üniversite Sporları Federasyonu inisiyatif alacak.”
“Dostlar alışverişte görsün türünden bir etkinlik olmayacak”
Bakan Kılıç, üniversite, kulüp ve sporcu sayısı bakımından UNİLİG'e katılımın gelecek yıl daha da fazla olacağına dikkati çekerek, 'Hedeflerimiz biraz daha büyük olacak. 'Dostlar alışverişte görsün' türünden bir etkinlik olmayacak. Gerçekten tabana yayılacak. Gerçekten bu heyecanı ve coşkuyu tüm üniversitelerin hissetmesi sağlanacak. Göstermelik yapılsın 'yasak savılsın' türünden bir etkinliğin peşinden değiliz” değerlendirmesinde bulundu.
Üniversite rektörleri ve YÖK'ün projenin içinde olacağına değinen Kılıç, “Arzumuz, eski dönem Amerikan filmlerinde görmeye çok alışık olduğumuz kolej havasının salonlarda yaşanması. O coşkunun, heyecanın kampüslerde yıllar boyunca devam eder bir nitelik kazanmasıdır. Attığımız bu adımlarla o havayı oluşturabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.
İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları'na aday olduğunu hatırlatan Kılıç, şunları kaydetti:
“Olimpik felsefenin ve olimpizm ruhunun üniversiteli gençler arasına yayılmasını hedefliyoruz. Federasyonlarımıza düşen çok ciddi görevler var. Bizim atmakta olduğumuz adımlara federasyonlarımız yenilikçi pencereden yaklaşırlarsa, kısa sürede Türk sporunda arzu edilen hamleleri el birliğiyle hep birlikte gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşarız. Yok, eğer federasyonları yenileşme çağında ortaya koyduğumuz vizyonlara paralel bir tutum ve tavır içerisine taşıyamazsak bu bizim heyecanımızı eksiltemeyecek. Biz, diğer yandan arzu etmesek de devlet eliyle spordaki yenileşme vizyonunu sürdürmek için olağanüstü çabayı ortaya koymaya gayret edeceğiz. Arzumuz, federasyonların bakışta, misyonda ve projeksiyonlarda yenileşmeci yaklaşımları ön olana almaları.”
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan: “UNİLİG'in yeni bir soluk ve heyecan getirmesini temenni ediyorum”
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, “Üniversitelerarası Deplasmanlı Ligler'in (UNİLİG) sporumuza ve üniversite gençliğimize yeni bir soluk ve yeni bir heyecan getirmesini temenni ediyorum” dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında basketbol, hentbol, voleybol, masa tenisi, futsal ve korumalı futbol branşlarında UNİLİG düzenlenmesine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.
Bakanlık binasında düzenlenen törende konuşan Mehmet Baykan, UNİLİG'in başlama aşamasına geldiğini anımsattı.
Baykan, UNİLİG'in basketbol, voleybol, masa tenisi, hentbol, futsal ve korumalı futbol olmak üzere 6 branşta gerçekleştirileceğini hatırlatarak, müsabakaların 27 Şubat'ta başlayacağını ve 9 Haziran'da sona ereceğini söyledi.
Lige katılan her takıma, Spor Toto Teşkilatı Başkanlığı'nın sponsorluğunda 5 bin lira teşvik ödülü verileceğini belirten Baykan, “UNİLİG için 5 milyon lira bütçe ayırdık. Liglerde alınacak sonuçlara göre, branşlarda birinciye 50 bin lira üst rakamdan başlayan ödüller verilecek. Ligimizin sporumuza ve üniversite gençliğimize yeni bir soluk ve yeni bir heyecan getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
“UNİLİG, fazlasıyla ses getirecek”
Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ise törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Üniversitelerde sporun gelişmesi ve yayılması açısından başlatılan proje çok olumlu ve heyecan verici” dedi.
UNİLİG'in, uzun yıllardır üzerinde konuşulmasına rağmen bugüne kadar bir türlü başlatılamadığına işaret eden Demirel, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü'nün inisiyatifiyle mutlu sona ulaşıldığını söyledi.
Demirel, UNİLİG'e katılımın ilk yıl itibariyle az olduğunu ancak gelecek yıldan itibaren bu sayının artacağına inandığını belirterek, “Ligin üniversitelerde büyük heyecan ve coşku yaratacağına ve hem basket, hem de diğer dallarda fazlasıyla ses getireceğine inanıyorum” diye konuştu.
Bir gazetecinin, “A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın yeni antrenörü ne zaman belli olacak?” sorusuna ise Demirel, “Antrenörümüzün Şubat sonuna kadar belli olacağını söylemiştik. Görüşmelerimiz devam ediyor. Belki kısa bir süreye daha ihtiyacımız olabilir. Ama sona yaklaşıyoruz” cevabını verdi.
UNİLİG
Voleybol, basketbol, hentbol, masa tenisi, futsal ve koruma futbol branşlarında yapılacak UNİLİG ile ilgili bilgiler şöyle:
Voleybol Ligi: 27 Şubat'ta başlayıp, 30 Nisan'da sona erecek. Ligde, 15 erkek ve 14 bayan takım yer alacak.
Basketbol Ligi: 8 Mart'ta başlayıp, 5 Mayıs'ta tamamlanacak. 19 erkek ve 4 bayan takım ligde yer alacak.
Hentbol Ligi: 2 Mart ve 9 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Lige, 6 erkek ve 2 bayan takım katılacak.
Futsal Ligi: 8 Mart ve 29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. 43 erkek ve 17 bayan takım ligde mücadele edecek.
Masa Tenisi Ligi: 11 Mart tarihinde başlayacak. Ligde 21'i erkek, 7'si bayan toplam 28 takım boy gösterecek.
Korumalı Futbol: Süper Lig'de 16 takım, 1. Lig'de ise 13 takım yer alacak. Ligler, 15 Şubat-28 Nisan tarihlerinde yapılacak.