Üç tane ayrı güneşi olan gezegenler saptandı

Güncelleme Tarihi:

Üç tane ayrı güneşi olan gezegenler saptandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2005 00:00

Uzay bilimciler zor durumda: Üç ayrı güneş arasında gidip gelen yeni gezegenler saptandı, ancak bu yeni olaya bir açıklama getirilmekte zorlanılıyor. İlk teori ortaya atıldı ve 1200 gezegenin üç güneşli olabileceği açıklandı.

Amsterdam Üniversitesin’den astronom Portegies, bizim Güneş sistemi’mizin komşu kozmik bölgelerinde 1200 tane gezegenin üç ayrı güneşe sahip olabileceğini ileri sürdü. Bu bugüne kadar bilinmeyen bir olay.

Geçerli bilgilere ve teoriye göre, bizim Güneş sistemimizdeki gezegenler gibi, bütün gezegenler bir tek yıldız veya güney etrafında döner. Tıpkı Dünya, Mars, Jüpiter gibi.. Ama yeni keşfedilen bazı gezegenlerin üç tane ayrı güneşi olduğu ileri sürülüyor.

Bugüne kadar çok sayıda yıldızı olan gezegenler sadece bilimkurgu öykülerinde yer alıyordu. Ancak Nature bilim dergisinde yayımlanan habere göre, yeni teleskoplarla, dünyaya 149 ışık yılı uzaklıkta bulunan üç ayrı yıldız ve sahip oldukları bir gezegen keşfedildi. Gezegen üçü ile birlikte dolaşıyor!

Gezegen, bir ana yıldızın yakın çevresinde gezerken, diğer iki yıldız da yine ana yıldızın çevresinde dolanıyor.

Bu yeni durum üzerinde çalışan astrofizikçiler, yeni bir teori ile olaya açıklık getirdiler: HD 188753 olarak isimlendirilen sistem, yüzlerce yıldızdan oluşan açık bir yıldızlar topluluğunun parçası. Ve gazdan oluşan gezegen de, gezegenlerin oluşum biçimlerine uygun olarak oluştu.

Bu yeni durumla ilgili modeller oluşturan bilimciler, 1200 gezegenin bu tür üçlü sistemler olabileceğini açıkladı. Bilimciler, uzayda buna benzer sürprizlerin bulunabileceğine dikkatd çektiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!