Güncelleme Tarihi:
Yarışlar için güvenlik ekipmanları, botların güvenlik koşulları,yarışlardaki kalite kiriterleri yeni talimatta eklenmiş,yetkili kurumlara, birimlere önermeler,görüşler eklenmiş.
TYF programı, TYF tarafından kabul edilmiş sınıfların yurt genelinde ve yurtdışında gerçekleştirilecek yarış, kamp çalışmaları ve eğitimler (kurs, seminer, klinik) ile toplantıları kapsar. TTYF Yarış Programında olma şartları aşağıdaki gibidir;
• İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında yapılan tüm yarışlar TYF Faaliyet Programında yer almalıdır.
• Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de yapılan tüm açık deniz yarışları TYF Faaliyet Programında yer almalıdır.
•Uluslararası olup başka ülkelerin karasularında etaplar içeren yarışlar TYF Faaliyet Programında yer almalıdır.
• Ülke tanıtım amacı taşıyan ve bu tip organizasyonları içeren; Bakanlıklar, bağlı kuruluşlar ve yerel idareler tarafından maddi olarak desteklenen uluslararası yarışlar TYF Faaliyet Programında yer almalıdır.
TYF Faaliyet Programında yer almak isteyen kurum, kuruluş ve kulüplerin, eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere TYF’ye aşağıda belirtilen miktarlarda “Eğitime Katkı Payı” ödemeleri gerekmektedir.Yat yarışları için; 2.500 TL sabit bedele ek olarak katılan tekne başına 25.-TL Yat sınıfı dışındaki yarışlar için 5.000 TL sabit bedel
b. .Boğazlarda gerçekleşecek yarışların haricinde TYF programında yer alan diğer yarışların sponsor ismi ile birlikte anılması durumunda TYF ye ek olarak 2.500 TL. “Eğitime Katkı Payı” alınacaktır.
Boğazlarda gerçekleşecek yarışlar, Windsurf, Kitesurf, yarışları ile özel sponsorluk anlaşmaları ile yapılacak faaliyet ve yarışlar için kurum, kuruluş ve kulüpler ile Türkiye Yelken Federasyonu arasında özel protokol yapılacaktır.
Turizm Amaçlı Yelken Faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara, ilgili Bakanlıktan alınacak faaliyet izni sonrasında bedeli karşılığı teknik destek ve hizmet sağlanacaktır.
Buna bağlı olarak, 2010 sezonu içinde yukarıdaki kriterlere uygun yarış organizasyonu gerçekleştirecek olan kurum, kuruluş ve kulüplerin başvurularını Ön Yarış İlanları ile birlikte TYF İstanbul Bürosuna en geç faaliyetten 3 ay önce yazılı olarak yapmaları gerekmektedir. Başvurular değerlendirilip karşılıklı protokol imzalandıktan sonra faaliyet 2010 Programına dahil edilecektir.
1.4 TYF'de olduğu gibi, illerde de bir yıla yaygın bir program düzeni meydana getirilecektir. İller, il içinde yapacakları kurs, seminer, toplantı ve yarışları, şekil ve tarihi ile birlikte programlarına alacaklar ve faaliyetlerini bu düzene göre sürdüreceklerdir.
1.5 Onaylanıp yayınlanmış faaliyet programlarında yer almamakla beraber ilave edilmesi düşünülen faaliyetler için Yelken İl Spor Temsilcisi aracılığıyla TYF’den onay alınacaktır. Ancak, TYF tarafından onaylanmış programda daha sonra yapılacak değişiklikler için karar yelken il spor temsilciliğince verilecek ve TYF muhakkak bilgilendirilecektir. 1.6 Yarış ilanında belirtilmek suretiyle ‘’Açık’’ statüde ilan edilen il yarışlarına, komşu illerden sporcu katılımı serbesttir. Açık statüdeki yarışlar ile ilgili TYF Başkanlığına 15 gün öncesinden bilgilendirilecektir.
1.8 2009 yılında İl programları kapsamında organize edilen bir çok yarışın dosyası geç, eksik olarak veya hiç gönderilmemiş olup, tetkikler sırasında ISAF Kurallarına, TYF Talimatlarına ve Yarış İlanlarına uygunsuzluklar tesbit edilmiştir. Bu düzensizlik, çoğu zaman illerdeki görevli ve malzeme yetersizlikleri ile yarış sayısının çokluğundan ileri gelmektedir. Niteliği niceliğe feda etmemeye kararlı olan Federasyonumuz, bu konuda yetkilendirdiği MHK vasıtasıyla yapılacak kontrollerde eksiklik ve düzensizliği süren yarışlar için, 2011 yılı programında, adı geçen yarış aktivitesini yasaklama hakkını mahfuz tutacaktır.
1.9 Tüm yarışlar, TYF İlke Kararları, Yarış İlanı -TYF Genel Yarış Talimatı ile yayınlanacak ve Ek Talimatlara uygun olarak yapılacaktır. 1.10 Yat yarışları, ISAF 2009 – 2012 Yelken yarış kuralları, ilgili ölçü sistemi kuralları, TYF sporcu lisans, tescil, vize ve transfer talimatı, disiplin suçları ve ceza talimatı, yelken yarışları düzenleme talimatı, yelken no tahsis talimatı, reklam talimatı uygulanmak kaydıyla organizatör kulüp / kuruluşun yayınlayacağı yarış ilanı ve yarış talimatlarına uygun olarak yapılacaktır.
3. SINIFLAR -KATEGORİLER –YAŞ SINIRI
3.1 TYF tarafından tanınan, yarışları yapılacak sınıflar ve kategorileri aşağıdadır.
Optimist : Genel – Kız -Junior
Laser Standart : Genel -Genç
Laser Radial : Genel – Bayan -Genç
Laser 4.7 : Genel – Bayan -Junior
Windsurf Sınıfları
RS:X Genel-Bayan
U20 (8.5 m2 yelken) Genel -Bayan
Techno 293 U17 (7.8m2 yelken) Genel -Bayan
U15 (6.8m2 yelken) Genel - Kız
Funboard
A) Slalom Erkek – Bayan -Genç Erkek – Genç Bayan -Master Erkek
B) Free – Style Erkek – Bayan
Kitesurf Sınıfı
A) Speed Crossing Erkek – Bayan
B) Free – Style Erkek – Bayan
C) Hang Time Erkek -Bayan
Finn Genel
4 2 0 Genel -Bayan
4 7 0 Genel -Genç
SL 16 ( Katamaran) Genel
12 Kadem Dingi Genel
Pirat Genel -Genç
Dragon Genel
4.1 Optimist dışındaki diğer bütün sınıflarda Genel Klasmandan dereceye giren ilk yarışmacıya/ekibe, Optimist sınıfında ise ilk 5 yarışmacıya ödül verilecektir.
Ancak, bir sınıfta sadece üç yarışmacı, ekip mevcut ise ödül birinciye, dört yarışmacı,ekip mevcut ise birinci ve ikinciye verilecektir.
4.2 Bir sınıfta kategori açılabilmesi için o kategoride en az beş start -er olma şartı aranacaktır. Kategorilerin ödülleri, Genel Klasmandan ayrılacaktır.
4.3 Bu sistemde bir bayan veya bir genç yarışmacı; hem Genel klasmandan hem de kendi kategorilerinden birden fazla ödül alabilecektir.
4.4 Tek yarışla sonucu alınacak yarışlarda her sınıf için en az 3 kayıt ve 3 start er şartı aranacaktır. Start- er tekne, start etmek üzere start alanına gelen teknedir
4.5 Seri yarışlarda ise, seriyi teşkil eden her yarışta k bu şart aranmaz, toplam yarış adedinin yarısından bir fazlasında en az 3 star -ter şartı aranacaktır. 3.5 sayısı 3, 5.5 sayısı 5 ve bu gibi, şeklinde değerlendirilecektir.
5. MİLLİ TAKIM ADAYLARI-KAMPLARI-EĞİTİMLERİ VE SEÇİMİ
Milli Takım Aday Sporcuları, ilgili sınıflar tarafından ilan edilen Seçme Kriterlerine göre belirlenecek
ve uygulanacak kamp çalışmaları bu sporculara yönelik olacaktır. kadroda gereken değişiklikler yapılabilecektir.
6.1 TYF Programında yer alan yarışların bir kulüp / kuruluş tarafından organize edilmesi halinde, faaliyet bahse konu kulüp / kuruluş ile Türkiye Yelken Federasyonu arasında imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştirilir.
6.2 İl Programında yer alan faaliyetlerin planlaması, koordinasyonu, yürütülmesi ve değerlendirilmesi ilgili İl Organizasyon Komitesi tarafından yapılacaktır.
6.3 İllerde yapılacak her türlü organizasyonda diğer illerden gelen sporcular, idareciler, antrenörler, gemiciler, yardımcı personel ve hakemler ile görevlendirilmesi halinde TYF Temsilcisi'nin konaklama ve iaşeleri için ev sahibi kulübün / kuruluşun idarecileri yardımcı olacaklardır.
6.4 TYF ve İl Programında yer alan yarışlarda kafilelerin seyahatinden, teknelerin taşınmasından, yüklenmesi ve boşaltılmasından, kafilenin tavır ve hareketlerinden, sporcu lisanslarından, kayıt işlemlerinin yapılmasından, faaliyetlerin takibinden her kulübün Kafile Başkanı sorumlu olacaktır.
a. Yarış İlanı,
b. Ek Yarış Talimatı
c. Rotalar,
d. Katılımcı / Ekip Listeleri,
e. Görevli Antrenörlerin listesi,
f. Verilen geçici lisans isim listesi,
g. Görevliler Listesi
h.Yarış Sonuçları,
i. Ödül dağıtım formu
j. Protesto Kurulu evrakları,
k. Yarış kurulu başkanı raporu, hakem değerlendirme formu ve benzeri işlem gören tüm belgeler . Eksiksiz düzenlenmiş ve imzalanmış olarak bir dosya haline getirilecektir. Bu dosya, görevlendirilmesi halinde TYF Sorumlusu / Gözlemcisi veya TYF İl Organizasyon Komitesi tarafından 7 gün içerisinde TYF İstanbul bürosu, adresine gönderilecektir. Dosyası süresi içinde gönderilmeyen yarışlar tescil edilmeyecek ve yapılmamış sayılacaktır.
6.6 Görevlendirilmesi halinde TYF gözlemcisi de yarış sonu raporunu MHK’na gönderecektir.
7.1 TYF programında yer alan yarışlar için hakemler, MHK kararı ile ismen ve/veya illere kontenjan veya yetki verilmek suretiyle en geç yarış tarihinden 1 ay önce görevlendirilirler. Yarışlara gelmeyen hakemlerin yerine TYF Sorumlusu / Yarış Kurulu Başkanı tarafından görevlendirme yapılır.
8. DİĞER KONULAR
8.1 07 – 18 Temmuz 2010 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek 2010 ISAF Gençler Dünya Şampiyonası’nda yelken camiasının tüm ekipman ve insan kaynakları seferber edileceğinden, bu tarihlerde yurt genelinde başka hiçbir yelken yarışı tertiplenmeyecektir.
8.2 TYF programında bulunan diğer uluslararası yarış tarihlerinde, aynı ilde faaliyeti etkileyebilecek başka bir program konulmayacaktır.
8.3 TYF programında belirtilmiş bir faaliyetle aynı özellikteki bir faaliyet il programına alınırken özel dikkat gösterilecektir.
8.4 İl Programında ayni anda birkaç yarış planlanırken il malzeme ve hakem imkanları göz önünde bulundurulacaktır
8.5 Centreboard sınıflarında her hafta sonu tek yarış düzenlenmesi yerine seri yarışlar planlanacaktır.
8.9 Antrenör ve Yarış Görevlilerine görev sırasında can yeleği giymek mecburiyeti getirilmiştir.