Türkiye'yi avutmanın manası yok

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi avutmanın manası yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2012 12:03

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) 18 Eylül'de yapılacak seçimli olağan genel kurulunda başkanlığa aday olan Ali Doğan, mevcut federasyon yönetiminin Türkiye'deki büyümeye ayak uydurarak basketbolun büyümesini sağlayamadığını savundu.

Ali Doğan, seçimlerin sıkışık bir döneme denk geldiğini, ancak delegasyonun destek vermesi halinde başkanlığı kazanacaklarını dile getirdi.

Açıklamalarında mevcut federasyon yönetimini eleştiren Doğan, “Federasyon, Türkiye'deki büyümeye, genç nüfusa, basketbolun gelişmesine ve yaygınlaşmasına ön ayak olacak bir yapılanma içinde değil. Geride kaldı. Çok ciddi sportif başarılar da olmadı. Küçük ve geçici başarılarla Türkiye'yi avutmanın manası yok. Köklü reform yapalım. Kalıcı, sürekli ve devam eden başarılar elde edelim. Biz bunu söylüyoruz” dedi.
Projeleriyle ilgili bilgi veren başkan adayı Ali Doğan, şunları söyledi:
“İlköğretimden başlayan, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile çalışarak 'Liseliler Ligi'ni' kurarak işi temelinden alıp gelmeyi düşünüyoruz. Türkiye'deki basketbolun altyapısı yok. Federasyonun, milli takımın altyapısı yok. Kulüpler oyuncu alır, yetiştirir ve federasyon onları toplar. Onları da ne kadar verimli tutar, o da belli değil. Böyle geçici tedbirlerle, günübirlik çalışmalarla olmaz. Basketbolun ekonomisi de Türkiye ekonomisine paralel büyümedi. Kulüplerin bütçeleri büyük, ama federasyon bir şey üretmedi. Artısı yok. Basketbolu yaygınlaştıramadı. Popülist davranışlar içine girdi. Türkiye Basketbol Federasyonu'nu yeniden yapılandırmak gerekiyor.”

“Güvenilir bir federasyon haline getireceğiz”

Mevcut yönetimin şeffaf olmadığı iddiasında bulunan Ali Doğan, “Federasyonun statükocu yapısı var. Kapalı yapısı var. Şeffaf değil. Uluslararası firmalar tarafından denetlenmemiş. Her yönüyle kapalı kutu. Biz şeffaf, adil ve güvenilir bir federasyon haline getireceğimizi söylüyoruz” diye konuştu.

TBF'nin tesisleşmede de eksik kaldığını savunan Doğan, “Federasyonun gerçekleştirdiği tesisleşme yok. 20 yılda bir bina yapmışlar. 'O zamana kadar neredeydiniz' derler. Beykoz'da bir proje var. Bu iş tutuşlarıyla o da herhalde 20 yıl sürer. Bana göre başarısız bir yönetim var. Çağdaş ve yenilikçi değil. Hiç kimsenin düşüncesine ihtiyaçları yok. Her şeyi kendileri biliyor. Onun için 25 yıl sonra yerlerine gelecekleri bile hazırlamışlar” dedi.

“İşin uzmanlarıyla yola çıkıyoruz”

Ali Doğan, başkanlığa aday olurken çok bilgili ve işinin uzmanlarıyla yola çıktıklarını ifade etti.

Çok ciddi, modern ve çağdaş bir yönetim getirmeyi planladıklarını vurgulayan başkan adayı Doğan, şunları söyledi:
“Listemizde Mehmet Altıoklar, Hasan Tanyeli, Zeynepgül Ene, Hakan Artış, Rıza Elverdi ve Aydın Örs'ün yanı sıra önemli isimler var. Bunların bir bölümü yönetim kurulunda yer alacak. Bir bölümü de profesyonel olarak çalışacak. Aydın Örs yönetimde denemez. Milli Takım'ı yeniden ele almak gerekiyor. Çok ciddi gelgitler oldu. Tanjevic'i gönderdiler. Sonra Orhun Ene gitti, Tanjevic yeniden geldi. Tekrar gideceği söyleniyor. Orayı yeniden yapılandırmak lazım.”

(A) Milli Takım başantrenörlüğü için kendisinin Türk antrenörden yana olduğunu kaydeden Ali Doğan, “Türkiye'de yetişmiş insanlar var. Bugüne kadar bunlara şans verilmedi. Oktay Mahmuti, Ergin Ataman, Erman Kunter ve buna benzer birçok isim, arkadaş var. Bunlarda bir sıkıntı olur, gider yabancı antrenör alırsın. Şartlar uygun olursa ben Türk hocadan yanayım. İnsanımızın kendine has duygusallıkları var. Bunları bir araya getirmek, motive etmek Türk hocalar tarafından daha iyi yerine getirilir” diye konuştu.

“Büyük kulüplerin desteğini iyi analiz etmek lazım”

Beko Basketbol Ligi'nde yer alan Beşiktaş, Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray Medical Park'ın kendisini desteklediğine dikkati çeken Ali Doğan, bu kulüplerin desteğini iyi analiz etmek gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin yüzde 90'ını temsil eden, basketbolun önemli aktörlerinin kendisine destek verdiğini savunan Ali Doğan, “Anadolu kulüplerinden de destek var. Dört büyük kulübün desteğini iyi analiz etmemiz lazım. Bu yönetim modelinden memnun değiller. Demek ki oraya karşı bir güvensizlik var” diye konuştu.

Federasyon yönetiminin sadece erkekler ligine sponsorluk sağladığını, diğer ligler için bunu başaramadığını kaydeden Doğan, “İkinci ligin isim ve yayını yok. Kadınların sponsoru ve yayını yok” dedi.
Başkanlığa yeniden aday olan Turgay Demirel'in Türkiye'yi basketbolun 3 önemli merkezinden biri haline getirme projesine de değinen Doğan, şöyle konuştu:
“25 yıl olmuş. 'Şimdiye kadar niye kurmadın' demezler mi? Bu tempoyla bu proje kaç yılda bitecek. 7-8 yıllık Türkiye Voleybol Federasyonu bu okulları çoktan kurdu. Neticesini aldı. Türkiye'nin 3-4 büyük kentinde büyük salonlar ve oteller yaptı. 'Sen bugüne kadar neredeydin' demezler mi?”

TBF'nin şu ana dek 2 büyük organizasyon yapması ve iki ikincilik elde etmesinin hatırlatılması üzerine Ali Doğan, “Bu büyük ülkenin basketbol potansiyeli içinde bu yeterli bulunuyorsa devam edilsin. 'Bir hırka bir lokma' gibi 25 yılda iki başarı elde edildi diye bu ülke bunlarla övünecekse veya basketbolun içindeki insanlar yeterli buluyorsa, diyecek sözümüz yok. Biz sürekli altın madalya kovalamak ve birincilikler elde etmek için kalıcı başarılar istiyoruz. Zaten evimizdeki organizasyonlar dışındaki şampiyonalarda başarı yok” diye konuştu.

Rakiplerinin sürekli Turgay Demirel'in FIBA'daki ilişkilerini gündeme getirdiğini hatırlatan başkan adayı Doğan, “Rakiplerimiz, 'Turgay Bey basketbol dünyasında hatırlı insan. Avrupa'da basketbolu forse eden biri' diyorlar. Turgay Bey 20 yıldan beri FIBA Başkanlığı'na aday olur, bir türlü de seçilemez. Ya 5 oy alır ya da 7 oy. Demek ki oralarda da çok iyi ilişki içerisinde değil” diyerek sözlerini tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!