Türkiye'ye kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye kötü haber
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 12, 2013 14:40

Türkiye'nin olimpiyatlarda en çok madalya kazandığı dal olan 'Ata sporu' güreş olimpiyatlardan çıkartıldı.

Haberin Devamı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) İcra Kurulu güreşi 2020 Olimpiyatları'ndan çıkarttı. Bu kararlar birlikte güreşte son olimpiyat madalyaları 2016 Rio Olimpiyatları'nda dağıtılmış olacak. İstanbul'un da aday olduğu 2020 Olimpiyat Oyunları'nda ise güreş yer almayacak.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu hem bazı spor dallarını olimpiyat oyunlarından çıkartmak hem de bazı yeni spor dallarına oyunlarda yer açmak için bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı öncesinde kulislerde tekvando ve modern pentatlonun oyunlardan çıkartılması bekleniyordu. Ancak kurul beklenmedik biçimde kararını güreşten yana açıkladı. İddialara göre bu kararın ardında güreşte sıkça yapılan kural değişikliklerinin bu sporu akıcılıktan uzaklaştırması, izleyenleri zorlaması ve buna bağlı olarak azalan televizyon reytingleri ile bilet satışları gibi gerekçeler yatıyor. 

Haberin Devamı

Ancak bu karar güreş için son değil. İcra Kurulu, Rusya St. Petersburg'da Mayıs 2013'de toplantı yapacak ve IOC Yönetim Kurulu'na önerilecek spor dalını belirleyecek. IOC Yönetim Kurulu Toplantısı Eylül ayında Arjantin'de yapağı toplantıda 2020 olimpiyat programında yer alacak spor dallarını açıklayacak.

YERLİKAYA'DAN SERT ÇIKIŞ

AHMET AYIK: "MÜMKÜN DEĞİL"
Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli güreşçilerden biri olan ve 97 kiloda 1968 Mexico City Olimpiyatları'nda altın, 1964 Tokyo Olimpiyatları'nda ise gümüş madalya kazanan eski Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı ve FILA Asbaşkanı Ahmet Ayık, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada böyle bir kararın mümkün olmadığını söyledi. Uzun süredir bu konu hakkında bir dedidoku olduğunu ve en son 2004 yılında da bu konunun gündeme geldiğini belirten Ayık, "Bu tip söylentiler her zaman kulağımıza geliyor. 2004 yılında da buna benzer söylentiler oldu. Hatta konuşuldu, görüşüldü ancak bu tip bir karar alınmadı. Benim o yüzden bir endişem yok. Kolay mı öyle güreşi olimpiyatlardan çıkartmak. Atletizmle beraber olimpiyat oyunlarının en eski dallarından birinden bahsediyoruz. Mümkün değil dedi."

Aynı zamanda Uluslararası GüreÅŸ Federasyonları BirliÄŸi (FILA) yönetim kurulu üyesi olan Ayık, FILA'nın yarın Tayland'da toplanacağını bu toplantıya kendisinin de katılacağını ve konunun tüm ayrıntılarıyla konuÅŸulacağını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Belki bayanlar güreÅŸi kaldırılabilir, uzun zamandır tartışılan grekoromen stil kaldırılabilir ama güreÅŸ olimpiyatlardan tamamen kaldırılamaz."Â

Haberin Devamı

FILA'DAN Ä°LK TEPKÄ° GELDÄ°

"GÃœREÅž MAYIS AYINDA ÅžANSINI TEKRAR DENEYEBÄ°LÄ°R"
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi Prof. Dr. Uğur Erdener ise konu hakkında, "Güreş, 7 aday branş ile birlikte Mayıs ayında tekrar şansını deneyebilir" yorumunda bulundu. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı ve Dünya Anti-Doping Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi de olan Prof. Dr. Uğur Erdener, IOC Yönetim Kurulu'nun bugün İsviçre'nin Lozan kentinde yaptığı toplantıyı değerlendirdi.

Güreşin, olimpiyatlara katılmak için aday olan beyzbol/softbol, karate, roller sports, tırmanma sporları, squash, su kayağı ve wushu ile birlikte, Mayıs ayında Rusya'nın St. Petersburg kentinde yapılacak IOC toplantısında tekrar değerlendirmeye alınacağını kaydeden Erdener, şöyle konuştu: "Mayıs ayında yapılacak değerlendirmenin ardından son karar, 7-10 Eylül tarihlerinde Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılacak ve İstanbul'un adaylığının da görüşüleceği IOC Genel Kurulu'nda verilecek. Güreşin hala olimpiyatlara dahil olma şansı bulunuyor.''

Haberin Devamı

Erdener, bu tür kararların verilme aşamasında o branşın izleyici oranlarından, medyada yer alma sıklığı ve şekline, kaç ülkede faaliyet gösterdiğine kadar bir çok şeye bakılıyor. IOC'nin bu kararı verirken dikkat ettiği en önemli şey, spor branşının televizyondan ne kadar izleyiciye ulaştığıdır'' dedi. Uğur Erdener, bu tür değişikliklerin sık sık yapıldığını, ancak söz konusu güreş olduğu için Türkiye'de bu kadar tepkiyle karşılandığını sözlerine
ekledi.

KARARIN NEDENİ FAZLA KURAL DEĞİŞİKLİĞİ Mİ?
Güreş Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Üyesi ve FILA tarafından 2003 yılında dünyanın en iyi güreş hakemi seçilen Yrd.Doç. İbrahim Cicioğlu ise güreşteki kural değişikliklerinin güreş sporunu daha akıcı hale getirmek için yapıldığını söyledi. hurriyet.com.tr'nin ulaştığı ve IOC'nin kararının ardında güreşte sık yapılan kural değişiklikleri olduğu iddiasını sorduğu Cicioğlu, bunun gerçekci bir gerekçe olamayacağını çünkü zaten alınan kural değişikliği kararlarının güreş sporunun lehine ve oyunu hızlandırmaya yönelik olduğunu belirtti.  

Haberin Devamı

FILA, sıkışan oyuna daha fazla akıcılık getirmek ve seyircileri daha fazla tribünlere çekmek için son yıllarda ardı ardına kural değişikliklerine gitmişti. Ancak bu değişikliklerin çok fazla olması kafaları karıştırmış, kuralları anlayamayan seyirciler tribünleri doldurmak yerine daha da tribünlerden uzaklaşmıştı.

ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK Mİ?
Güreş camiasında konuşulanlara göre ise bu kararın ardında IOC'nin aslında güreşe ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istemesi yatıyor. IOC bu ilk radikal kararının ardından geri adım atacak ancak hem bayanlar güreşi hem de grekoromen stil olimpiyat oyunlarından kaldırılmış olacak. Hatta olimpiyatlarda kalacağı düşünülen serbest stilde bile sıklet azaltılacak.
 

Haberin Devamı

OLÄ°MPÄ°YATLARDAKÄ° YÃœZAKIMIZ
Güreş olimpiyat oyunlarında Türkiye'nin yüzakı sporu. Toplamda kazanılan 37 olimpiyat altınının 28'ini ülkemize güreşçiler kazandırdı.

Türkiyeye kötü haber

İşte o altın liste;

1936  Güreş  61 kg.  Yaşar ERKAN
1948  Güreş  56 kg.  Nasuh AKAR
1948  Güreş  61 kg.  Mehmet OKTAY
1948  Güreş  63 kg.  Gazanfer BİLGE
1948  Güreş  66 kg.  Celal ATİK
1948  Güreş  73 kg.  Yaşar DOĞU
1948  Güreş  Ağır Siklet  Mersinli AHMET
1952  Güreş  52 kg.  Hasan GEMİCİ
1952  Güreş  63 kg.  Bayram ŞİT
1956  Güreş  56 kg.  Mustafa DAĞISTANLI
1956  Güreş  73 kg.  Mithat BAYRAK
1956  Güreş  Ağır Siklet  Hamit KAPLAN
1960  Güreş  52 kg.  Ahmet BİLEK
1960  Güreş  61 kg.  Müzahir SİLLE
1960  Güreş  63 kg.  Mustafa DAĞISTANLI
1960  Güreş  73 kg.  Mithat BAYRAK
1960  Güreş  79 kg.  Hasan GÜNGÖR
1960  Güreş  87 kg.  İsmet ATLI
1960  Güreş  87 kg.  Tevfik KIŞ
1964  Güreş  70 kg.  Kazım AYVAZ
1964  Güreş  78 kg.  İsmail OGAN
1968  Güreş  78 kg.  Mahmut ATALAY
1968  Güreş  97 kg.  Ahmet AYIK
1992  Güreş  62 kg.  Mehmet Akif PİRİM
1996  Güreş  82 kg.  Hamza YERLİKAYA
1996  Güreş  130 kg. Mahmut DEMİR
2000  Güreş  85 kg.  Hamza YERLİKAYA
2008  Güreş  66 kg.  Ramazan ŞAHİN

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!