Güncelleme Tarihi:
İrfan Buz göreve geldikten sonra evinde tek yenilgi alan Gençlerbirliği'nin yükselişi herkesin malumu... Kökeni Sırbistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta yaşadığı Novi Pazar kenti olan İrfan Hoca ile kırmızı siyahlı takımının Cizre Spor'u 4-0 yendiği kupa maçı sonrası bir araya geldik. İrfan Hoca, bulunduğu noktaya nasıl geldiğini ve hedeflerini Hürriyet'e anlattı...
KÖLN SPOR AKADEMİSİ'Nİ BİRİNCİ BİTİRDİ
* İrfan Buz kimdir? Kısaca kendinizi anlatabilir misiniz hocam?
- İstanbul'da doğup 4 yaşında ailemle Almanya'ya gittim. Eğitimime orada devam edip daha sonra Dortmund Üniversitesi'nde Teknik İnşaat bölümünden inşaat teknikeri olarak mezun oldum. Almanya'da pekçok kulüpte futbol oynadım. 1988'de Sarıyer'e transferim gerçekleşti ve Vanspor ile Sakaryaspor'da da forma giydim. 1995'te Almanya'dan teklif gelince geri döndüm. Barışspor Hackenberg bana futbolcu-hoca teklifi sundu ve antrenörlüğe ilk orada başladım. 1999'da Köln Spor Akademisi'nden UEFA B lisansı aldım. 2005'te de A lisansı... Okulu en yüksek not derecesi ve birincilikle bitirdim. Bu noktada Almanya Futbol Federasyonu yetkilileri benimle iletişime geçti.
2009'DA MİLLİ TAKIM SCOUT'U OLDU
* Almanya Futbol Federasyonu ile ortak çalışmalarınız oldu. Onlardan da bahsedebilir miyiz?
- DFB (Almanya Futbol Federasyonu) bana teklif yaptı. Alt yapılarda U-11'den başlayıp U-19'a kadar tüm yaş gruplarında antrenörlüğü üstlendim. 1999-2008 arası mesaimi bu işe harcadım. 2009'da TFF Avrupa temsilciliği görevindeki Erdal Keser'in teklifi ile milli takım scout'luğu görevinde bulundum. O dönem Bursaspor Scout Direktörü olan Tarkan Batgün hocamın katkısıyla, Bursaspor'da Daum'un yardımcılığına getirildim. Daha sonra Tarkan Hocam'ın beni 2 sene boyunca Almanya'da izlediğini öğrendim. Daum Hoca gittikten sonra Bursaspor'la 2013-2014 sezonunu tamamladık. Kardeşim Erkan Buz da, benden desteğini bir gün dahi eksik etmedi. Şimdi ise Gençlerbirliği'ne geldim. Buradaki ortam çok güzel. Genç arkadaşlarımızla birlikte güzel işler yaptığımıza ve yapacağımıza inanıyorum.
'FUTBOLDA EN ÖNEMLİ NOKTA İLETİŞİM'
* Hocam Türkçe haricinde 5 dil biliyorsunuz. Bu Türkiye'deki hocalarda az rastlanan bir durum bana göre...
- Gerek büyüdüğüm yer gereği (Almanya), gerekse sürekli yurt dışında yaşamam ve futbolculuğum sebebiyle İngilizce, Almanca, Sırpça, Makedonca ve Arnavutça öğrenme imkanım oldu. İnsan okuduğu ve çalıştığı sürece kendini hep daha iyi hisseder. Futbolda iletişim çok önemli. Futbolcunuzla aranızdaki diyaloğu onunla aynı dilde sağladığınızda başarı zaten geliyor.
İrfan Buz ve kardeşi Erkan Buz; Fatih Saboviç'in sorularını yanıtladı.
'HATALARDAN DERS ÇIKARACAĞIZ'
* Gençlerbirliği takımının müthiş bir formu var. İç sahada rakip tanımıyorsunuz ve tek yenilginiz Beşiktaş karşısında oldu...
- Beşiktaş maçında kaçırdığımız pozisyonlar var. Belki onları gole çevirebilseydik, durum farklı olabilirdi. Fakat futbol, belkileri kabul etmez. Biz daima, daha iyi olmak ve elimizdeki genç-yetenekli kadro ile başarı yakalamak için çok çalışacağız. Tabii ki hatalardan ders çıkaracağız ama hatalarla yaşama yanlışını yapmayacağız. Gençlerbirliği çok büyük ve köklü bir camia... Başkanımız İlhan Cavcav'ın bize desteği büyük. Biz de buraya layık olmak için mücadele ediyoruz.
'GENÇLERE ÖNEM VERİLMESİ GEREKİYOR'
* Hocam kadronuz çok genç ve aynı zamanda başarılı... Bu işin sırrı nedir?
- Siz futbolcunuzdaki yeteneği görüp, ona güvenirseniz oyuncu da karşılığını sahada verir. Tekrar söylememde fayda var. İletişim çok önemli ve biz bunu güzel bir şekilde sağladık. Genç arkadaşlarımızın şu an çok iyi bir yerdeler. Gençlerbirliği, onların en büyük şansı. İleride çok daha iyi yerlere geleceklerini düşünüyorum. Biz sadece onlara, özgüven aşıladık. Şimdi de karşılığını alıyoruz.