A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2011 12:04
Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından, yüzme milli takımına yeni sporcular kazandırabilmek için görme engelli 8-13 yaş grubu çocuklara yönelik Ankara'da “yüzme eğitimi” projesi başlatıldı.
Görme Engelliler Yüzme Milli Takımı Teknik Direktörü Osman Çullu'nun hazırladığı “8-13 Yaş Grubu Yüzme Projesi”ni federasyon uygulamaya aldı. Daha önce Erzurum'da uygulanan ve ardından Kahramanmaraş'ta süresiz olarak devam ettirilecek projenin bir ayağı da başkent Ankara'da başlatıldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Sincan Aile Yaşam Merkezi'ndeki havuzda uygulanan projede, yaşları 8 ile 13 arasında değişen 18 görme engelli çocuk, antrenörler tarafından yüzme eğitimine alınıyor. Antrenörler çocuklarla bire bir ilgilenerek su yüzeyinde kalma, kulaç atma, nefes kontrolü, suya dalma gibi teknikleri öğretiyor.
Görme Engelliler
Spor Federasyonu Yüzme Branşından Sorumlu Asbaşkanı Erol Erdim, 2016 ve 2020 Paralimpik Olimpiyatları'na sporcu yetiştirebilmek için şimdiden çalışmalara başladıklarını kaydetti.
Türkiye'de 102 kulüpte 3 bin 500 görme engellinin spor yaptığını ve bunların arasında 50 yüzücünün bulunduğunu anlatan Erdim, “Bunlar arasından da sadece 15 tanesi bilinçli şekilde yüzme sporu yapıyor” dedi.
Lisanslı sporcuların da birçoğunun belirli bir yaş grubunun üstünde yer aldığını ifade eden Erdim, şöyle konuştu:
“Milli takımının yenilenmesi gerekiyor. Projeyle milli takıma yeni yetenekler kazandırmak istiyoruz. Antrenörlerin eğitim verdiği çocuklardan yetenekli olanları tespit etmeye çalışıyoruz. Yeni bir milli takım oluşturmamız gerekiyor. Projeden aileler de çok mutlu. Çocuklarının yüzüyor olmaları onları mutlu ediyor. 'Kör çocuk yüzer mi' düşüncesini projeyle yok ediyoruz. Her engelli yüzebilir.”
Havuz bulamadılar
Görme Engelliler Yüzme Milli Takım Teknik Direktörü Osman Çullu da 6 yıldır milli takımı çalıştırdığını anımsattı.
Projeyi hazırlayarak federasyona sunduğunu ve bunun kabul gördüğünü anlatan Çullu, “Proje kapsamında yüzmeye başlayan bütün çocukları milli takıma yetiştirmek için çalışıyoruz. Milli takıma yeni yetenekler gerekiyor. Engellilerde projelerle biz ailelerin ayağına gitmezsek, sporcu bulmamız mümkün olmuyor. Uyguladığımız projeyle yeni sporculara ulaşacağımıza inanıyorum. Yüzen çocukların arasında yetenekli olanlar var, 4 günde yüzmeyi öğrenenler oldu” diye konuştu.
Projenin 10 günlük olduğunu ve masrafların federasyon tarafından karşılandığını belirten Çullu, çalışacak havuz bulmakta zorlandıklarını dile getirdi.
Çullu, engellilere spor yaptırırken sıkıntılarla da karşılaştıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye'de engellilere uygun yüzme havuzu yok. Bütün havuzlar sağlıklı insanlara göre yapılmış. Derinlikleri 1.80 metrenin üstünde. Oysa küçük yaşta yeni başlayan engelli çocukları antrenörler kucağına alarak eğitmek zorunda. Derinliğin 1.30 metrede olması gerekir. Tesislerin girişlerine rampa yapmakla havuzlar engellilere uygun hale gelmiyor. Sorunlar müşterek çözülmeli.”