A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2012 11:08
Bisiklet Federasyonu (TBF) Başkanı Emin Müftüoğlu, göreve geldikten sonra yaptıkları çalışmalarla Türkiye'de bisiklet sporuna ilginin arttığını söyledi.
Emin Müftüoğlu, 2004 yılında göreve geldiklerinde, “olimpiyatlara katılarak, 40 yıllık hasrete son verme” hedefini koyduklarını dile getirdi.
Öncelikle genç ve yetenekli sporcuları keşfetmeye çalıştıklarını kaydeden Müftüoğlu, “Bu sporcuları bilimsel yöntemlerle çalıştırıp, aynı yöntemlerle performanslarını ve kas yapılarını belirledik. Yaptığımız çalışmalarla Türkiye'de bisiklet sporuna ilgi artmaya başladı. Kulüp sayısı hızla arttı. Artan ilgiyle birlikte, 2010 yılında Almanlar'ın en iyi bisiklet antrenörü Horst Strunk ile 3 yıllık sözleşme imzaladık” dedi.
Kendi dönemlerinde Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun kategorisinin yükseldiğini ve dünyanın en iyi sporcularının bu organizasyonda yarışmaya başladığını kaydeden Emin Müftüoğlu, şöyle davam etti: “Dünya bisiklet kamuoyunun dikkatini Türkiye'ye çektik. Bununla birlikte Türk gençlerinin de bisiklet sporuna ilgisi arttı. Alman Strunk ile anlaştık ve Alman Bisiklet Federasyonu ile de bir ortak çalışma protokolü imzaladık. Sporcularımız, dünyanın en önemli takımlarından Almanya ile birlikte defalarca kamp yaptı ve çalışma programlarına katıldı. Bütün bunlar Türk bisikletinde önemli gelişmeler sağladı. Bisiklet ailesi olarak 'seviyemiz Balkanlar değil, Avrupa ve dünya olmalı' dedik. 2016 Olimpiyat Oyunları'nda madalya kazanacak seviyeye ulaşmak hedefiyle uzun süreli bir planı hayata geçirdik. 2008'de bir, 2012'de ise üç sporcuyla olimpiyatlara katılarak, önemli bir başarıya imza attık.”
Türkiye'nin ilk bisiklet spor merkezini Alanya'da
Hazırladıkları uzun vadeli plan çerçevesinde Alanya'da Bisiklet Spor Merkezi oluşturduklarını da belirten Emin Müftüoğlu, “Burada yetenekli gençlere bisiklet eğitimi veriliyor. Merkezdeki eğitimlerinden sonra ilçedeki bisiklet kulüplerinde lisans çıkaran sporcuların, önümüzdeki yıllarda olimpiyatlarda madalya kazanmalarını hedefliyoruz” dedi.
Bisiklet Spor Merkezi'nin çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini kaydeden Müftüoğlu, şunları söyledi: “İlçedeki okullarda beden eğitimi öğretmenleri ve TBF görevlileri tarafından yetenek taraması yapılarak,merkez için sporcu seçildi. Merkezde 10-17 yaş grubundaki çocuk ve gençlere ücretsiz bisiklet eğitimi verildi. Bu merkezde eğitim alan sporcular, ulusal ve uluslararası yarışlarda önemli dereceler elde etti. Uzun vadeli hedefimiz, bu sporcularla olimpiyatlarda başarılı olmak. 2013 Avrupa Gençlik Olimpiyatları ve aynı yıl Mersin'de yapılacak Akdeniz Oyunları'na bu merkezden sporcu göndereceğiz. Bu sporcuların 2016 Rio Olimpiyatları ve İstanbul'un da aday olduğu 2020 Olimpiyatları'na katılacak milli takımda forma giymesi için yoğun çalışıyoruz. İlk kez Alanya'da başlatılan bu uygulamanın, önümüzdeki yıllarda yaygınlaştırılmasını ve diğer illerde de spor merkezleri oluşturulmasını planlıyoruz.”
2 yılda 66 madalya
Federasyon başkanı Müftüoğlu, Alanya Bisiklet Spor Merkezi'nde yetişen ve ilçedeki kulüpler adına yarışmaya başlayan sporcuların 2 yılda toplam 66 madalya kazandığını söyledi.
Sporcuların katıldıkları yarış sayısının artmasıyla birlikte performanslarının da yükseldiğini kaydeden Müftüoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Eskiden saatte 30 kilometre hızla yarış tamamlayan sporcularımız, 40-45 kilometre hıza ulaşır oldu. Yurt dışında katıldığımız yarışmaların sayısını da artırdık. Böylece sporcularımız daha fazla puan alarak olimpiyat kapısını araladılar. Gelinen nokta çok önemlidir ama önümüzdeki hedefler daha da büyüktür. 2016 Olimpiyatlarında ise madalya almayı hedefliyoruz ki, bu Türk bisiklet tarihinde bir ilk olacaktır ve bizde de bunu gerçekleştirecek azim, kararlılık ve ekip mevcuttur.”