Güncelleme Tarihi:
Deniz ve sualtı sporları yapmak için son derece elverişli olmasına rağmen ülkemizde büyük özveriyle çalışarak kendilerini geliştiren sporcularımız Avrupalı rakiplerinin bile dikkatini çekiyor. Dünyanın her yerinde profesyonelle sadece spor yaparak dereceler kazanırken turizm rehberi Bilge Çingigiray Aydın, beden eğitimi öğretmeni Derya Can Pamuk ve edebiyat öğretmeni Birgül Erken, Avrupa’nın en iyi serbest dalıcılarının yarışacağı şampiyonanın en büyük favorileri arasına girdi. Avrupalı rakiplerinin aksine 3 deniz kızımız da çalışmalarını sağlamaya yeterli sponsor bulamadan TSSF’nin ve ailelerinin desteğiyle çalışmalarını sürdürüyor.
Son yıllarda sualtı sporlarında kazanılan başarılarla bu sporlarda iddialı Fransa, İspanya, İngiltere gibi ülkelerin dikkatini çeken Türkiye’nin 3 deniz kızı özveriyle Serbest Dalış Avrupa Şampiyonası’na hazırlanıyor. Diğer tüm ülkelerin tüm profesyonel sporcuları sadece şampiyonalara hazırlanarak ve spor yaparak hayatlarını devam ettirirken 3 yeni deniz kızımız, farklı meslekler yapmalarına rağmen rakipleri arasında konuşulur oldu. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun desteğiyle özverili bir şekilde çalışan Bilge Çingigiray Aydın, Derya Can Pamuk ve Birgül Erken 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında Antalya’da yapılacak 3. Serbest Dalış Avrupa Şampiyonası için antrenmanlarına devam ediyor. 3 deniz kızı da nefeslerini tutarak sualtına girecekleri serbest dalış, dinamik apnea, küp apnea ve statik apnea branşlarında ülkemizi temsil ederken elde ettikleri başarılarla şampiyonanın favorileri arasında gösteriliyor.
Beden eğitimi öğretmeninin rekor azmi
Beden eğitimi öğretmeni olmasına rağmen su sporlarına kendini adayan ODTÜ SAS Kulübü sporcusu Derya Can Pamuk son yıllarda disiplinli çalışmasıyla dikkat çekti. Dinamik ve küp apneada çok sayıda Türkiye rekoru ve şampiyonluğu olan Derya Can Pamuk, uluslararası pek çok yarışmada adından bahsettirdi. 2007’de İtalya’da yapılan dünya şampiyonasında dünya ikincisi olan Pamuk, ardı ardına milli takıma çağrıldı. Türkiye’nin adını uluslararası sualtı şampiyonalarında duyurmak için özveriyle çalışan Derya Can Pamuk, serbest dalış branşının Türkiye şampiyonasında iki kez Türkiye rekoru kırdı. Pamuk, nefesini tutarak girdiği denizde 10 metre derinliğe paletiyle inerek sualtından yüzdü. Önce 133,58 metre nefes almadan yüzen Pamuk, ardından 148,25 metreyle Türkiye rekorunu iki kez kırdı. Bayanlar serbest dalışta dünyanın en iyi 3. derecesini elde eden Pamuk, bu ay sonunda dünyanın en derine inen kadın sporcusu olmak için rekor denemesi yapacak. Evli ve Poyraz adında bir çocuk sahibi olan Derya Can Pamuk, “Hedefim Avrupa şampiyonu olmak. Türkiye coğrafyası ve iklimiyle su sporları yapmaya çok elverişli. Bize destek verilmesini istiyoruz. Başarı arkamızdan gelecek” dedi.
Turizm rehberiydi mavi tutkusu O’nu profesyonel sporcu yaptı
Üniversite yıllarında adım attığı sualtı dünyasına ilgisi her geçen gün artan Bilge Çingigiray Aydın, serbest dalış sporcusu olan eşi Sertan Aydın’la tanışınca bugünkü yaşamı şekillendi. Turizm rehberi olmasına rağmen ilk kez 2007’de Serbest Dalış Türkiye Milli Takımı’nda yer alan Bilge, tarih bölümünde yüksek lisansını sürdürdü. Serbest Dalış Avrupa Şampiyonası’nda iki dalda (Dinamik Apnea ve Küp Apnea) Avrupa ikincisi olan Bilge, sonraki yıllarda kural hataları nedeniyle dünya şampiyonluğunu kaçırdı. 2012 yılında antrenmanlarını hızlandıran ve kendini çok geliştiren Bilge, 5 dakika 17 saniye suyun altında nefesini tutarak Türkiye Rekorunu kırdı. ODTÜ SAS sporcusu Bilge Çingigiray Aydın, “Önümdeki hedef olan Avrupa Şampiyonası’nda Dünya Rekoru kırarak Türk Bayrağını uluslararası arenada dalgalandırmak. Milli takım için mücadele verirken tamamen kişisel düşünmekten sıyrılmış olarak, bir ulusu, bir bayrağı temsil ettiğimin coşkusuyla hareket ediyorum” dedi.
Sualtının gizemini sporcu disipliniyle birleşti
Uzun yıllardır sualtı fotoğrafçılığı yapan edebiyat öğretmeni Birgül Erken, doktor eşi ve 10 yaşındaki oğluyla birlikte yaşadığı Edirne’de açtığı fotoğraf sergileriyle derinlerin gizemini anlatıyordu. Sualtı tutkusunu aileden gelen sporcu disipliniyle birleştiren Birgül Erken, kara ve havuz antrenmanlarını hızlandırarak kısa süre içinde küp apnea branşında Türkiye ikincisi oldu. Deniz çocuğu olmanın avantajlarını kullandığını belirten Erken sualtı fotoğrafçılığı ile başlayan serbest dalış merakını 2 altın 2 gümüş madalya ile profesyonel hale getirdi. Birbiri ardına başarılı dereceler alan Erken, TSSF Serbest Dalış Milli Takımı aday kadrosuna çağrıldı. Birgül öğretmen, tüm Çanakkale Sualtı Sporları Kulübü’nün sporcusu olarak Avrupa Şampiyonası’na hazırlanırken en büyük desteği ailesinden alıyor. Erken, “Önce Avrupa daha sonra Dünya Şampiyonası’nda başarılı olmak için iki yıllık antrenman planı yaptım. Küp apnea destek olmadan yapılası bir spor değil. Temponuz çok yüksek. Sürekli limitlerinizi zorluyorsunuz. Günlük yaşamınızda önceliklerinizi değiştiriyorsunuz. Dolayısıyla aileniz destek olmazsa olmaz. Türkiye’de ki sualtı sporcularına destek verilirse pek çok uluslar arası başarının geleceğine inanıyorum. Uluslararası arenada Türk bayrağını dalgalandırmak benim için onur kaynağı olacak” diye konuştu.
Milli takım teknik direktörü Ucuzal: “Deniz kızlarımızdan rekorlar gelecek”
11 ülkenin yarışacağı 3. Avrupa Serbest dalış Şampiyonası’nda Türkiye Milli Takımı’nın teknik direktörü Levent Ucuzal se, 3 deniz kızımız başta olmak üzere takımımızın iddialı olduğunu belirtti. Ucuzal, “Deniz kızlarımızın hepsinden başarı bekliyoruz. Bize fırsat verilirse ve gerekli destek verilirse yine çok başarılı sporcular yetiştiririz. Bu branşlarda başarı kazananlar hatta dünya rekoru kıranlar devletin verdiği ödüllerden faydalanamıyor. Böyle bir bakış açısı bile bu dalda kendini geliştirenlere umutsuzluk veriyor” dedi.
Deniz kızlarının yarıştığı 3 sualtı sporu
Küp Apnea: Açık denizde 10 metre derinlikte yapılıyor. Her kenarı 15 metre uzunluğunda olan kare bir platformun etrafında yatay olarak en uzun mesafeyi kat etmek amaçlanıyor.
Dinamik apnea; Havuzda paletli veya paletsiz dipten tek nefeste en uzun mesafeyi kat etmek.
Statik apnea ise: Hareketsiz olarak su içersinde tek nefesle en uzun süre nefes tutmak